Re-onboarding folyamat Covid után nem csak új kollégáknak – Mi segíthet a visszatérésben?

by | márc 7, 2022 | kiemelt, Munkaadók - HR Blog

Nagyon sok cég a napokban, hetekben kezd el gondolkozni, hogyan tud és fog visszatérni az offline, irodai munkára. Változatos véleményeket lehet hallani ebben a témában, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ahány cég, annyi folyamat és megoldás létezhet. Kisebb-nagyobb megszakítással közel két éve dolgozunk otthonról, ez idő alatt nem csak a munkatársak változtak, hanem a munkához, feladatukhoz kapcsolódó viszonyuk is. Sőt előfordul, hogy a cég profilja is megváltozott. Közel két év alatt valószínűleg lettek új munkatársak, akik egyáltalán, vagy csak egyszer-kétszer találkoztak a többi kollégával. Mégis mi tud segíteni visszatérés idején? Mire érdemes figyelni a következő időszakban?

Fokozatosság elve

Mint ahogy a legtöbb változási folyamatot, ezt sem lehet egyik napról a másikra bevezetni. Emlékezzünk vissza, mi történt a munkatársakkal, munkavégzéssel, munka-hatékonysággal, amikor elrendelték az azonnali online munkavégzést a karantén idején! Ha nem szeretnénk hasonló helyzetbe kerülni, fokozatosan vezessük vissza az irodai munkavégzést.

Home office, de okosan

Az irodai munka mellett a legtöbb helyen megmarad a home office. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a legújabb kutatások szerint a 20% feletti távoli munkavégzés aránya csökkenti az elköteleződést és növeli a fluktuációt. Ezért érdemes olyan megoldásokat bevezetni, amelyek egyszerre biztosítják a zökkenőmentes együttműködést a társosztályok, kollégák között és rugalmasságot adnak a munkatársak számára. Ilyen lehet a törzsidő bevezetése, amely teret adhat arra, hogy a korábban kialakult időrendet ne azonnal kelljen feladniuk a kollégáknak. Természetesen biztosíthatjuk a home office munkanapok lehetőségét is, ez szintén segítheti az átmenetet, sőt hosszútávon biztosíthat egyfajta munka-magánélet egyensúlyt is.

Válasszuk el időben és térben is az elmúlt időszakot a jövőtől

Érdemes lehet megszervezni egy visszatérési program-sorozatot. Ünnepeljük meg együtt a kollégákkal, hogy újra személyesen látjuk egymást. Ez emeli a közösségi érzést, növeli az elköteleződést és hosszú távon a fluktuációt is csökkentheti. Ezeknél a programoknál érdemes a céges kultúrát követni. Érdemes odafigyelni a szervezeti kultúra elemeire és velük összhangban lévő programokat kialakítani. Például az online munkavégzés során helyett kapott a játékosítás, akkor érdemes hasonló stílusban megszervezni az ünneplést.



Re-onbording folyamat minden munkatársnak

Tekintsünk egy kicsit úgy a munkatársakra, mintha most kezdtek volna dolgozni a cégnél. Az onboarding elemek közül néhányat érdemes most is felhasználni:

  • a visszatérési-átállási folyamatot mutassuk be a kollégáknak,
  • sok helyen átalakul az iroda elosztása – ha tudjuk vonjuk be a munkatársakat, ismerjük meg az igényeiket és a kialakult munkateret mindenképpen ismertessük meg velük,
  • figyeljünk arra, hogy a csapattagok személyesen találkozzanak egymással, vegyék fel személyesen is a kapcsolatot – erre szervezzünk alkalmakat akár formális, akár informális jelleggel,
  • a szervezet nagyságától függően a vezető mellett legyen legalább egy kolléga, akihez tudnak fordulni a munkatársak az átállással kapcsolatban.
  • ügyeljünk, hogy a munkatársak bevonására, adjunk teret nekik, hogy tudják jelezni az ötleteiket vagy akár a nehézségeiket is,
  • a home office-ban érkezett kollégákra külön is figyeljünk, hiszen nekik egyáltalán nincs helyismeretük, sőt szervezeti ismeretük is kevesebb, mint a többieké.

Közösségi terek fejlesztése

Mivel sokáig nem találkoztak a munkatársak, figyeljünk arra, hogy megnövekedett szerepe van a közösségi tereknek. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy tudunk dolgozni a munkahelytől távol is, így az iroda funkciója a jövőben már nem csak a munkavégzés helyszíne lesz, hanem egy találkozási platform is. Ennek a platformnak a szerepe pedig túlmutat „egy jó kávézás a kollégákkal” érzésen. Egyre inkább előtérbe kerül a közösség élményének a megélése, a kreativitás, inspiráció támogatása, ugyanakkor a közös terek megnövekedésével együtt a napközbeni elvonulás igénye is.

Mentális támogatás és türelem

Az elmúlt két év egy elhúzódó krízis időszak volt mindannyiunknak, a visszatérés is egy változási folyamat. Nem vagyunk egyformák, mindenki másként éli meg a fentieket. Érdemes odafigyelni, ki az, aki esetleg nagyobb figyelmet igényel, nehezebben élte/éli meg a változást. Ha tehetjük, segítsük a munkatársakat az elmúlt- és az átmeneti időszak feldolgozásában, akár egy támogató szakember bevonásával (coach, tanácsadó, tréner, pszichológus) mind a vezetők, mind a munkatársak, és a csapatok esetében is.

Kiemelt támogatás a vezetőknek

Ha a vezető össze tudta tartani az online munkavégzés alatt is a csapatot, akkor „csak” a meglévő folyamatokat érdemes átgondolni a visszatérés szempontjából. Sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy eltérő okok miatt, rossz állapotban vannak a csapatok, a csapattagok elszigeteltnek érzik magukat, nehezen kapcsolódnak egymáshoz és más területekhez. Erre a helyzetre mindenképpen támogatást kell adni a vezetőknek, hogyan tudják a saját helyzetüket, a csapattal való kapcsolódásukat és csapattagok közötti kapcsolódást vezetői oldalról erősíteni.

Érdemes végiggondolni, hogy a Ti cégetekben milyen lehetőségek vannak a fentieken kívül vagy ezeken a témákon belül, hiszen nagyon sok minden múlik az egyéni lehetőségeken és megoldásokon. Ha szeretnétek egy hatékony, a munkatársakat és az eredmények egyszerre támogató visszatérési folyamatot, szintén érdemes szakemberhez fordulni.

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.