Hogyan tudod felkelteni a figyelmet az önéletrajzoddal?

by | jún 3, 2020 | Karriertanácsok

Számos cikket olvashattok a neten, hogyan legyünk meggyőzőek egy állásinterjún. Arról viszont kevesebb szó esik, hogyan legyünk meggyőzőek egy önéletrajzban. Az önéletrajzot átolvasók nagyjából 10-90 másodpercet (átlagosan 20-30 másodpercet) szánnak egy-egy önéletrajzra.  Mitől lesz valaki érdekes a beadott CV alapján? Van-e olyan csodaszer, ami segít meggyőzni a kiválasztást végzőt, hogy pont Téged hívjon be?

Így írj figyelemfelkeltő önéletrajzot!

Így írj figyelemfelkeltő önéletrajzot!

Kezdem egy rossz hírrel: csodaszerek nincsenek, sőt meg is kell dolgozni a figyelemért. Viszont egy kis energiabefektetéssel meg tudod sokszorozni az esélyedet, hogy behívjanak egy-egy interjúra. Fussuk át, mik segíthetnek a figyelem felkeltésében!

Kit kell meggyőznöd?

Ne gondold, hogy csak a toborzót kell meggyőznöd! Ki mindenki jöhet számításba egy kiválasztás során, ki is fog találkozni a CV-del? Lehet külső toborzó munkatárs, a HR-s, a főnök asszisztense, egy-egy munkatárs a cégtől és a leendő főnököd. Láthatod, hogy nem csak profi toborzóhoz kerülhet az anyagod. Ezért érdemes úgy összeállítanod, hogy szimpatikus legyél a kiválasztást végzőknek. Célszerű utána nézni a cégnek, az internetes jelenlétből a legtöbbször lehet látni, hogy ki fogja elolvasni a pályázatokat. Ha sikerül konkrét névre küldeni a CV-t, értékes plusz másodperceket kaphatsz az olvasó figyelméből, mivel a nevét mindenki szereti látni, hallani.

Az önéletrajzod ne legyen túl hosszú!

A hosszú önéletrajz azt a benyomást kelti, hogy nem tudsz fókuszálni, nem tudod a saját karrierutadból sem kiemelni a lényeget. Mivel a legtöbb toborzó – az emberek többségéhez hasonlóan- általánosít, így azt feltételezhetik, hogy a munkádat is hasonlóan fogod végezni. Nem is beszélve arról, hogy a sok adat, szöveg közül nehezen lehet kiszűrni a fontos információkat.

Látszódjon a motivációd és az értékrended!

Írd be az önéletrajzba, hogy mi motivál a munkában és az életben egyaránt! Az egyik, ha nem a legfontosabb szempont a cégeknek, olyan munkatársakat találni, akik a megfelelő szakmaiság mellett hasonló értékrendet képviselnek, mint a cég. Ez Neked is fontos, mert lehet egy pozíció csábító, de nem sokat ér, ha nem fogod jól érezni magad a hétköznapokban. Márpedig a cég értékrendje átjárja a mindennapokat. Ha nem szeretsz mozogni, nem pályázz egy sporteszközöket forgalmazó céghez!

Mindig légy hiteles!

Toborzók körében számos rémtörténet kering arról, milyen csúsztatásokkal, nagyotmondó szövegekkel találkoztak már egy-egy önéletrajz, motivációs levél olvasásakor. Ne írj olyat a CV-be, amiről tudod, hogy nem igaz! Ha nem voltál ott, ha nem csináltad, ha nem vettél részt benne, ha nem a Te eredményed, ne írd be az önéletrajzba! Ha be is hívnak, az interjún nagyon gyorsan ki fog derülni az igazság és amellett, hogy nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen helyzet, még a hitelességedet is elveszted és azonnal elköszönnek Tőled.

A hitelesség másik oldala, hogy ha ott voltál, ha részt vettél benne, ha a Te eredményed, akkor foglald össze frappánsan és írd le! Ne szerénykedj, ha tényleg a Te eredményed, helye van a pályázatban!

Kerüld az általánosítást és használj aktív cselekvésre utaló szavakat!

„A feladatom volt” és a „munkakörömbe/munkámhoz tartozott” szavak-kifejezések helyett konkrétumokat és eredményességre utaló kifejezések segítségével írd le, mit csináltál. Pl. egy nagyobb cég recepciósaként a „Hozzám tartozott a levelezés bonyolítása” helyett nyugodtan írhatod, hogy „a bejövő leveleket egy órán belül eljuttattam az érintettekhez” – ebből tudhatja a leendő munkáltatód, hogy érzed a feladat a fontosságát, ráadásul valószínűleg gyorsan és pontosan dolgozol. Így ezeket az általános, igazából semmitmondó kifejezéseket ki is hagyhatod.

Végül olvasd át az önéletrajzodat a másik szempontjából! Próbáld meg az álláshirdetés alapján kitalálni, mi lehet fontos a hirdető cégnek és arról legyen szó az önéletrajzban. Így a másik oldalon lévő olvasó érezheti, hogy megtalálta a megfelelő jelöltet, Te pedig kaphatsz egy lehetőséget, hogy személyesen is bemutatkozz.

 

Új lehetőségeket keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.