A munkahelyváltás okai | Cvonline.hu saját kutatása

by | jan 11, 2022 | Felmondás, Munkaadók - HR Blog

Számos elmélet és kutatás látott napvilágot korábban, mik a munkahelyváltás mögöttes okai és mi az, ami növelheti a dolgozók elégedettségét.  Mélyebbre ástunk a témában és saját kutatást végeztünk egy 500 fős munkavállalói csoporttal.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyiben befolyásolja a covid okozta bizonytalanság a munkahelyváltási szándékot, illetve ezen túl mik azok a mozgatórugók, amik változtatásra vagy éppen maradásra bírnak egy munkavállalót. Ezen kívül kutattuk még az álláskereső szokásokat, valamint az önéletrajzhoz, mint álláskeresői eszközhöz való vélekedést.

A kitöltők között vegyesen szerepeltek kék és fehérgalléros dolgozók, vegyes korosztállyal és iskolai végzettséggel egyaránt.

A munkahelyváltási szándékkal kapcsolatban világosan látszik a munkavállalók általános elégedettsége (elégedetlensége), ugyanis a kitöltők 2/3-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy, tervez-e munkahelyet váltani a közeljövőben (legkésőbb 2022 első negyedévében).   

Jó hír viszont, hogy a maradók a nagy része valóban elégedett és szereti a munkáját, és csupán kis részük marad a régi állásában valamilyen más késztetés miatt (pl. covid helyzet, életkor, megszokás stb.).

Az eredmények egyértelműen szemléltették, hogy általában egyszerre több területen is elégedetlen az a munkavállaló, aki, új munkahely után néz.
Egyetlen kivételt képez a munkabér, ugyanis a váltani szándékozók 52%-a megjelölte az alacsony munkabért, közülük is több mint 30%, akinek ez az egyedüli indoka a váltásra.
Minden más tényező sokkal kisebb számban fordultak elő egyedüli indokként.

Második helyen közel egyenlő arányban szerepelt az előrelépés / karrier váltás igénye és a megbecsülés/elismerés hiánya. Ezeket szorosan követte a szakmán belül új kihívások keresése, mint indok, illetve a vezetőséggel kapcsolatos problémák. Utolsó helyen a nem megfelelő munkahelyi légkör és lokáció szerepeltek.

A munkahelyükkel elégedett alkalmazottak is több tényezőt jelöltek meg, amelyek miatt szívesen maradnak a meglévő munkahelyükön.
A maradók 43%-a írta, hogy kifejezetten szereti a munkáját, függetlenül attól, hogy kékgalléros (eladó, gyári dolgozó, futár) vagy fehérgalléros, illetve vállalkozó volt a válaszadó.
A második fontos tényező a munkahelyi körülményekkel való elégedettség (fizetés, iroda, vezetőség stb.), majd kicsivel lemaradva a jó munkahelyi légkör és összetartó csapat következett, mint motiváló tényező.
A végső helyeket a megszokás, az életkor és a covid miatti bizonytalanság foglalta el.

Az álláskeresési szokásokkal kapcsolatban az alábbi megállapítások körvonalazódtak.

Habár szép számban növekedett az újabb toborzási területek népszerűsége az elmúlt években, a cvonline.hu-hoz hasonló állásportálok még mindig kulcsszerepet tölthetnek be a folyamatban, ugyanis a válaszolók 80%-a megjelölte, hogy itt (is) figyeli az aktuális kínálatot. Minden más csatorna jócskán kevesebb arányban szerepel a listán. A karrieroldal, az internetes keresők és a Facebook csoportok hasonlóan fontos felületek, ezeket követték a LinkedIn és Facebook hirdetések, illetve állásbörzék.
Az álláskeresés módját tekintve továbbra is a legnépszerűbb a megcélzott pozícióra keresés, illetve hasonló arányban követi ezt egy vágyott munkahely álláslehetőségeinek böngészése. A kitöltők csupán 16%-a részesíti előnyben a munkahely lokáció alapú válogatását.

A pályázat komolyságában továbbra is nagy szerepe van az önéletrajznak, a válaszadók körülbelül
56%-ának mindig van naprakész önéletrajza, ezen kívül kicsivel nagyobb arányban vannak azok, akik minden esetben küldenek önéletrajzot
, mint akik csak akkor küldenek, ha az elvárás a jelentkezés során.
A válaszadók alig több mint 1%-a jelölte, hogy nem küld önéletrajzot a pályázata során.

A válaszokból továbbá kiderül, hogy a munkahelyváltási szándékot kétszer nagyobb arányban jelölte a rangidősebb korosztály (babyboomer és X generáció), mint a tőlük fiatalabb Y és Z generáció.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.