NE CSAK AZ ÚJ, HANEM A MÁR MEGLÉVŐ MUNKATÁRSAKRA IS FIGYELJÜNK!

by | aug 18, 2021 | Munkaadók - HR Blog

Amikor új embert keresünk, akkor próbáljuk bemutatni számára a céggel kapcsolatos összes pozitívumot. Szeretnénk, ha a vállalatunk minél jobb színben tűnne fel, hogy elnyerjük a leendő munkatárs szimpátiáját. Időközben azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a már meglévő dolgozóinkról. Holott a munkatársak megtartására kiemelkedő figyelmet kellene fordítanunk. Nem csupán azért, mert egyre nehezebb megfelelő szakembereket találni, hanem mert ők már rendelkeznek egy átfogó tudással a szervezetről, már letettek valamit az asztalra, ráadásul lojálisak maradtak a vállalatunkhoz.

Lehetőség van azonban arra, hogy viszonylag alacsony költségvetéssel tegyünk a munkatársainkért:

Kommunikáció

Fontos, hogy hogyan kommunikálunk a dolgozóinkkal. Egyértelművé tettük a számukra, hogy mit várunk el tőlük? Lehetőségük van nyíltan elmondani a véleményüket, ötleteiket? Adunk számukra visszajelzést a munkájukkal kapcsolatban? Mindig szánjunk időt a munkatársakkal való kommunikációra!

Környezet

Tekintve, hogy a fél életünket a munkahelyen töltjük, így nagyon nem mindegy számunkra, hogy azt milyen környezetben tesszük. Egy világos, jó hangulatú irodában könnyebben megy a munkavégzés is.

Már az is sokat javíthat az irodán, ha sok növény található benne. Ráadásul ehhez nem kell nagy költségvetésbe verni magunkat. Viszont ha szeretnénk többet áldozni erre, akkor elgondolkodhatunk új, színes falakon, esetleg olyan hely kialakításán, ahol a kollégák egy 10 percre feltöltődhetnek, pl. babzsákfotelekben.

Megbecsülés

A legtöbbször a dolgozók azért váltanak munkahelyet, mert vagy emberileg vagy anyagilag nincsenek megbecsülve a munkahelyükön. Az emberi tényezőn sokat javíthatunk a kommunikációnkkal, visszajelzésekkel. Az anyagi vonzaton azonban nem csak az alapbér emelésével, de az esetleges béren kívüli juttatásokkal és bónuszokkal tudunk javítani. Ezen felül bevezethetünk még hónap dolgozója, ill. év dolgozója címet is.

Fejlesztés

A béren kívül a másik leggyakoribb ok szokott lenni egy cég elhagyásánál, hogy nincs lehetőségük a dolgozóknak a szakmai fejlődésre. Éppen ezért érdemes erre is áldozni. Az ugyanis a vállalat érdeke is, hogy minél több okos embert tudhasson a munkavállalójának. Ezt elősegíthetjük továbbképzések támogatásával (esetlegesen munkaszerződés hosszabbítással), tréningekkel, szakmai konferenciákon való részvételi lehetőség biztosításával, nyelvi képzések támogatásával.

A szakmai fejlesztésen túl gondolhatunk a dolgozók testi épségére például gyümölcsnapokkal, vagy egészségügyi támogatással, esetleg edzőtermi bérlettel.

Munkaadóként fel kell ismernünk és el kell fogadnunk azt, hogy a már meglévő dolgozóink megtartására is figyelmet kell fordítanunk. Ehhez segítséget nyújthatnak a fent említett ötletek. A pontos lépéseket a vállalat méretére és kultúrájára tekintettel kell kialakítani.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.