Tippek a munkavállalók megtartásához-2.rész

by | szept 5, 2022 | Munkaadók - HR Blog

A megtartás kulcsa – befektetést igénylő megoldások

Ahogy fejvadászként mondani szoktam: a 0. lépés a kiválasztásban a megtartás, mert lyukas vödörbe nincs értelme vizet önteni.

Az előző cikkemben a befektetést nem, vagy legalábbis minimálisan igénylő megoldásokat soroltam fel, ebben pedig igyekszem az egy picit költségesebb, viszont szintén hatékony megoldási javaslatokat felsorolni annak érdekében hogy a munkáltató növelni tudja munkatársainak lojalitását és hosszabb távon tudjon rájuk számítani.

Bejárás – Tömegközlekedés vagy céges autó

Ugye, valahogy be kell jutni a munkahelyre, és már a bejárás is egy olyan része a munkáltató-munkavállaló kapcsolatának, ahol lehet némi költséggel és odafigyeléssel (motor)kerékpár tárolót kialakítani. Ha vannak olyan munkatársak, akik ezt igénybe vennék, nagy örömmel használnának egy zuhanyzót is, hogy aztán felfrissülve kezdhessenek dolgozni. Ide lehet még sorolni a céges autó lehetőségét is, mint juttatási csomag – ez már szervezeti szinthez és vagy telesetményhez is köthető.

Életmód – szabadidő, mint megtartás növelés

A rendezvények területén is lehet az egyszerű és költséghatékony közös főzés mellett családi sportnapot, karácsonyi- farsangi partit, gyerekeknek Mikulás ünnepséget vagy épp dolgozói kirándulás szervezni, nem beszélve az elegánsabb helyekre szervezett vacsorákról, ahol éreztetni lehet a kollégákkal, hogy mennyire megbecsüljük a munkájukat.

Ha a munkatársak egészségesek, akkor kevesebb a  betegszabadság, több az elvégzett feladat, így érdemes erre is időn kívül anyagi javakat áldozni, legyenek azok különböző szűrések, kezelések, mint például fogászat, ahol érzi a kolléga, hogy fontos a cége számára.

A munkakörnyezettel kapcsolatban is lehet további szintre lépni például annak kialakításával, a mostanában divatos zöld iroda koncepció bevezetésével, vagy a papírmentes iroda koncepció megvalósításával. Ez utóbbi a cég CSR tevékenységének része is lehet.

Mindemellett lehetőség van a munkahelyen kívüli sportok támogatására, legyen szó például az All you can move sportpass, vagy sportfelszerelés támogatás.

Vannak olyan munkavállalók, akiknek az étkezés nem csak egy kötelező rossz, ami az élethez szükséges, hanem szeretik, ha az valamilyen kulináris élvezetet is nyújt, ezárt a munkahelyi étkezés támogatása is lehet egy olyan pont, ami egyfajta minőséget visz az együttműködésbe, lehet szó az előző cikkben említett gyümölcs napról, vagy ingyenes/támogatott reggeli és ebéd lehetőségről, konyhában szabadon fogyasztható tea/kávé/víz ellátásról.

A wellbeing is egy új trend ezen a területen, melybe az irodai masszázs és a gyógytorna épp úgy beletartozik, mint a jóga vagy pilates, melyek nem mellesleg, főleg az ülő munkát végzők esetében szinte kötelezőek az egészség megtartása végett.

A családbarát megoldások a munkavállalói megtartás érdekében

Bár ide soroltam, és leginkább nem anyagiak, hanem “csak” szervezés kérdése az úgynevezett kismama műszak bevezetése, ahol 4 vagy 6 órás műszakban tudnának dolgozni a kisgyermekes munkavállalók. Igen, érdemes ebben gondolkodni, mert épp helyzetükből adódóan igen hatékonyan tudják elvégezni a rájuk bízott feladatokat, megéri a “fáradtságot”.

A dolgozók gyermekeivel kapcsolatban is van lehetőség támogatásra, például a nagyobb szervezetekben saját bölcsőde/óvoda működtetésére – melyik az a munkavállaló, aki váltana egy olyan helyről, ahova a gyermeke is jár… – a magán oktatási intézményekbe (bölcsőde, óvoda, iskola) járási támogatása, ami persze szintén képezheti egy fizetési csomag részét.

Megtartás

Szakmai és pénzügyi megoldások

A másik nagy igény a szakmai fejlődésre, azaz a tanulásra van a velem vagy ügyfélként, vagy jelöltként kapcsolatba kerülő munkavállalók esetén. Ebben a kérdésben is széles a skála, a munkahelyi (on the job) tréningektől kezdve a munkahelyen kívüli (off the job) tanfolyamokon át egészen a különböző felsőoktatási intézményekben megszerezhető képesítés vagy diploma megszerzéséig – amire természetesen tanulmányi szerződés köthető -, melyek persze mind időben, mind pedig anyagi tekintetben eltérnek egymástól. És ha már megszerezte a tudást, azt a cégnél is hasznosítsa, és ne csak az aláírt szerződés miatt, hanem mert személyre szabott karrier út áll előtte, amit a vezetőjével és a HR-es kollégával együtt terveztek meg.

Az említett anyagiak pedig nem csak a fizetéshez kapcsolódhatnak, hiszen vannak más típusú pénzügy megoldások, mint például az egészségbiztosítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, munkáltatói kölcsön és fizetési előleg lehetősége, egyéb jutalmak, üzletrész vagy részvény opció, illetve 13. és 14. havi fizetés.

Természetesen egy munkahelyen már több generáció is megtalálható, így jó, ha például a fiatalabb, Y és Z generációra is külön gondolunk, ami nem merül ki egy csocsó asztal és egy túró rudi automata vételében, hanem például munkahelyi verseny/képzési rendszer, mely teljesítése után értékes okoseszközök nyerhetők.

Azt gondolom, hogy tényleg van miből választani, és ezt jó, ha a munkavállalóval közösen történik, mert ez esetben elkerülhető az a helyzet, mint ami egy konferencián felszólaló vezető esetében történt, hogy bár ő számos cafeteria elemet tesz a fizetés mellé, mégsem elégedettek a kollégái, miközben arra kérdésre, hogy megkérdezte-e őket, hogy minek is örülnének a legjobban egy adott kereten belül, sajnos nemleges volt a válasz…

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.