Karriertanácsadók szerepe a tehetségek felismerésében és fejlesztésében

by | nov 9, 2023 | kiemelt-4, Munkaadók - HR Blog

Nagyot változott a cégek és a munkavállalók kapcsolata az elmúlt időszakban, melynek folyamán a karriertanácsadók szerepe is felértékelődött. Ennek egyik leglátványosabb része, hogy a vállalatok nagyon sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy bevonzzák a számukra értékes tehetségeket és meg is tartsák őket. Olyannyira, hogy az elmúlt 5-10 évben egyre több munkakört alakítottak ki ennek kapcsán, például: talent acquisition, talent management, well-being manager, stb.

Mégis sokszor belefutnak a cégek abba a problémába, hogy az általuk tehetségnek kikiáltott munkatársak nem váltják be a feléjük táplált reményeket és/vagy a cég elveszíti a tehetségeit. Sok esetben a talent management sem tud segíteni, nem látják a hibát. Ekkor érdemes karriertanácsadóhoz fordulni.

X generáció

A karriertanácsadó szerepe a cégek életében

A köztudatban a karriertanácsadó a munkakeresőknek segít megtalálni a megfelelő állást, de nagyon sokat tud segíteni a cégeknek is. Az egyik legnagyobb ereje, hogy nem köti a céges szabályzat, külső szemmel, nem bevonódva a cég belső életbe tud tanácsot adni egy-egy esetnél vagy a teljes tehetséggondozási folyamat sarokpontjainak kialakításában.

Tehetségek azonosítása és értékelése

A szakmai képességek és készségek azonosítása mellett érdemes az adott tehetséget más, az együttműködéshez szükséges soft skillek szempontjából is felmérni. Egy külső szemlélő sokkal reálisabban láthatja a jelölteket, mint a belső munkatársak, mivel a megítélését nem terhelik céges politikai érdekek vagy akár szakmai féltékenység.

A cég és a tehetség kapcsolódási pontjainak feltérképezése

A legnagyobb megtartó erő, ha a két fél képes kooperatívan és hosszútávon bizonyos értékek, célok, érdekek mentén kapcsolódni. Többször megesett már velem, hogy egy adott terület vezetője ajánlotta a munkatársát egy másik pozícióra a felmérés után, mivel egyértelművé vált, hogy a leendő munkakörben sokkal inkább megtalálja a számítását a munkatárs, jobban illik a céljaihoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy őszintébbek a munkatársak egy külső tanácsadóval, mint a munkáltatói jogok gyakorlójával. Természetesen csak akkor tud segíteni a karriertanácsadó, ha mindkét fél részéről felhatalmazást kap.

Pályaválasztás és -módosítás

Ma már a munkaszerződések jelentősége abban rejlik, hogy a munkavállaló a saját kompetenciáját és képességeit kölcsönadja a munkabére fejében, a cég pedig vállalja, hogy a munkán túl támogatja munkatársai szakmai életét valamilyen formában. A munka, a céghez való kapcsolódás az életünk, pontosabban az életmódunk egyik aspektusa, ezért, ha a cégek hosszabb távra szeretnének tervezni, akkor érdemes felmérni a tehetségek lehetséges karrierútjainak irányát is. Ebbe belefér az is, hogy adott időben elengedik a munkatársakat, de az is, hogy tovább- és/vagy átképzést biztosítanak számukra.

A karriertanácsadó segítségével fel tudják térképezni, hol tudnak csatlakozni a cég jövőbeni készségeihez a munkatársak saját karrierigényükkel. Így akár lehetőséget teremthetnek arra, hogy a kollégák fejleszthessék szakmai vagy vezetői karrierjüket vagy akár más területet is kipróbáljanak. És ezzel nem csak a kollégák, hanem a munkáltató is jól jár. Ha megvannak a közös találkozási pontok, sokkal könnyebben lehet egy – mindkét fél számára megfelelő – képzési-fejlesztési tervet kialakítani.

Karriertanácsadó szerepe a személyes motiváció feltérképezésében

A legnagyobb hiba, ha a motivációt egy önálló és egységes jellemzőnek tekinti a cég vagy annak vezetése a munkavállalóknál. Ahogy a cég stratégiája vagy taktikája, úgy az egyén motivációja is folyamatosan változik. Erről folyamatosan kommunikálni kell a kollégákkal, sőt talán az egyik leginkább időigényes feladat ez. Ahhoz, hogy a munkatársunk meg tudja fogalmazni a motivációját, leginkább önismeretre van szüksége. Ennek kialakítása egy hosszabb folyamat, amelynek problémáit nem a kollegákkal beszéli meg az ember. Talán ebben a kérdéskörben szükséges leginkább a karriercoach és/vagy karriertanácsadó jelenléte.

A karriertanácsadó és a HR közös együttműködése

Ahogy azt már feljebb is említettem, a külső, objektív szempont behozása a tehetségek megtartásában kulcsfontosságú lehet. Ez nem jelenti azt, hogy a cég HR munkatársai vagy a közvetlen vezetők ne lennének a saját területükön kompetensek. Sőt, talán pont az mutatja meg a belső szakemberek értéküket, ha képesek együttműködni egy külső partnerrel annak érdekében, hogy a munkatársaik, tehetségeik megtartásának lehetőségeit szélesebb nézőpontból szemléljék. Hiszen ez nem csak a cég, hanem a munkavállalók érdeke is. Hiszen a legtöbb esetben egyik fél sem akar folyamatosan új lehetőségek után kutatni és elherdálni egy jó együttműködésből származó pénzügyi- és szellemi nyereséget.

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.