Így turbózd fel a karriered Anyukaként, amikor otthon vagy a kisbabáddal

by | márc 4, 2020 | Karriertanácsok

A tapasztalatom az, hogy az első fél év szinte elreppen a kisbabával otthon, azonban utána kezdenek az Anyukák gondolkodni azon, hogy hogyan tovább a karrierjük tekintetében?

Vegyük sorra a lehetőségeket:

  1. Vissza szeretnél menni valamilyen formában dolgozni a munkahelyedre:

Abban az esetben, amikor szülés előtt úgy váltatok el a főnöködtől, hogy megnézed milyen az otthonlét és fél év múlva bejelentkezel, hogy hogyan tudtok együttműködi az otthonléted alatt, akkor a következőt érdemes tudnod. A munkáltató a gyermeked hároméves koráig, három, vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig köteles a munkaszerződést módosítani, és csak a napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőre foglalkoztathat. Tehát, ha a szülés előtt 8 órában foglalkoztattak, akkor kötelező 4 órára módosítania a munkaszerződésed. Fontos tudnod, hogy a 6 órás munkavégzést nem kötelező megadniuk a munkáltatóknak, ez kétoldalú megállapodáson múlik.
(Az aktuális rendelkezésekről mindig tájékozódj előre!)

  1. Új szakmába kezdenél, át szeretnéd magad képezni, új lehetőségek után néznél:

Minden nehezítő körülmény ellenére fontos tudnod, hogy a férfiakkal szemben most előnyben vagy, még akkor is, ha úgy érzed, hogy kikerülsz a körforgásból. Neked most van egy kis időd, hogy átgondold mit is szeretnél csinálni, mi volt a gyermekkori álmod, vagy mi lenne az, amit szenvedéllyel végeznél.

Érdemes első körben szétnézned az állásportálokon, hogy milyen munkakörök tetszenek. Mindenképpen eljött az ideje, hogy felvedd egy karrier tanácsadóval a kapcsolatot és segítséget kérj egy szakembertől. Érdemes pályáznod és megnézned, hogy milyen lehetőségeid vannak a munkaerőpiacon. Ahogyan csak tudod, használd ki ezt az időt a képzésekre, új készségek tanulására és pályázásra. Az idegen nyelv ismerete nagyon-nagyon fontos, ezért, amennyiben már van meglévő tudásod, úgy ne hagyd, hogy passzív legyen, ezért ennek érdekében, ha időd engedi nézz idegen nyelven filmeket.

Milyen lehetőségeid vannak, és hogyan tudod a legjobban kihasználni?

  • Távmunka: hazánkban még nem annyira elterjedt, azonban a 2020-as trendek azt mutatják, hogy a munkáltatók egyre nyitottabbak erre. Itt érdemes elgondolkodnod azon, hogy hogyan szeretnéd végezni? Miképpen tudod megoldani a kisgyermeked? Ne kizárólag abban gondolkodj, hogy nincsen segítséged és akkor neked bezárult a kör. Érdemes több anyukával összefogni és elosztani a napokat, esetleg napszakokat. Bevállalhatsz te egy kisgyermeket, cserébe másnap, vagy délután vigyáznak a tiédre.
  • Közösségi irodák és kávézók: abban az esetben, ha úgy érzed, hogy az otthonod nem inspirál a munkára, úgy ki is mozdulhatsz egy kicsit és a munkát elvégezheted a közösségi irodákban is.
  • Gyermekfelügyelet: vannak már olyan megőrzők, ahol a nagyobb gyerekeket ott tudod hagyni pár órára és esetleg a kávézóba ki tudsz ülni dolgozni.
  • LinkedIn profilod mindig tarts naprakészen és jelöld be zölddel, hogy nyitott vagy a keresésre, hogy a fejvadászok jól lássák.
  • Az állásportálokra is érdemes feltöltened az aktuális önéletrajzod, itt tudod használni a sablonunkat és egy gyors regisztrációval már bent is vagy a rendszerünkben.
  • Képzések: nem feltétlenül kell abban gondolkodnod, hogy elmenj valahova tanulni, ahhoz, hogy átképezd magad. Egy új szakmát gyakorlatilag online a lakásodból egy laptopról el tudsz végezni.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen és határ a csillagos ég, egy kicsivel több logisztikát igényel és lényegesen több lemondással jár, azonban érdemes bent maradnod a körforgásban. Fontos, hogy ne tűnj el, a munkáltatóddal őrizd a kapcsolatod és jelezd, ha készen állsz a bedolgozásra. Így sokkal inkább tudnak veled számolni, mint akkor, ha 3 év múlva jelensz csak meg és szinte semmit nem tudtak rólad.

Az önéletrajzod mindig legyen udpate és írd bele a legújabb képzéseket és készségeket, melyekre szert tettél. Sosem tudhatod, hogy mikor keresnek meg téged és éppen álmaid állását kínálják neked. Szeretettel várlak, ha úgy gondolod, hogy egyedül nem tudod megoldani. Inspirációnak pedig nézd meg az aktuális ajánlatainkat.

Állásajánlatok

Sok sikert!

Zsák Tina | Mentor & Párkapcsolati coach | szenvedelybolhivatas.blog.hu | linkedin

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Tina mögött több, mint 15 év marketing és HR munkatapasztalat áll, 2017-ben megalapította a Szenvedélyből hivatás! közösségét, ahol a saját metódusa szerint segíti a hozzá fordulókat. Az erőssége, hogy a tehetséged fejlesztése által megtalálja a szuperképességed, és ezáltal végre Te is rátalálhatsz a hivatásodra. Mentorként segíti a kezdő és meglévő vállalkozókat, ahol az organikus elérésen és a tartalomgyártáson van a fókusz. Elszántan hisz az egyensúlyban a magánélet és a hivatás között, ezért kiemelt figyelmet szentel a párkapcsolati területekre is, hogy segítsen átlendülni az esetleges elakadásokon.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.