Biodiverzitás és természetvédelem a munkahelyen – A cégek szerepe a zöld jövő alakításában

by | máj 14, 2024 | kiemelt, Munkaadók - HR Blog

Vajon mennyit ér a madárcsicsergés és a nyugalom egy stresszes munkanap után? A természet nemcsak a hangulatunkra van pozitív hatással, hanem az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul. Miért ne teremthetnénk ilyen menedéket a saját vállalati területünkön? A biodiverzitás megőrzése nem csupán környezetvédelmi cselekedet, hanem stratégiai lépés a fenntartható jövő felé. 

etikus

Egyre több cég ébred rá, hogy közvetlen környezetünk védelme nem csupán felelősségünk, hanem a természet megóvásán kívül kiváló lehetőség a munkavállalói jólét és a vállalati imázs javítására is.

Miért fontos a biodiverzitás?

A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség, az élet sokszínűségét jelenti a Földön. Ez magában foglalja a különböző élőhelyeket, az azokon élő fajokat és az ökoszisztémák összességét. E sokféleség megőrzése kulcsfontosságú, mert minden élőlény, beleértve az embert is, az ökoszisztémák által nyújtott szolgáltatásoktól függ, mint például élelmiszer, víz, levegő tisztítása és betegségek elleni védelem.

A természetvédelem célja, hogy megőrizze a biológiai sokféleséget, mert csökkenése közvetlenül befolyásolja az ökoszisztémák stabilitását és funkcionalitását. Ha egy faj kihal, az dominó hatást indíthat el, amely negatívan befolyásolhatja az egész rendszert. Például Einstein azt mondta, ha a méhek kihalnak, akkor az emberiségnek csak 4 éve van hátra.

A cégek szerepe a biodiverzitásban

A vállalati területek jelentősége messze túlmutat az épületek alaprajzain. Az irodaépületek körüli parkok, a gyártóüzemek melletti zöld sávok és a társaság birtokában lévő egyéb területek, ha megfelelően használjuk, hozzájárulhatnak a biodiverzitás megőrzéséhez.

A zöld területek nem csupán a természetes növény- és állatfajok védelmét szolgálják, hanem hozzájárulnak a városi mikroklímák javításához is, például a hőmérséklet csökkentésével és a levegő minőségének javításával. Egy jól megtervezett céges környezet, amely tudatosan integrálja a zöld területeket és élőhelyeket, esztétikailag is vonzó.

Konkrét ötletek a biodiverzitás védelmében

Fontos, hogy a felsorolt tevékenységek tervezése előtt mindig vonjunk be szakembereket, akik a helyi viszonyokat és lehetőségeket feltérképezik és a lehető legjobb megoldást tudják kialakítani. A tervezés összetett folyamat, akkor születik megfelelő eredmény, ha az építész, gépész, tájépítész együtt gondolkodik, és az oda leginkább megfelelő megoldást együtt találja meg.

Munkahelyi kertet csinálhatunk, ahol a dolgozók pihenhetnek az ebédszünetben, miközben kapcsolatba kerülhetnek a természettel. Ezek a területek kiváló tanulási és kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak a munkavállalóknak. A klímaváltozás miatt olyan növényeket válasszunk, amelyek várostűrők és várhatóan hosszú távon jól fogják érezni magukat az adott helyen. A méhbarát kertek segíthetnek a méhpopuláció támogatásában, amely létfontosságú a beporzás szempontjából.

Vagy dolgozói kiskertet alakíthatunk ki, ahol a munkatársak saját zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetnek, ezáltal növelve az önellátásukat és csökkentve a környezeti lábnyomukat.

A vállalati konyhából és kertből származó szerves hulladékot komposztálhatjuk, amelyet aztán termékeny talajként használhatunk fel, csökkentve a hulladékot és javítva a talaj minőségét.

A korábban károsodott vagy elhanyagolt területeket állítsuk helyre, távolítsuk el az invazív fajokat. Tovább növelhetjük a meglévő faállományt, otthont adva madár- és rovarfajoknak.

Kijelölhetünk bizonyos területeket, amelyeket teljesen a természet rendelkezésére bocsátunk, ahol minimalizáljuk az emberi beavatkozást. Ezek a “városi dzsungelek” segíthetnek megőrizni a helyi biodiverzitást és támogatni az ökoszisztéma regenerációját.

Az épületek és úttestek kialakítása során vegyük figyelembe a vadon élő állatok mozgását, átjárókat és hidakat biztosítva számukra, hogy biztonságosan átkelhessenek az egyik területről a másikra.

Kisebb tavak, patakok vagy nedves élőhelyek kialakításán is elgondolkodhatunk, amelyek otthont adnak a vízi és part menti élővilágnak. Vagy legalább ne romboljuk le azt, ami megvan.

Esővízgyűjtő rendszereket építhetünk ki, amelyek csökkentik a csapadékvíz elvezetés terhét, miközben öntözővizet biztosítanak a zöldterületek számára. Ezekkel együtt az épület szürkevíz hálózatát is gondoljuk át.

Telepítsünk zöld falakat és élő kerítéseket az épületek külső és belső felületein, amelyek javítják a levegő minőségét, csökkentik az épületek hőmérséklet-ingadozásait és élőhelyet biztosítanak különböző fajok számára. A speciálisan tervezett zöldtetők hatékonyan csökkentik az épület energiaigényét, javítva ezzel a vállalat energiahatékonyságát.

Ahol nem jár ember, ott ne alkalmazzunk külső világítást, ezzel is segítve a madarak és éjszakai állatok életét.

Vezessünk be természetes kártevőirtó módszereket, ökológiai fenntartású zöldfelületeket hozva létre.

 

képzés a munkahelyen

Munkavállalók szerepe

A munkavállalók aktív bevonása és támogatása kulcsfontosságú a biodiverzitás védelmi erőfeszítések sikeréhez. A munkavállalók bevonása többféle módon történhet:

Tartsunk rendszeresen a vállalat dolgozói számára oktatási programokat, amelyek bemutatják a fenntartható kezdeményezéseket és növelik a tudatosságot, ezzel is ösztönözve a környezettudatos cselekvést.

Szervezzünk önkéntes napokat, ahol ők is részt vehetnek a helyi zöld területek ültetésében, karbantartásában vagy tisztításában.

Hozzunk létre javaslattételi rendszert, ahol előterjeszthetik az ötleteiket vállalat felé, hogy milyen új vagy továbbfejlesztett környezetvédelmi kezdeményezéseket vezethetnénk be.

A természet csodáit gyakran távolinak érezzük a mindennapi munka során, különösen, ha városi irodában dolgozunk. De a munkahelyünkön is kialakíthatunk olyan területeket, ahol élvezhetjük ezeket.

Amikor zöld területeket alakítunk ki, nem csupán a természet kap egy új esélyt, hanem vállalatunk is újraértelmezheti önmagát. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség egyre inkább alapvető elvárás a modern üzleti világban, és a biodiverzitás megőrzése kulcsfontosságú része ennek a törekvésnek. A vállalati környezetvédelem többé nem opcionális luxus, hanem alapvető felelősség – ideje, hogy mi is cselekedjünk!

 

 

(Szakmai lektor: Hóka Beatrix, okl. kertészmérnök)

 

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.