Állást találni külföldön

by | szept 27, 2010 | Hírek

41 éves nő vagyok, 3 szakmával, és 1983 óta dolgozom, mellette tanulok. Nemzetközi szakvizsgám is van, rengeteg levezetett balesetmentes kilométerem, és az első szakmám után egy felszerelt műhelyem, mégis munkanélküli voltam én is.
Jelenleg levelező tagozatos egyetemi hallgató vagyok, és mivel a közalkalmazotti fizetésem nekem is elérte a fájdalom- küszöbömet, lépnem kellett. Mint egyetemistát, sehova sem vettek fel másodállásba, mert a vizsgaidőszak alatt nem tudok annyit dolgozni, tehát ez hatalmas nagy fekete pont nekem.

Megkerestem az interneten a külföldi munkákat hirdető oldalakat. Na, ez teljesen felesleges volt olyan szempontból, hogy a szélhámosokon és a parazitákon kívül nem sok mindent találtam. Illetve egy hasznos tanácsot igen: “Ne itt keressetek már munkát! A külföldi munkáltató a saját honlapján hirdet, nem pedig magyar hirdetési oldalakon!”
Ollé! 🙂

Megköszöntem privát levélben a hozzászólónak a jó tanácsot, és néhány hét eltelt azzal, hogy felkutattam az interneten a különböző Munkaügyi Központokat Ausztriában, Németországban, és felvettem velük a kapcsolatot.
Regisztrációs lapot küldenek e-mailben, ezt ki kell tölteni, fotót beilleszteni, kinyomtatni, aláírni, utána bescannelni, és visszaküldeni.
A Német Munkaügyi Központ Bonni kirendeltsége foglalkozik a külföldi jelentkezőkkel, kb 10 perc alatt válaszoltak, mikor regisztrálni akartam: tehát van apparátus.. Van külön olyan állás kereső oldal az interneten, ahol a különböző Munkaügyi Központok (egész Európából) hirdetnek munkákat.

Linkekkel nem akarom megtűzdelni a blogot, de ha rákerestek a neten az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjára, abban megtaláljátok a munkavállalást külföldön, és szépen átvezet a lap az Eures oldalra, ahol csak a cél- országot, és szakmát kell a legördülő menüből kiválasztani, máris több ezer állást megmutat. Nem csak angol, német nyelven, hanem magyarul is.

Több országban kell még munkavállalási engedély, 2011 május 01.-ig, de sok országban már nem kell.. Vannak olyan országok, ahol bizonyos szakmákban annyira kell a szakember (asztalos, ács, stb), hogy felmentést kapnak azonnal a munkavállalási engedély alól: azonnal kezdhetnek dolgozni.

A lényeg: a nyelvtudásomat minden nap bővítettem, rengeteg pályázatot és önéletrajzot gyártottam, és májusban fel tudtam mondani a munkahelyemen Magyarországon, mert júniusban meglett az első munkám Németországban. Februárban kezdtem az állás- vadászatot.
A “vadászat” szót nagyon komolyan értem: mint egy megszállott, a napi 8 óra munka után haza jöttem, és a neten még napi 6-8 órát eltöltöttem a szótárazással, álláskereséssel, hiszen olyan munkát kellett találnom, ahol a szállást is biztosítják, mert nem volt annyi pénzem, hogy 3 hónap albérletet előre kifizessek Németországban.

Jelenleg össze- vissza dolgozom, az egyik szerződésemet felmondták Németországban, közben a hatóság kiadta az engedélyemet Ausztriában, tehát oda mentem dolgozni, és nemrég alá írtunk egy céggel egy szerződést, ami már hosszabb távú, és ez is legális és bejelentett állás.

Szóval: ne adjátok fel. Az interneten rengeteg online, ingyenes nyelviskola is van, letölthető tananyaggal, hanggal, semmibe sem kerül nyelvet tanulni már. A segédmunkásoktól nem is várnak el nagy szókincset, de a havi fizetés általában 1000 Euro, mert az a minimálbér, és ez napi 8 óra, és 5 napos munkahét. A szakmunkásoknak biztosan kell szakmai szavakat ismerniük, de a fizetésük 1400- 1800 Euro havonta.

Mindenkinek sok sikert, és kitartást kívánok.
Anikó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.