A munka, mint hobbi, avagy hobbiból hivatás

by | márc 7, 2023 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-4

Sokunknak van olyan hobbija, amivel szívesen foglalkozunk szabadidőnkben. Általánosan a hobbi és a munka megközelítése teljesen más: a munkából megélünk, a hobbit élvezettel űzzük. De gondoltál már arra, hogy a hobbidat munkává változtasd? Meg lehet élni abból, amit szeretsz? Alapos tervezéssel és odaadással sok hobbiból válhat hivatás.

hobbi munka

A hobbi munkává alakításának előnyei és hátrányai

Számos előnnyel jár, ha a hobbidat sikerül munkává változtatni. Gondolj bele, minden nap azt csinálhatod, amit szeretsz, és még pénzt is kapsz érte. Mivel olyan tevékenységet végzel, amit szeretsz, csökken a stressz és az érzelmi megterheltség. Ezenkívül, a hobbink által megszerzett készségeket és tapasztalatokat felhasználhatjuk a munkánk során, ami javítja a teljesítményt és egyúttal elérünk egyfajta elégedettségi szintet.

Azonban sajnos néhány hátrányt is figyelembe kell venni. Először is, a hobbi elveszítheti élvezeti értékét, ha rendszeres munka válik belőle. Előfordulhat, hogy nyomásként nehezül rád a korábban szórakozásként megélt alkotás. Másodszor, ha vállalkozóként lépsz a piacra, meg kell birkózni a versenyhelyzettel és az ügyfélszerzéssel. Harmadszor, előfordulhat, hogy előzetesen pénzt kell befektetned ahhoz, hogy a hobbiból üzletet csinálj.

A munka és a hobbi összekapcsolása

Próbálj meg másként tekinteni a munkára, ne egyfajta kötelezettséget láss benne, keresd meg azokat a feladatokat, amiket a hobbidhoz hasonlóan szívesen végzel. Ha megtalálod azokat az elemeket, amelyeket a munkád során és a hobbin keresztül is élvezel, akkor valószínűbb, hogy a munkád valóban hobbivá válik. Például, ha szeretsz írni, és a munkában is sok írással kapcsolatos feladatot látsz el, akkor élvezheted a munkádat, mivel azt csinálod, amit szeretsz. Több olyan marketing állás létezik, aminél jól jön a kreatív írói véna.

Ezen kívül, az is segíthet, ha olyan munkát választasz, amely valamilyen módon kapcsolódik a hobbidhoz. Ha például szeretsz utazni, akkor keress munkát a turizmusban, így a munkád során felfedezhetsz új helyeket. Az ehhez hasonló kapcsolódások lehetővé teszik, hogy a munka és a hobbi összekapcsolódjon.

Az is lehet, hogy végül nem a hobbidból fogsz megélni, hanem felfedezel magadban egy-egy olyan tulajdonságot, amire felépítheted a karrieredet. Például lehet, hogy egyszerűen csak imádsz másokhoz kapcsolódni és beszélgetni, ami miatt olyan skillek rejtőzhetnek benned, amit az értékesítés munkaköröknél tudsz jól hasznosítani. Áss mélyre!

    Lépések, amelyekkel a hobbi munkává alakítható

    Piackutatás:

    Mielőtt időt és pénzt fektetsz be, vizsgáld meg a piacot, hogy megtudd, van-e kereslet hobbidra. Akár vállalkozás, akár alkalmazotti lét mellett döntesz, mindkét esetben fel kell mérni, hogy a hobbid piacképes-e, és ha a konkrét hobbid nem az, milyen más kapcsolódó tevékenységbe érdemes belevágni.

    Tervezés:

    Vállalkozás esetén készíts üzleti tervet, amelyben felvázolod a célokat, marketingstratégiákat és a pénzügyi előrejelzéseket. Munkavállalóként pedig készíts egy olyan önéletrajzot, amelyben minden hobbidhoz köthető készségedet, tulajdonságodat kiemelsz az új, beölteni kívánt pozíciót figyelembe véve.

    Kapcsolatépítés:

    Tanulj azoktól, akik előtted járnak, építs velük kapcsolatot. Tudd meg, milyen ezen a területen dolgozni, mit érhetsz el munkavállalóként vagy vállalkozóként.

    Fejleszd készségeidet:

    Vállalkozóként és alkalmazottként egyaránt szükséges fejleszteni a készségeidet, hogy versenyképes és releváns maradj a piacon. Mérd fel, mennyire frissek az ismereteidet, készségeid, és figyelj a folyamatos fejlődésre.

    Még néhány tipp, hogy a hobbiból hivatás váljon

    Ha komolyan gondolod, hogy a hobbidat munkává szeretnéd alakítani, néhány fontos lépést megtehetsz még a zökkenőmentes átállás érdekében.

    Válts kicsiben:

    Ahelyett, hogy azonnal felhagysz a jelenlegi munkáddal, kezdd el felmérni, hogy a jelenlegi munkahelyeden vannak-e olyan feladatok, amiket a hobbidhoz tudsz társítani. Ha nincs ilyen, nézz szét az álláshirdetések között, hogy mely pozíciók kapcsolódhatnak a leginkább a hobbidhoz, és próbálj meg beugrós vagy részmunkaidős pozícióra bejutni. Vedd fel a kapcsolatot vállalkozókkal, ha túltelítődik a munka, lehet ezt-azt kiszerveznek neked.

    Tűzz ki reális célokat:

    Először is, határozd meg, hogy milyen célokat szeretnél elérni az átállással.  A célok meghatározása után fontos, hogy állapíts meg határidőket a céljaid eléréséhez. Az átállás folyamatának tervezésekor fontos, hogy legyenek reálisak a céljaid. Ha például befektetést igényel a váltás, mérlegeld a pénzügyi lehetőségeidet, és azokat az időbeli korlátokat, amelyek befolyásolják az átállás folyamatát.

    Kérj tanácsot:

    Keress online közösségeket, vegyél részt rendezvényeken, ahol hasonló érdeklődésű emberek gyűlnek össze. Beszélj másokkal, akik hasonló átmeneten mentek keresztül. Kérj tanácsot mentoroktól vagy iparági szakemberektől, akik segíthetnek a folyamaton.

    Légy türelmes és kitartó:

    A hobbiból hivatás időt és erőfeszítést igényel. Légy türelmes és kitartó, és ne csüggedj, ha a dolgok nem olyan gyorsan történnek, ahogy szeretnéd. Az átállás hosszú folyamat lehet, de a reális célok és ütemtervek segíthetnek abban, hogy hatékonyabban haladj előre az átalakulásodban, és elérhesd a céljaidat.

    A hobbi karrierré változtatása lehetséges

    Mostanra már láthatod, hogy a hobbi munkává alakítása komoly feladat, alapos tervezést, kemény munkát és elhivatottságot igényel. Ne feledd, hogy a sikerhez időre és erőfeszítésre van szükség, de kitartással és türelemmel a hobbidat karrierré változtathatod. Szóval miért ne próbálnád ki?

    Szia, Zilda vagyok. Több mint 7 éves állásportálos tapasztalatom során több ezer álláshirdetést és CV-t láttam már. A CVboost.hu vállalkozásomnál a küldetésem, hogy személyre szabott önéletrajz elkészítésével segítsek az álláskeresőknek sikeresen bemutatni a releváns kompetenciáikat, és lehetővé tegyem számukra, hogy a legjobb benyomást keltsék az állásinterjún. A megszerzett tapasztalatokból osztok meg veled néhány értékes tippet.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.