Most mutasd meg! De hogyan?! Mondj egy jó okot!

by | jan 16, 2020 | Karriertanácsok

A legtöbben diákkorunkban megszerezzük első munkatapasztalatunkat, mégis úgy tűnik, amikor friss diplomával (újra) kilépünk a munkaerőpiacra, a legkülönbözőbb vélt vagy valós félelmek szembesülünk. Vajon képesek leszünk-e meggyőzni ismeretlen embereket a rátermettségünkről egy olyan szakterületen, ahol a tanulmányainkat leszámítva alig, vagy egyáltalán nem rendelkezünk tapasztalattal?

MONDJ EGY JÓ OKOT!

Pályakezdőként talán nem tudod felsorolni a korábbi munkahelyeiden elért kimagasló sikereket – azonban a legújabb HR trendek szerint nem is feltétlenül ez a siker kulcsa. Olyan élénken változik a piac, olyan izgalmasan tűnnek el és bukkannak fel új feladatok, hogy felértékelődött a készségek szerepe. Nem az a lényeg, hogy valaki mit csinált a múltban, hanem az, vajon képes-e a tudását alkalmazni. Valójában ezt kell az állásinterjún megmutatnod.

Az egyik barátnőm még középiskolásként egy önkiszolgáló étteremben kasszázott. Ebben a pozícióban nemcsak a fejszámolást tanulta meg villámgyorsan, de sokat fejlődött a kommunikációs és a problémamegoldó készsége is. És még valami, ami később óriási versenyelőnyt jelentett számára. Az első napon megbeszélte vele a főnöke, hogy bár a borravalót neki fogják adni a vendégek, a pénz közös, a csapat többi tagjának is egyformán jár: a szakácsnak a finom ételért, a konyhalányoknak a kedves kiszolgálásért, és a takarítónőknek a tiszta mosdóért. Egy ilyen tapasztalat nemcsak életre szóló csapatjátékos szemléletet ad; hanem kiváló példa is, amellyel illusztrálhatod a munkahelyi csapat iránti elkötelezettségedet egy állásinterjún vagy a motivációs leveledben.

HA ÚGY ÉRZED, UTÁL AZ INTERJÚZTATÓ

Egészen biztos, hogy nem veled van problémája, nyugodj meg.

Ha úgy érzed, az interjúztató direkt “kínoz” a keresztkérdéseivel, gondolj arra, hogy ha eleve unszimpatikus lennél, nem hívtak volna be személyes beszélgetésre. Egyszerűen nincs ideje egy HR-esnek arra, hogy olyan jelöltekkel bajlódjon, akik biztosan nem jók a pozícióra.

Sokkal inkább arról van itt szó, hogy próbál minél jobban megismerni téged, ezért teszi fel ezeket a furcsának ható kérdéseket. Lehet, hogy egyik-másik váratlanul ér, egy számodra amúgy is feszült helyzetben, de ne feledd, a faggatózás célja, hogy képet kapjanak rólad.

És persze, a HR-es is ember, a maga személyiségével – van, aki nagyon könnyen megtalálja a hangot a jelöltekkel, és öt perc múlva már együtt nevetgélnek, és van olyan is, aki magának való, és az interjúd helyett inkább otthon lenne a macskájával.

Amiben biztos lehetsz, az az, hogy a legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat, és az a céljuk, hogy betöltsék a pozíciót.

NEM HÍVTAK VISSZA, SZÓVAL MÉGISCSAK UTÁLTAK

Az interjú végén valószínűleg azzal váltok el, hogy megbeszélitek, 1-2 hét múlva jelentkezik az interjúztatód. Nyugodtan kérdezz vissza, hogy keresheted-e te is őt – és ha rábólint, bátran hívd is fel, ha az ígért visszajelzés elmarad. Ha tetszik a cég, és szívesen dolgoznál ott, merj egy kicsit tolakodni érte.

És ha már proaktivitás: az interjúról hazaérve nyugodtan küldj egy e-mailt, amelyben megköszönöd, hogy rád szánta az idejét – ezzel még frissében ráerősíthetsz a jó benyomásra, amit a találkozón keltettél.


Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézd meg junior állásainkat és Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Junior állások

 

Néhány évig dolgoztam toborzás-kiválasztás területen, és gyakran éreztem azt, hogy az álláskeresők a legrosszabbat feltételezik a "háeresről": van egy olyan alapfeszültség, ami talán nem is saját tapasztatból ered, mégis szinte háborús övezetté teszi az állásinterjúkat. A kulcs - én úgy látom - az edukáció, például olyan formában is, hogy egy álláskeresőnek megvilágítjuk, mi állhat a háttérben, amikor nem kap választ a pályázatára. (Gyakran az, hogy a HR-es kolléga brutálisan túl van terhelve, interjúztat, értekezletre jár, beléptet-kiléptet, tréningeztet, őt tréningezik, riportol, adatot szolgáltat más riportjához, rendezvényt szervez...) Ezért szeretek ilyen tartalmakat írni - hiszek benne, hogy munkavállaló és munkaadó lehet közös nevezőn. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/boglarkamucsi/