Munkavállalók bevonzása és megtartása fenntarthatósággal

by | aug 28, 2024 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

A legjobb tehetségekért folytatott versenyben a fenntarthatóság lehet a titkos fegyverünk, mert a jövő munkavállalói nemcsak a jó fizetést, hanem a zöld elkötelezettséget is keresik.

munkavállalók bevonzása és megtartása

A fenntarthatóság ma már nem csupán egy trend, hanem kulcsfontosságú tényező a vállalatok sikeres működésében. Az ESG jogszabályok életbe lépése is ebbe az irányba mozdítja a cégeket. De ezek a kötelezettségek számos előnyt is jelentenek a cégeknek. Ezek egyike a tehetséges, megfelelő munkavállalók bevonzása és megtartása. Egyre több munkavállaló keresi azokat a munkaadókat, akik elkötelezettek a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a hosszú távú fenntarthatóság iránt.

Hogyan tudjuk tehát a fenntarthatóságot hatékonyan integrálni a HR stratégiánkba, hogy bevonzzuk és megtartsuk a legjobb embereket? Nézzük meg, milyen lépésekkel érhetjük ezt el!

Fenntarthatóság, mint munkaadói márkaépítés

Ahhoz, hogy vonzó munkaadóvá váljunk, elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóságot beépítsük a vállalati értékeink közé. Ha egy cég komolyan veszi a fenntarthatóságot, az már önmagában vonzóvá teheti a vállalatot a környezettudatos munkavállalók számára. De egyre több munkakereső számára lesz nyilvánvaló, hogy amelyik cég foglalkozik a fenntarthatósággal, az nemcsak a környezetet védi, hanem etikus, támogató, fair munkakultúrát is biztosít a dolgozóknak.

Például a Patagonia már évek óta sikeresen építi munkaadói márkáját a fenntarthatóságra alapozva. Környezetbarát termékeket kínálnak, a teljes működésüket áthatja a fenntarthatóság iránti elkötelezettség. Itthon is egyre több jó példa van, egyik ilyen például az Eisberg – érdemes például Gazsi Zoltán podcastjét meghallgatni Tomaj Zsófiával. Nagyon inspiráló.

Transzparens kommunikáció a fenntarthatósági eredményekről

A sikeres zöld munkaadói márkaépítéshez fontos, hogy ezeket az értékeket következetesen közvetítsük minden kommunikációs csatornánkon, legyen szó álláshirdetésekről, közösségi média jelenlétről vagy vállalati rendezvényekről. Az átlátható beszámolók és hiteles adatok bemutatása növeli a cég hitelességét, és megmutatja, hogy komolyan vesszük a fenntarthatóságot.

Vonzó juttatási csomagok kialakítása

Ha az ESG szabályoknak megfelelően járunk el, akkor nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő munkakörülményekre, etikus, befogadó vezetésre. Ha a munkavállalókat is partnerként kezeljük, bevonjuk a juttatások alakításába, akkor nemcsak a jogszabályoknak felelünk meg, hanem a dolgozóink is lojálisabbak lesznek.

A fenntarthatóság része lehet a rugalmas munkavégzés biztosítása is. A tárgyalások során érdemes hangsúlyozni, hogy cégünk támogatja a home office-t és egyéb rugalmas munkalehetőségeket, amelyek bizalmat is mutatnak a munkavállalók felé.

A tehetségek vonzásának és megtartásának egyik módja a juttatási csomagok zöldítése. Például, ha cégünk támogatja az elektromos autók vásárlását, vagy kerékpáros programokat indít, azzal nemcsak a dolgozóink életét könnyítjük meg, hanem hozzájárulunk a karbonlábnyomuk csökkentéséhez is.

Továbbá, az olyan egészségügyi programok, mint a környezetbarát wellness csomagok vagy a fenntartható egészségügyi szolgáltatások szintén vonzóvá tehetik cégünket a tehetségek számára. Ezek a juttatások növelik a munkahelyi elégedettséget és hozzájárulnak a munkaerő hosszú távú megtartásához is.

Munkahelyi fenntarthatósági kezdeményezések

A munkahelyi fenntarthatósági programok bevezetése erősíti a munkavállalók elkötelezettségét. Zöld iroda kialakítása, hulladékcsökkentési intézkedések, energiahatékonysági projektek – ezek mind-mind olyan lépések, amelyekkel az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük és növelhetjük a munkavállalók elégedettségét is.

A dolgozóinkat aktívan bevonhatjuk ezekbe a kezdeményezésekbe, ahol ötleteiket megoszthatják és részt vehetnek a fenntarthatósági célok elérésében.

Képzések és fejlődési lehetőségek

A fenntarthatósági képzések és workshopok biztosítása nagyszerű módja annak, hogy dolgozóink folyamatosan fejlődhessenek, és naprakészek legyenek a legújabb zöld megoldásokkal kapcsolatban. Manapság a szakmai és soft skill fejlesztések mellett vonzó és elengedhetetlen a dolgozóink zöld edukálása is.

Egy jól felépített képzési program lehetővé teszi, hogy a munkavállalók jobban megértsék, hogyan járulhatnak hozzá a vállalat fenntarthatósági törekvéseihez. Például, ha egy képzés során bemutatjuk a legújabb energiahatékonysági technikákat vagy hulladékkezelési megoldásokat, új innovációkat, akkor a dolgozók is könnyen részesei lehetnek a cég zöldítésének.

Közösségi és társadalmi felelősségvállalási projektek

Egyre több ember fordul a társadalmi témák és a közösséget alakító kérdések felé. A fenntarthatóságot támogató közösségi projektek és társadalmi felelősségvállalási kezdeményezések bemutatása szintén pozitív hatású lehet számunkra. Ezek a programok a cégünket megfelelően pozícionálják, erősítik a munkavállalók elkötelezettségét, a közösséggel való kapcsolatunkat is, sőt, még versenyelőnyt is jelenthetnek.

Közös fenntarthatósági célok kitűzése üzleti partnerekkel

A partnerségek kialakítása a fenntarthatóság egyik alappillére. Ha az üzleti partnereinkkel jó a viszonyunk és jó a hírünk, akkor az a leendő munkavállalóinknak is azt mutatja, hogy őket is partnerként fogjuk kezelni. Tehát mutassuk meg, hogy üzleti partnereinkkel közös fenntarthatósági célokat tűzünk ki, könnyen alakítunk ki jó kapcsolatokat. Legyen szó a karbonsemlegesség eléréséről, hulladékcsökkentési stratégiákról vagy energiahatékonysági projektekről, ezeket könnyebb elérni összefogással.

A fenntarthatóság és a tehetségmenedzsment szoros kapcsolatban állhatnak egymással, és a zöld gyakorlatok beépítése a vállalati működésbe kulcsfontosságú lehet a tehetségek vonzása és megtartása szempontjából. Legyen szó a munkaadói márkaépítésről, zöld juttatási csomagok kialakításáról, fenntarthatósági kezdeményezésekről vagy képzési programokról, minden lépés hozzájárul ahhoz, hogy vállalatunk ne csak a környezetre legyen pozitív hatással, hanem a munkavállalók elégedettségét és lojalitását is növelje. Hívjuk segítségül a fenntarthatóságot és teremtsünk olyan munkahelyeket, ahol a tehetségek valóban otthon érezhetik magukat!

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.