7 kínos, de elkerülhető hiba a motivációs levélben

by | okt 20, 2023 | Álláskeresési tippek, Karriertörténetek, kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

Az álláskeresés során az önéletrajzhoz hasonlóan a motivációs levél is kiemelkedő fontosságú szerepet játszik. Sajnálatos módon sok pályázó éppen ebben a lényeges dokumentumban hibázik olyan módon, ami miatt végül nem hívják be az állásinterjúra. Tekintsünk meg néhány kínos, de elkerülhető hibát, amelyeknek a motivációs levélben nincs helyük.

7 tipp motivációs levélhez

1. Túl sok információ a motivációs levélben

Fontos, hogy a releváns készségeket és tapasztalatokat kiemeljük a motivációs levélben, de ha túlságosan elmerülünk a részletekbe, az hátrányos lehet. Kerüljük a munkával kapcsolatban nem releváns részletek megosztását, például ne meséljünk benne a költözés okozta nehézségekről, a családunkról, a legutóbbi nyaralásunkról.

2. Az “Én Én Én” szindróma

Valóban fontos az elért eredmények kiemelése, ne feledjük, hogy a motivációs levélnek inkább a céggel való kapcsolódásról kell főként szólnia. Ügyeljünk arra, hogy ne egy hosszas monológ legyen rólunk. Kerüljük a túlságosan öncélú stílust, és helyezzük előtérbe, hogyan illeszkednek készségeink és tapasztalataink a megnyerni kívánt pozíció és a cég igényeihez.

3. Stílus és nyelvhasználat

Az egyik legnagyobb hiba a nem megfelelő nyelvhasználat. Kerüljük az alkalmatlan nyelvi fordulatokat, és ne dicsekedjünk olyan készségekkel, amelyek nincsenek kapcsolatban a munkával. Tartsuk a nyelvezetet professzionálisnak, és kerüljük a szlenget, a túlzott viccelődést vagy vulgáris megjegyzéseket.

4. Nyelvtani hibák a motivációs levélben

Ahogyan az önéletrajzok esetében, a motivációs levélben is oda kell figyelni a helyesírási és nyelvtani hibákra. Ne hagyatkozzunk kizárólag a helyesírás-ellenőrzőre, mert az nem fogja észrevenni a kontextusbeli hibákat. Alaposan ellenőrizzük a motivációs levelet, vagy kérjünk meg valakit, hogy nézze át.

5. Hosszú és összefüggéstelen

A motivációs levélnek tömörnek és lényegre törőnek kell lennie. Hosszan elnyúló és összefüggéstelen szöveggel könnyen elveszíthetjük az olvasó érdeklődését. A motivációs levél legyen lényegre törő, csak a legfontosabb részletekre koncentráljunk. Tekintsük úgy, mintha egy rövid előzetes lenne rólunk, és majd az interjú során menjünk le az apróbb részletekbe.

6. Személyre szabott levél

Gyakori hiba az univerzális motivációs levél használata. Lehet írni egy alapot, de érdemes mindig személyre szabott levelet készíteni a megpályázni kívánt pozícióra (és cégre). Ha a levél egy másik cégre, másik pozícióra tartalmaz utalást, az nagyon kellemetlen helyzetet tud eredményezni, s már az elején elveszíthetjük az esélyünket.

7. Furcsa csatolmányok

Sokan gondolják azt, hogy a kreativitásukkal kitűnhetnek majd a pályázók közül, de ne felejtsük el a professzionalizmust. Kerüljük a nem releváns mellékleteket, mint a gyerekkori fényképek, a főztünk vagy háziállatok képei. Jegyezzük meg: a motivációs levélnek a munkára való alkalmasságunkat és a céggel való kapcsolódásunkat kell tükröznie.

A hatékony motivációs levél aranyszabályai

Egy hatékony motivációs levél nemcsak az elért készségek és tapasztalatok felsorolását jelenti, hanem a megfelelő stílust, és a cég elvárásainak megértését is igényli. Ahhoz, hogy maximalizáljuk az interjúra való esélyeinket, kövessük az alábbi aranyszabályokat:

Személyre szabás: Mindig a meghirdetett pozícióhoz és céghez írjuk meg a levelet.

Profizmus: Tartsuk a hivatalos hangnemet és kerüljük a személyes történeteket.

Tömörség: Legyen tömör és lényegre törő, és összpontosítsunk a releváns készségekre és tapasztalatokra.

Helyesírás és nyelvtan: Ügyeljünk a helyesírási és nyelvtani hibák elkerülésére, és mindig gondoskodjunk róla, hogy a tartalom összhangban legyen a meghirdetett pozíció elvárásaival.

Sok sikert kívánok a pályázatodhoz! Ha pedig úgy érzed, nem boldogulsz egyedül, fordulj szakértőhöz. 🙂

Szia, Zilda vagyok. Több mint 7 éves állásportálos tapasztalatom során több ezer álláshirdetést és több száz CV-t láttam már. A CVboost.hu vállalkozásomnál a küldetésem, hogy személyre szabott önéletrajz megírásával segítsek az álláskeresőknek sikeresen bemutatni a releváns kompetenciáikat, és lehetővé tegyem számukra, hogy a legjobb benyomást keltsék az állásinterjún. A megszerzett tapasztalatokból osztok meg veled néhány értékes tippet.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.