Hogyan veszítheted el esélyeidet egy állásra

by | jún 24, 2010 | Álláskeresési tippek

Új állást keresel, de nem jártál még szerencsével? Elképzelhető, hogy akaratod ellenére szabotálod az álláskeresésed olyan hibák elkövetésével, melyeket egészen könnyű elkerülni. Sok esetben meglepő módon az álláskeresők saját maguk ellenségei. Menj végig a következő listán, mely szakértők által összegyűjtött típushibákra mutat rá. Kerüld el ezeket és a szerencse könnyebben megtalál.

Rendszertelenség

Ha nem építesz ki magadnak egy jó rendszert, akkor nemcsak azt nem fogod tudni, hogy jól csinálod-e a dolgaid, hanem azt sem, hogy mit csinálsz rosszul. Ha álláskereső vagy, át kell látnod, hogy mi történik éppen. Egyszerre több állásra is beadtad a jelentkezésed, tudnod kell, hogy melyik jelentkezés éppen milyen stádiumban van. Készíts egy Excel táblázatot, amiben feltünteted az állást (cégnév, pozíció), a kapcsolattartó nevét, email címét és/vagy telefonszámát, mikor küldted el a jelentkezésed, illetve, hogy hol tart a jelentkezés (önéletrajz elküldve, válaszra várva, interjú első kör stb.) A táblázat tetszés szerint bővíthető, beilleszthetsz például egy megjegyzés részt, ahova plusz információkat írhatsz. Ha nyomon követed az eseményeket, látni fogod, hogy hol akad el általában a jelentkezés, ebből rájöhetsz, hogy min kell még finomítanod, illetve végül, de nem utolsó sorban könnyebben észben tudod tartani, hogy milyen állásokra jelentkeztél.

Ha minden pontnak meg akarsz felelni

Amikor a munkáltatók összeállítják az álláshirdetést egy tökéletes jelöltről írnak. Ez a tökéletes jelölt azonban nagyon ritkán sétál be az állásinterjúra. Nem kell úgy megírni az önéletrajzot, hogy minden egyes kívánalomnak megfelelj. Ha néhány pontnak megfelelsz, akkor már nyugodtan add le a jelentkezésed.

Számok nélkül

Ha számokkal is igyekszel kifejezni egy-egy eredményt, amit korábbi munkáidban elértél, az sokkal beszédesebb tud lenni sok esetben a szavaknál. Ha a tevékenységünkkel növeltük egy weboldal látogatottságát, vagy csökkentettük a kiadásokat, akkor azt mutassuk meg önéletrajzunkban is.

Önéletrajzírással kapcsolatos tanácsokat olvashatsz a CV-Online oldalán.

Halogatás

Az inaktivitás és halogatás reménytelenséget szül. Egy álláskeresőnek mindig aktívnak kell maradnia, még akkor is, amikor éppen semmi kedve nincsen hozzá. Nagyon sok álláskereső miközben arról beszél, hogy állást keres, valójában a TV-t nézi, vagy fűnyírás közben arról mereng, hogy egyszer majd talál egy jó állást.

Kapcsolatok nélkül

A világ a kapcsolatokról szól, szokták mondani és nem véletlenül. Az egyik hasznos módja ennek, ha korábbi munkahelyeddel igyekszel jó viszonyban maradni. Sosem lehet tudni, hogy melyik korábbi kapcsolatod mikor lesz majd újra hasznodra.

Ha nem követed az utasításokat

Ha már az első lépésekben hibázol, akkor nem várhatod el, hogy egy munkaadó majd felfigyel rád. Ha nem követed azokat az egyszerű lépéseket, amiket az álláshirdetésben olvashatsz, ha nem tudod hogyan kell önéletrajzot írni és e-mailben elküldeni, akkor nem fognak behívni állásinterjúra.

Hazudni

Gyakran fordul elő, hogy a jelöltek az esélyek növelése érdekében feltupírozzák önéletrajzukat. Kisebb hazugságokat engednek meg maguknak szakmai tapasztalatukkal kapcsolatban, vagy végzettségüknél magasabb fokozatot jelölnek meg. Ne hazudj önéletrajzodban, mert könnyen kiderülhet a turpisság.

Nem megfelelő stílus

Az emberek sokszor nem törődnek azzal, hogy milyen a kísérő levél vagy az önéletrajz stílusa, holott ez egy nagyon fontos pont, mondják a szakértők. Figyelj a helyesírásra és a stilisztikára. Kerüld a pongyolaságot, mert az máris egy negatív pont lehet a szelektálás során.

Mosolyra fakasztó e-mail címek

Sokan sokszor írták már meg, hogy állásra jelentkezésnél kerülje mindenki a cicabab@…hu típusú e-mail címeket. Sokan mégsem tanulták még meg, hogy ezzel is ronthatják esélyeiket. Te ne tedd! Készíts magadnak egy konzervatívabb e-mail címet, ami alkalmas lehet állásra jelentkezéshez is.

Kövesd a fent olvasható utasításokat, hogy könnyebben megtalálhasd álmaid munkáját. Hogy megtudd milyen munka illik hozzád leginkább töltsd ki állástesztünket.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.