Hogyan tudod felkelteni a figyelmet az önéletrajzoddal?

by | jún 3, 2020 | Karriertanácsok

Számos cikket olvashattok a neten, hogyan legyünk meggyőzőek egy állásinterjún. Arról viszont kevesebb szó esik, hogyan legyünk meggyőzőek egy önéletrajzban. Az önéletrajzot átolvasók nagyjából 10-90 másodpercet (átlagosan 20-30 másodpercet) szánnak egy-egy önéletrajzra.  Mitől lesz valaki érdekes a beadott CV alapján? Van-e olyan csodaszer, ami segít meggyőzni a kiválasztást végzőt, hogy pont Téged hívjon be?

Így írj figyelemfelkeltő önéletrajzot!

Így írj figyelemfelkeltő önéletrajzot!

Kezdem egy rossz hírrel: csodaszerek nincsenek, sőt meg is kell dolgozni a figyelemért. Viszont egy kis energiabefektetéssel meg tudod sokszorozni az esélyedet, hogy behívjanak egy-egy interjúra. Fussuk át, mik segíthetnek a figyelem felkeltésében!

Kit kell meggyőznöd?

Ne gondold, hogy csak a toborzót kell meggyőznöd! Ki mindenki jöhet számításba egy kiválasztás során, ki is fog találkozni a CV-del? Lehet külső toborzó munkatárs, a HR-s, a főnök asszisztense, egy-egy munkatárs a cégtől és a leendő főnököd. Láthatod, hogy nem csak profi toborzóhoz kerülhet az anyagod. Ezért érdemes úgy összeállítanod, hogy szimpatikus legyél a kiválasztást végzőknek. Célszerű utána nézni a cégnek, az internetes jelenlétből a legtöbbször lehet látni, hogy ki fogja elolvasni a pályázatokat. Ha sikerül konkrét névre küldeni a CV-t, értékes plusz másodperceket kaphatsz az olvasó figyelméből, mivel a nevét mindenki szereti látni, hallani.

Az önéletrajzod ne legyen túl hosszú!

A hosszú önéletrajz azt a benyomást kelti, hogy nem tudsz fókuszálni, nem tudod a saját karrierutadból sem kiemelni a lényeget. Mivel a legtöbb toborzó – az emberek többségéhez hasonlóan- általánosít, így azt feltételezhetik, hogy a munkádat is hasonlóan fogod végezni. Nem is beszélve arról, hogy a sok adat, szöveg közül nehezen lehet kiszűrni a fontos információkat.

Látszódjon a motivációd és az értékrended!

Írd be az önéletrajzba, hogy mi motivál a munkában és az életben egyaránt! Az egyik, ha nem a legfontosabb szempont a cégeknek, olyan munkatársakat találni, akik a megfelelő szakmaiság mellett hasonló értékrendet képviselnek, mint a cég. Ez Neked is fontos, mert lehet egy pozíció csábító, de nem sokat ér, ha nem fogod jól érezni magad a hétköznapokban. Márpedig a cég értékrendje átjárja a mindennapokat. Ha nem szeretsz mozogni, nem pályázz egy sporteszközöket forgalmazó céghez!

Mindig légy hiteles!

Toborzók körében számos rémtörténet kering arról, milyen csúsztatásokkal, nagyotmondó szövegekkel találkoztak már egy-egy önéletrajz, motivációs levél olvasásakor. Ne írj olyat a CV-be, amiről tudod, hogy nem igaz! Ha nem voltál ott, ha nem csináltad, ha nem vettél részt benne, ha nem a Te eredményed, ne írd be az önéletrajzba! Ha be is hívnak, az interjún nagyon gyorsan ki fog derülni az igazság és amellett, hogy nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen helyzet, még a hitelességedet is elveszted és azonnal elköszönnek Tőled.

A hitelesség másik oldala, hogy ha ott voltál, ha részt vettél benne, ha a Te eredményed, akkor foglald össze frappánsan és írd le! Ne szerénykedj, ha tényleg a Te eredményed, helye van a pályázatban!

Kerüld az általánosítást és használj aktív cselekvésre utaló szavakat!

„A feladatom volt” és a „munkakörömbe/munkámhoz tartozott” szavak-kifejezések helyett konkrétumokat és eredményességre utaló kifejezések segítségével írd le, mit csináltál. Pl. egy nagyobb cég recepciósaként a „Hozzám tartozott a levelezés bonyolítása” helyett nyugodtan írhatod, hogy „a bejövő leveleket egy órán belül eljuttattam az érintettekhez” – ebből tudhatja a leendő munkáltatód, hogy érzed a feladat a fontosságát, ráadásul valószínűleg gyorsan és pontosan dolgozol. Így ezeket az általános, igazából semmitmondó kifejezéseket ki is hagyhatod.

Végül olvasd át az önéletrajzodat a másik szempontjából! Próbáld meg az álláshirdetés alapján kitalálni, mi lehet fontos a hirdető cégnek és arról legyen szó az önéletrajzban. Így a másik oldalon lévő olvasó érezheti, hogy megtalálta a megfelelő jelöltet, Te pedig kaphatsz egy lehetőséget, hogy személyesen is bemutatkozz.

 

Új lehetőségeket keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.