Tippek a munkavállalók megtartásához-1.rész

by | aug 29, 2022 | Munkaadók - HR Blog

A kiválasztás 0. lépése – a megtartás

Ahogy fejvadászként mondani szoktam: a 0. lépés a kiválasztásban a jelenlegi munkavállalók megtartása, mert lyukas vödörbe nincs értelme vizet önteni.

Igen ám, de mivel lehet “betapasztani” a szervezeten tátongó lyukakat? Ez egy jó kérdés, a legjobb válaszokért érdemes a kollégákhoz fordulni, és tőlük megkérdezni, hogy mit is szeretnének valójában, aminek hatására csökken az a fránya fluktuáció. Garantálom, hogy sokkal többről lesz szó, mint a fizetés megemelése. A legtöbb hozzám forduló karrier váltónál nem az anyagiak a fő probléma – persze, vannak olyanok, akik a 3 évvel ezelőtti juttatási csomagjukat már keveslik -, viszont szeretnének visszajelzést kapni a munkájukról, szakmailag fejlődni, több önállóságot kapni a feladatuk ellátásában, vagy akár egy belső karrier útnak is örülnének, amiknek köszönhetően lelkesebben – és nem mellesleg lojálisabban – végeznék a munkájukat. Ezek mind-mind “ingyenes” ötlet azzal kapcsolatban, hogyan is lehetne megtartani a munkatársakat.

Támogatások kis mértékű befektetéssel

Jöjjön itt néhány másik javaslat erre, ami, ha nem is ingyenes, de nem igényel nagy befektetést, miközben a hatása nem marad el.

Ha a közlekedést nézzük, lehetne például a bérlet 86%-os támogatását 100%-osra emelni, ami szinte jelképes összeg a költségvetésben, de mennyivel jobban hangzik, hogy a cég az egészet kifizeti?

Támogathatja a cég a munka-magánélet egyensúlyát, amire néhány éve még egyből a home office lett volna az egyik megoldás, ami napjainkban már szinte elvárás – természetesen azon pozíciókban, ahol ez lehetséges -, de ilyen lehet például a gyermek után járó pótszabadság számának megemelése, vagy, mint egy ismerősöm cégénél a szombatra eső munkanapok elengedése.

Életmód – szabadidő

Rendezvényekben is lehet gondolkodni, hiszen a szabadidőt együtt töltő kollégák jobb kollektívát és összetartóbb csapatot alkotnak, és egy céges főzőverseny szervezése nem lehet anyagi akadályba ütköző. Nem beszélve például arról, ha a dolgozók egy csapatként mennek el egy futóversenyre, ahol nem a lefutott táv számít, hanem az, hogy azt együtt teljesítik – természetesen céges pólóban.

Az életmóddal kapcsolatban sem rossz, ha van például irodai masszázs, netán életmód tanácsadó – az erre költött pénz megtérül, hiszen, ha egészségesek a kollégák, akkor kevesebbet vannak betegszabadságon… Ide sorolhatjuk például a gyümölcsnapokat is.

A jótékonykodás is összehozhatja a csapatot, amikor egy-egy szervezetnek segítenek egy általuk kitűzött cél érdekében, ami lelkileg töltheti fel az abban résztvevőket – nem mellesleg ezt be lehet írni a cég CSR “tevékenységi naplójába”.

A tanulás is egy ilyen terület, legyen szó akár szakmai könyvekről, “on the job”, azaz cégen belüli képzésekről, hogy csak a spórolósabb verziókat említsem.

Az iroda kialakítása sem első körben arról kell szóljon, hogy egy kupac pénzt szór el a cég a felújításra. Annak kutyabaráttá tétele, vagy közösségi terek kialakítása és használata szintén nem tartozik a nagy befektetést igénylő megoldásokhoz – ezekről a következő cikkemben lesz szó.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.