Bemutatkozás az állásinterjún

by | máj 19, 2020 | Karriertanácsok

„Én nem szeretem dicsérni magam.”
„Miért fényezzem magam?”
Gyakran hangzanak el ezek a mondatok, ha az állásinterjúra való felkészülés a téma. De miért is olyan nehéz önmagunkról jókat mondani?

 

Az állásinterjú a bemutatkozásról, pontosabban az énbemutatásról szól.  Az énbemutatás definíció szerint „törekvés olyan viselkedésmódokra, amelyek a megfigyelőkben kívánatos képet alakítanak ki rólunk.

Vegyük nagyító alá ezt a definíciót – az állásinterjú alapvető célja, hogy jó benyomást keltsünk. Ez nem az interjúztatók szándékos megtévesztését, vagy önmagunkról való hamis kép bemutatását jelenti. Egy állásinterjún a szakmai szerephez kapcsolódó tulajdonságokra, az alkalmasságra, és a motivációra kíváncsiak. A gyakran használt “Mondj magadról 3 jó tulajdonságot!” instrukcióra adott válasz is ezt hivatott felmérni. Olyan jellemzőket érdemes itt szóba hozni, ami arról tanúskodik, miért is vagy alkalmas az adott munkakörre. Ezt fontos mindig testre szabni, a várható munkafeladatokhoz igazítani.

Pár példa

– ha ügyfélszolgálatos munkakörre jelentkezel, kiemelheted, hogy könnyen teremtesz kapcsolatokat, érthetően fogalmazol szóban és írásban (ha ennél a példánál maradunk, az itt kevésbé releváns, hogy nagy a fizikai teherbírásod, hisz ez a munka jellegéhez nem kapcsolódik)

– ha árufeltöltőnek jelentkezel, fontos lehet az állóképesség, a precizitás, az utasítások pontos követése, és a nagyfokú teherbírás

– ha logisztikai vezetői munkakörökre pályázol, kiemelheted a stratégiai gondolkodásmódot, önállóságot, a határozott, magabiztos fellépést, gyors döntéshozó képességet

Önmagunk ilyen formán való bemutatása a mindennapi kommunikációban nem egy megszokott helyzet, ritkán beszélünk úgy magunkról, hogy csak az előnyös tulajdonságainkat emeljük ki. Ráadásul az állásinterjún maga a szituáció sem egyenrangú – hisz aki interjúztat, ő várhatóan értékelni fog bennünket.

Az énbemutatás készsége tanulható, fejleszthető. Ha előre felkészülünk, és önismeretünkre alapozva saját válaszokat dolgozunk ki ezekre az érzékeny kérdésekre, nagyobb eséllyel tudunk magabiztos válaszokat adni, jó benyomást kelteni, és akár állásajánlatot is kapni.

 

Regisztrálok / állást keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Tanácsadó szakpszichológusként több, mint 10 éve segítem a hozzám fordulókat magánéleti, és karrierben jelentkező elakadásaik során. A karrier tanácsadás során kiemelten fontosnak tartom az önismeret szerepét, legyen szó karrierváltásról, pályaválasztásról, vállalkozóvá válásról, vagy a karrier tervezéséről. Kiemelt szakterületeim a kiégés, a stresszkezelés, és a kritikus élethelyzetek pszichés támogatása.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.