Lakcím az önéletrajzban: előnyök és hátrányok

by | febr 28, 2023 | kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

Bevett gyakorlat, hogy az önéletrajzok elején az álláskeresők megadják a címüket. Egyesek szerint a lakcím önéletrajzban való feltüntetése nem szükséges, sőt egyenesen megnehezíti az álláskeresést, míg mások úgy vélik, hogy a lakcím feltüntetése az önéletrajzban elengedhetetlen. Mielőtt döntesz arról, hogy feltünteted-e a lakcímedet az önéletrajzban, érdemes átgondolni az előnyöket és hátrányokat. 

lakcím az önéletrajzban

A lakcím megadásának előnyei

A lakcím feltüntetése segíthet a munkáltatónak abban, hogy megtudja, mennyire van közel az állásra jelentkező a munkahelyhez, ami bizonyos pozícióknál fontos szempont lehet, így, ha közel laksz a kiszemelt munkahelyhez, előnyödre válhat a lakcím megadása.

Ha két egyforma kompetenciákkal rendelkező személy közül kell választani, előfordulhat, hogy a munkáltató kevésbé veszi figyelembe azt a jelöltet, aki távol lakik a munkavégzés helyétől, és a közelebbi jelöltet választja. Ennek oka lehet, hogy kevésbé tartja valószínűnek, hogy a közelebbi jelölt elkésik a munkából, hiszen kisebb az esélye, hogy a rövidebb úton problémák merülnek fel.

A távolság az irodától a munkáltató számára fontos lehet, ha a jelöltnek rendszeresen utaznia kell, például, ha ügyfelekkel kell találkozni, vagy ha más okból kell gyakran az irodában dolgoznia. Az ilyen jelöltekre több időt és pénzt kell fordítani, így döntő szempont lehet, hogy milyen messze laksz a munkáltatótól.  

Diszkrimináció és elfogultság lakcím alapján

A lakcím önéletrajzban történő megadása sok esetben hátrányos lehet. Egyesek számára például az lehet a probléma, hogy a lakcímük alapján a munkáltató sztereotipiákat állít, ami miatt elfogultan állnak a pályázóhoz vagy interjú nélkül elutasítják. Természetesen ez nem helyes magatartás, egy jelöltet olyan ok miatt elutasítani, amiről nem tehet, mint a távoli lakóhely, nem etikus és nem is jogszerű. A munkáltatóknak a döntéseiknél a vonatkozó jogszabályokat és etikai szabályokat kell figyelembe venni, ettől független álláskeresőként jó ha azzal számolsz, hogy a munkáltató következtetéseket von le a lakcímed alapján.

    Szerepeljen a lakcím az önéletrajzban vagy ne?

    Alapesetben az a tanácsom, hogy ne írd be a lakcímet az önéletrajzba, de ezt bíráld felül az egyéni körülményeid és a megpályázott állás követelményei alapján. Ha aggódsz a lakcím alapján történő megkülönböztetés lehetősége miatt, dönthetsz úgy, hogy kihagyod a címet az önéletrajzból. Amennyiben viszont tudod, hogy a lakóhelyed közel van a munkavégzés helyéhez, és ez a munkáltató számára fontos lehet, akkor megadhatod a címet az önéletrajzban.

    Mit tegyél, ha kötelező megadni a lakcímet?

    Ha a távolság miatt attól félsz, hogy elutasítanak, de valamilyen oknál fogva muszáj megadnod a lakcímedet, azt javaslom, hogy a jelentkezéssel együtt nyilatkozz arról, hogy ha alkalmaznak, nem jelent problémát számodra a bejárás, vagy ha mobilis vagy, akkor mondd el, hogy nyitott vagy a költözésre.

    Egy ilyen üzenettel biztosíthatod a céget arról, hogy az állás számodra fontos, és nem okoz problémát számodra a bejárás vagy a költözés. Ha megfelelően kommunikálod ezt az információt a jelentkezés során, akkor lehetőséged nyílik meggyőzni a toborzót arról, hogy a távolság nem jelent problémát számodra, és hogy képes vagy teljesíteni az elvárásokat.

    Szia, Zilda vagyok. Több mint 7 éves állásportálos tapasztalatom során több ezer álláshirdetést és CV-t láttam már. A CVboost.hu vállalkozásomnál a küldetésem, hogy személyre szabott önéletrajz elkészítésével segítsek az álláskeresőknek sikeresen bemutatni a releváns kompetenciáikat, és lehetővé tegyem számukra, hogy a legjobb benyomást keltsék az állásinterjún. A megszerzett tapasztalatokból osztok meg veled néhány értékes tippet.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.