Most mutasd meg! De hogyan?! Mondj egy jó okot!

by | jan 16, 2020 | Karriertanácsok

A legtöbben diákkorunkban megszerezzük első munkatapasztalatunkat, mégis úgy tűnik, amikor friss diplomával (újra) kilépünk a munkaerőpiacra, a legkülönbözőbb vélt vagy valós félelmek szembesülünk. Vajon képesek leszünk-e meggyőzni ismeretlen embereket a rátermettségünkről egy olyan szakterületen, ahol a tanulmányainkat leszámítva alig, vagy egyáltalán nem rendelkezünk tapasztalattal?

MONDJ EGY JÓ OKOT!

Pályakezdőként talán nem tudod felsorolni a korábbi munkahelyeiden elért kimagasló sikereket – azonban a legújabb HR trendek szerint nem is feltétlenül ez a siker kulcsa. Olyan élénken változik a piac, olyan izgalmasan tűnnek el és bukkannak fel új feladatok, hogy felértékelődött a készségek szerepe. Nem az a lényeg, hogy valaki mit csinált a múltban, hanem az, vajon képes-e a tudását alkalmazni. Valójában ezt kell az állásinterjún megmutatnod.

Az egyik barátnőm még középiskolásként egy önkiszolgáló étteremben kasszázott. Ebben a pozícióban nemcsak a fejszámolást tanulta meg villámgyorsan, de sokat fejlődött a kommunikációs és a problémamegoldó készsége is. És még valami, ami később óriási versenyelőnyt jelentett számára. Az első napon megbeszélte vele a főnöke, hogy bár a borravalót neki fogják adni a vendégek, a pénz közös, a csapat többi tagjának is egyformán jár: a szakácsnak a finom ételért, a konyhalányoknak a kedves kiszolgálásért, és a takarítónőknek a tiszta mosdóért. Egy ilyen tapasztalat nemcsak életre szóló csapatjátékos szemléletet ad; hanem kiváló példa is, amellyel illusztrálhatod a munkahelyi csapat iránti elkötelezettségedet egy állásinterjún vagy a motivációs leveledben.

HA ÚGY ÉRZED, UTÁL AZ INTERJÚZTATÓ

Egészen biztos, hogy nem veled van problémája, nyugodj meg.

Ha úgy érzed, az interjúztató direkt “kínoz” a keresztkérdéseivel, gondolj arra, hogy ha eleve unszimpatikus lennél, nem hívtak volna be személyes beszélgetésre. Egyszerűen nincs ideje egy HR-esnek arra, hogy olyan jelöltekkel bajlódjon, akik biztosan nem jók a pozícióra.

Sokkal inkább arról van itt szó, hogy próbál minél jobban megismerni téged, ezért teszi fel ezeket a furcsának ható kérdéseket. Lehet, hogy egyik-másik váratlanul ér, egy számodra amúgy is feszült helyzetben, de ne feledd, a faggatózás célja, hogy képet kapjanak rólad.

És persze, a HR-es is ember, a maga személyiségével – van, aki nagyon könnyen megtalálja a hangot a jelöltekkel, és öt perc múlva már együtt nevetgélnek, és van olyan is, aki magának való, és az interjúd helyett inkább otthon lenne a macskájával.

Amiben biztos lehetsz, az az, hogy a legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat, és az a céljuk, hogy betöltsék a pozíciót.

NEM HÍVTAK VISSZA, SZÓVAL MÉGISCSAK UTÁLTAK

Az interjú végén valószínűleg azzal váltok el, hogy megbeszélitek, 1-2 hét múlva jelentkezik az interjúztatód. Nyugodtan kérdezz vissza, hogy keresheted-e te is őt – és ha rábólint, bátran hívd is fel, ha az ígért visszajelzés elmarad. Ha tetszik a cég, és szívesen dolgoznál ott, merj egy kicsit tolakodni érte.

És ha már proaktivitás: az interjúról hazaérve nyugodtan küldj egy e-mailt, amelyben megköszönöd, hogy rád szánta az idejét – ezzel még frissében ráerősíthetsz a jó benyomásra, amit a találkozón keltettél.


Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézd meg junior állásainkat és Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Junior állások

 

Néhány évig dolgoztam toborzás-kiválasztás területen, és gyakran éreztem azt, hogy az álláskeresők a legrosszabbat feltételezik a "háeresről": van egy olyan alapfeszültség, ami talán nem is saját tapasztatból ered, mégis szinte háborús övezetté teszi az állásinterjúkat. A kulcs - én úgy látom - az edukáció, például olyan formában is, hogy egy álláskeresőnek megvilágítjuk, mi állhat a háttérben, amikor nem kap választ a pályázatára. (Gyakran az, hogy a HR-es kolléga brutálisan túl van terhelve, interjúztat, értekezletre jár, beléptet-kiléptet, tréningeztet, őt tréningezik, riportol, adatot szolgáltat más riportjához, rendezvényt szervez...) Ezért szeretek ilyen tartalmakat írni - hiszek benne, hogy munkavállaló és munkaadó lehet közös nevezőn. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/boglarkamucsi/

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.