Miért fontos a fenntarthatóság a munkavállalók számára?

by | júl 24, 2024 | Karriertanácsok, Kiemelt-2

Tudtad, hogy a fenntarthatósági ismeretek növelhetik a munkaerőpiaci értékedet és számos mást előnyt is jelenthetnek?

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhattad, hogy a fenntarthatóság milyen fontos a cégek életében. A munkavállalók számára is egyre fontosabb, hogy képben legyenek a fenntarthatóság vagy az ESG alapjaival.  Ez nem csak azoknak szól, akik közvetlenül ezen a területen dolgoznak. A globális kihívások, mint a klímaváltozás, az erőforrás-kimerülés és a társadalmi egyenlőtlenségek hatással vannak a munkahelyekre és ezáltal a munkavállalókra is. De miért is fontos, hogy munkavállalóként képben legyél a fenntarthatósággal, és hogyan érheted ezt el? Nézzük meg!

munkavállalói fenntarthatóság

Miért fontos számodra a fenntarthatóság?

Munkaerőpiaci versenyképesség

A munkaadók egyre inkább keresik azokat, akik legalább alapszinten ismerik a fenntarthatósági témákat és képesek fenntartható megoldásokat alkalmazni a munkahelyen. Ha naprakész vagy ebben a témában, nagyobb eséllyel leszel versenyképes a munkaerőpiacon.

Vállalati kultúra és értékek

Sok vállalkozás felismerte, hogy a fenntarthatóság nemcsak egy jó PR-fogás, hanem alapvető üzleti stratégia is. Azok, akik azonosulnak ezzel az értékkel, könnyebben beilleszkednek a cég életébe és hosszabb távon is sikeresebbek lehetnek.

Személyes fejlődés

A fenntarthatósági tanfolyamok és képzések nemcsak a szakmai ismereteidet bővítik, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak a személyes fejlődésedhez is. Ezek a képzések segítenek megérteni a globális kihívásokat és a mindennapi életben alkalmazható megoldásokat kínálnak. A fenntarthatóság elvei szerinti gondolkodás fejleszti a kritikai gondolkodási készségeidet, növeli a problémamegoldó képességedet és erősíti a kreativitásodat. Ezen túlmenően, az értékrendedet is formálja, például felelősségvállalás, empátia és közösségi szellem.

Környezeti és társadalmi felelősség

Az aktív részvételeddel a vállalatok hatékonyabban tudják megvalósítani fenntarthatósági céljaikat. Ez nemcsak a környezetre van pozitív hatással, hanem hozzájárul egy igazságosabb és élhetőbb társadalom kialakításához is. Ráadásul a közösségi részvételeddel, a társadalmi felelősségvállalásoddal aktívan tudsz tenni ezekért a célokért.

Tudatosság

A fenntarthatóság ismerete nemcsak a munkahelyi előmenetelt segíti, hanem a személyes életedben is pozitív változásokat hozhat. Egy fenntartható szemléletmód fejlesztése hozzájárulhat egy kiegyensúlyozottabb, tudatosabb életvitelhez.

Hogyan fejlesztheted a fenntarthatósági ismereteidet?

Képzések és tanfolyamok

Számos online és offline képzési lehetőség áll rendelkezésedre, amelyek segítenek a fenntarthatósági ismereteid bővítésében. Például az Európai Unió is számos ingyenes online képzést tett elérhetővé. De találsz képzéseket több tudatos, környezettudatos egyesületnél is (pl. Tudatos Vásárlók Egyesülete, ELTE Humánökológia, stb). Érdemes részt venni ezekben a tanfolyamokban, hogy naprakész legyél a legújabb trendekkel és megoldásokkal kapcsolatban.

Fenntarthatósági hírek követése

Maradj tájékozott a legfrissebb fenntarthatósági hírekkel és fejleményekkel kapcsolatban. Kövess fenntarthatósági blogokat, híroldalakat és szakmai fórumokat. Sőt már a legtöbb újság, magazin is egyre több ilyen cikket gyárt. Itt a CVonline blogján is találsz számos cikket tőlem, ami ezzel a témával foglalkozik.

Vegyél részt a munkahelyi fenntarthatósági programokban

Egyre több munkahelyen érhetőek el fenntarthatósági kezdeményezések, legyen szó energiahatékonysági projektről, hulladékcsökkentési programról vagy közösségi zöld akciókról. Csatlakozz ezekhez. Ha nincs még ilyen a cégednél, javasolj egyet Te! A legjobban gyakorlatban lehet tanulni.

Szakmai közösségekhez csatlakozás

Csatlakozz szakmai szervezetekhez és közösségekhez, amelyek a fenntarthatóság területén tevékenykednek. Ezek a kapcsolatok segíthetnek a tudásmegosztásban és a szakmai fejlődésben. Nagyon sok helyen működnek már Ökokörök, tudatos csoportok, és a környezetedben is könnyen találhatsz ilyeneket, csak egy kis keresés kell hozzá.

Alkalmazd a tanultakat a privát életedben is

Alkalmazd a tanult fenntarthatósági elveket a mindennapi életedben is. Használj kevesebb energiát, csökkentsd a hulladékodat, válaszd a tömegközlekedést vagy a kerékpárt az autó helyett, és támogasd a helyi termelőket és vállalkozásokat.

A fentiekből is láthatod, hogy a fenntarthatóság ismerete nemcsak a munkaerőpiaci versenyképességedet növeli, hanem hozzájárul a vállalati kultúrához, személyes fejlődésedhez és a jobb életedhez is. Ha aktívan részt veszel a fenntarthatósági kezdeményezésekben, hozzájárulhatsz egy élhetőbb és igazságosabb világ kialakításához. Kezdd el ma, hogy minél előbb jó hatással lehess környezetedre és társadalomra!

Ha bármi kérdésed van, keress meg!

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.