Belépőd az állásinterjúra I.

by | máj 15, 2020 | Karriertanácsok

Amikor nincs állásunk nagy a nyomás, hogy minél hamarabb találjunk munkát és a legtöbben ilyenkor válogatás nélkül adjuk be a jelentkezésesünket és a legtöbbször csalatkozunk, hogy nem hívnak be. A kiválasztással foglalkozó munkatársak is látják a beadott anyagokon, hogy ki vette komolyan a jelentkezést és ki az, aki csak próbálkozik. Arra hoztam most néhány tanácsot, hogy lehet megalapozni már a kezdetektől, hogy a behívjanak egy állásinterjúra.  

Először is, fogalmazd meg, hogy mi a célod az állással: szakmai előmenetel, szakmai ismeretek bővítése, szakmai tapasztalat szerzés stb. Nyilván, mindenki számára fontos, hogy a fizetéséből fenn tudja tartani magát, de emellett kell lennie más célnak is a munkával kapcsolatban. Ha kizárólag a pénzt tartod szem előtt, akkor hamar elvesztheted a motivációdat és könnyen újra az álláskeresők között találhatod magad.

Írd fel magadnak, mi motivál a munkavégzésedben és ezt írd is bele az önéltrajzodba. A releváns tapasztalat mellett ez a második legfontosabb dolog, amit keresni fognak az anyagodban. Viszont Nálad ennek kell lennie az elsőnek. Ez fog Neked segíteni, hogy tényleg jól érezd magad a megnyert munkakörben. Ne sajnáld az időt, energiát erre a feladatra, ha megtaláltad a belső motivációdat és szavakba is tudod önteni, akkor ez „át fog jönni” az önéletrajzodon és nagyobb eséllyel kerülsz be az interjúra jelöltek közé.

Írd össze mi iránt vagy elkötelezett a munkában és magánemberként! Adj hangot ennek a pályázatodban! Érdemes olyan cégekhez benyújtanod a pályázatodat, ahol a tapasztalataid mellett az elkötelezettséged is találkozik a cég küldetésével. Ha ezt látható az önéletrajzodban, akkor sokkal nagyobb esélyed van, hogy behívnak egy interjúra, még akkor is, ha tapasztalataid nem fedik teljesen az elvárásokat.

Gyűjtsd össze egy listába a szakmai tapasztalataidat és hogy milyen feladatokat végeztél idáig, milyen feladatkörökben voltál eredményes, melyik tetszett és nézd meg, milyen pozíciókba tudod ezeket hasznosítani. Pl. erős nyelvismerettel és jó verbális készséggel megpályázhatsz egy ügyfélszolgálati pozíciót, de akár jó szervezőkészséggel együtt egy általános asszisztensi munkakört is be tudsz tölteni. Ne csak egy pozícióba, hanem pozíció-csoportba gondolkodj! Az önéletrajzod átolvasása során a tapasztalatokat, készségek nézik és nem a hivatalos megnevezéseket.

Azokhoz a cégekhez jelentkezz, amelyek „életvitele” közelebb áll Hozzád. Ehhez ismerned kell magadat, pl. milyen környezetbe teljesítesz jól, milyen körülmények között érzed jól magad. Ahogy Te is a cégekkel, úgy a cégek is szeretnének jól járni a Veled. Mindkét félnek fontos lesz tehát, hogy milyen környezetben tudod magadból kihozni a jó teljesítményt. Nem mindenkinek jó választás egy multi vagy egy KKV, ezt mindenképpen érdemes figyelembe venned az álláskeresésnél.

Egyre többen néznek utána az önéletrajzban megadott információknak a social média felületeken. Legyen a LinekdIn profilod összhangban az önéletrajzoddal, a hitelességed múlik rajta.

Készíts a hirdetésekhez igazodó önéletrajzokat, kiemelve azokat a kompetenciákat, amelyek szerepelnek az álláshirdetésben és van bennük tapasztalatod. Egy-egy önéletrajz átolvasásánál a hirdetésben lévő kompetenciákat, tapasztalatokat, mint kulcsszavakat keresik a HR-sek és a kiválasztási szoftverek is.

Ne felejtsd el, hogy a cégek hirdetései mögött is hasonló emberek vannak, mint Te. Szeretnék a munkájukat becsületesen, a munkaadójuk elégedettségére elvégezni és megtalálni a megfelelő munkatársat. Ha jól összeszedett pályázati anyagot adsz be, megkönnyíted a munkájukat és könnyebben el tudják képzelni, hogy Veled dolgoznak.

 

Új lehetőségeket keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.