Fenntartható idénymunkák – a szezonális munkák negatív hatásainak csökkentése

by | júl 16, 2024 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

A nyári szezonban, amikor az idénymunkák, szezonális foglalkoztatás és alkalmi munkák száma megugrik, érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek milyen hatással vannak a környezetre és a társadalomra. Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá ezeket a munkákat, és milyen zöld kezdeményezéseket érdemes támogatni? Ebben a cikkben összeszedtem az idénymunkák környezeti és társadalmi hatásait és nézzünk meg néhány fenntartható megoldást is.

fenntartható idénymunkák

Az idénymunkák pozitív hatásai

Az idénymunkák hozzájárulhatnak a helyi és regionális gazdaságok növekedéséhez, különösen a mezőgazdaságban és a turizmusban. Segíthetnek a gazdasági tevékenységek diverzifikálásában és a szezonális jövedelmek növelésében, illetve a szezonális munkanélküliség csökkentésében. Lehetőséget nyújt a munkavállalók számára, hogy különböző területeken szerezzenek tapasztalatot. Ez különösen igaz a diákokra, akiknek a munkák nemcsak kiegészítő jövedelmet biztosítanak, hanem lehetőséget adnak számukra, hogy értékes munkatapasztalatot szerezzenek, fejlesszék készségeiket, és betekintést nyerjenek a munka világába.

Az idénymunka rugalmasságot biztosít a munkaerőpiac számára, segítve a vállalkozásokat a szezonális csúcsidőszakok kezelésében.

Az idénymunka gyakran helyi termeléshez (például mezőgazdasági munkák) kapcsolódik, amely csökkentheti a szállítási távolságokat és ezzel a szén-dioxid-kibocsátást. Ráadásul a helyi piacok és gazdaságok támogatása elősegítheti a fenntarthatóbb termelési és fogyasztási szokásokat is.

A helyi közösségek és gazdaságok támogatása által az idénymunka hozzájárulhat a közösségi kohézió és helyi identitás erősítéséhez. A közösségi projektekben való részvétel növelheti a társadalmi tőkét és a helyi közösségek önállóságát.

Az idénymunkák negatív hatásai

Az idénymunkások gyakran alacsonyabb bérezésűek és kevesebb munkavállalói juttatást kapnak, ami gazdasági bizonytalansághoz vezethet. Az idénymunkások gyakran kiszolgáltatottak lehetnek a rossz munkakörülményeknek és munkahelyi biztonság hiányának. Előfordulhatnak kizsákmányolások és jogsértés is.

Az idénymunkák gyakran rövid távúak, ami bizonytalanságot okozhat a munkavállalók számára. A folyamatos munkahelyi váltások negatívan befolyásolhatják a munkavállalók mentális és érzelmi jólétét és a későbbi munkakeresésnél is negatív hatása lehet.

Az idénymunkák egyik legjelentősebb környezeti hatása a szállítás és közlekedés során jelentkezik, mivel az idénymunkások gyakran nagy távolságokat utaznak, ami növeli a közlekedési kibocsátásokat.

Az idényjellegű rendezvények, piacok és fesztiválok gyakran nagy mennyiségű hulladékot termelnek, beleértve az egyszer használatos műanyagokat és az élelmiszer-hulladékot. Az ezekhez kapcsolódó fogyasztás szintén növeli a hulladék mennyiségét. A szezonális események és létesítmények jelentős energiaigénnyel rendelkeznek. Az energiafogyasztás növekedése tovább terheli a környezetet, különösen, ha hagyományos energiaforrásokat használnak.

Lehetséges megoldások és javaslatok a negatív hatás csökkentésére

Biztosítsunk azonos jogokat, tisztességes bérezést és megfelelő munkakörülményeket az idénymunkások számára is.

Ösztönözzük a tömegközlekedést, kerékpár és carsharing használatát a munkások számára. Szervezzünk telekocsi rendszereket, amelyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy megosszák az utazás költségeit és csökkentsék az egyéni autóhasználatot.

Használjunk energiahatékony eszközöket és megújuló energiaforrásokat a munkahelyeken. Az energiatakarékos LED világítás alkalmazása csökkenti az energiafogyasztást és hosszabb élettartamot biztosít. Használjunk energiatakarékos berendezéseket. Ha van lehetőségünk, építsünk ki energiatakarékos hűtési és fűtési rendszert. Használjunk víztakarékos csaptelepeket, zuhanyzókat és WC-ket a vízfelhasználás csökkentése érdekében – több ember több vizet és energiát fogyaszt. Figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre és vezessünk be újrahasznosítási programokat.

Rendezvényeken, fesztiválokon törekedjünk a hulladék minimalizálása, alakítsunk ki szelektív hulladékgyűjtést és komposztálást. Használjunk lebomló vagy újrafelhasználható anyagokat az egyszer használatos műanyagok helyett, például fából készült evőeszközöket. Létezik már környezetbarát, komposztálható mobil WC, legalább részben alkalmazzuk ezeket. Használjunk LED világítást, alacsony energiafogyasztású hang- és fénytechnikát.

Bíztassuk a résztvevőket tömegközlekedés és bicikli használatára.

Vendéglátás és turizmus területén csökkentsük a hulladékot és az ételhulladékot, vegyünk részt élelmiszer-adományozási programokban. Törekedjünk helyi, organikus és fenntartható forrásokból származó alapanyagok használatára.

Képzési programokkal, oktatással tájékoztassuk a dolgozókat a fenntarthatóság fontosságáról és a környezetbarát gyakorlatokról.

A szezonális munkák jelentős hatással vannak a környezetre, de a megfelelő gyakorlatok és zöld kezdeményezések bevezetésével ezek a hatások jelentősen csökkenthetők. Az idénymunkák fenntarthatóságának javítása érdekében fontos, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók tisztában legyenek a zöld szempontokkal és aktívan tegyenek azok érdekében.

Ez nemcsak a környezetvédelem szempontjából előnyös, hanem hozzájárul a helyi gazdaságok és közösségek fejlődéséhez is. Az ilyen munkahelyek vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, növelve ezzel a cég sikerességét. A fenntarthatósági megoldások alkalmazása új ötleteket és innovációt hozhat a vállalatok számára, amelyek versenyelőnyt jelenthetnek a piacon.

Tegyünk meg mindent, hogy az idénymunkák környezeti hatásait minimalizáljuk, és támogassuk a zöld kezdeményezéseket.

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.