Az átlagkeresők járnak rosszul

by | okt 27, 2010 | Hírek

Adószakértők véleménye szerint a kis- és középvállalkozások és az átlagnál jobban keresők járnak jól a tervezett adóváltoztatásokkal.

A Magyar Nemzeti Bank által várt 3 százalékos inflációt, illetve az 5 százalékos béremelést figyelembe véve minden jövedelemszinten nőnek a nettó bérek, míg reálértéken 147 ezer forinttól emelkedik, de nem lineárisan 189 és 273 ezer forint között mindenkinek kisebb mértékben nő a nettója, mint az infláció.

Ennek az ok az, hogy az adójóváírás 180 ezer forint környékéről kezd el fogyni jövőre, de 273 ezer forinttól már az adócsökkenés ellentételezi a csökkenő adójóváírást, így az e feletti tartományban újra nő a reálbér.

A kulcs csökkentése önmagában még nem megoldás

Az szja-kulcsok csökkentése önmagában nem vezet keresetnövekedéshez az alacsony és közepes jövedelmeknél, ugyanis az adórendszernek az adójóváírás is fontos eleme, így az a nagy kérdés, pontosan hogyan is vezetik ki a rendszerből. Egyelőre csak azt tudjuk, nem egy lépésben tüntetik el.

Nem az átlag munkavállalók járnak jól a módosításokkal

Leginkább a 350 ezer forintnál többet keresők járnak igazán jól, nem az átlagkeresők. A minimálbéren foglalkoztatottak is rosszabbul járhatnak.

Összességében az átlagnál jóval többet keresők jól járnak az adókulcs csökkentésével. Az egykulcsos lineáris adózás a LIGA Szakszervezetek szerint törli a rendszerből a szolidaritást és kizárólag a tehetősebbeknek nyújt kedvezményeket.

Ha kíváncsi rá, hogy bruttó keresetéhez képest hogyan változik majd a nettó összeg, kiszámíthatja azt a 2011-es bérkalkulátorral, mely többek között a HR Portál oldalán is az Önök rendelkezésére áll.

Forrás: HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.