Az átlagkeresők járnak rosszul

by | okt 27, 2010 | Hírek

Adószakértők véleménye szerint a kis- és középvállalkozások és az átlagnál jobban keresők járnak jól a tervezett adóváltoztatásokkal.

A Magyar Nemzeti Bank által várt 3 százalékos inflációt, illetve az 5 százalékos béremelést figyelembe véve minden jövedelemszinten nőnek a nettó bérek, míg reálértéken 147 ezer forinttól emelkedik, de nem lineárisan 189 és 273 ezer forint között mindenkinek kisebb mértékben nő a nettója, mint az infláció.

Ennek az ok az, hogy az adójóváírás 180 ezer forint környékéről kezd el fogyni jövőre, de 273 ezer forinttól már az adócsökkenés ellentételezi a csökkenő adójóváírást, így az e feletti tartományban újra nő a reálbér.

A kulcs csökkentése önmagában még nem megoldás

Az szja-kulcsok csökkentése önmagában nem vezet keresetnövekedéshez az alacsony és közepes jövedelmeknél, ugyanis az adórendszernek az adójóváírás is fontos eleme, így az a nagy kérdés, pontosan hogyan is vezetik ki a rendszerből. Egyelőre csak azt tudjuk, nem egy lépésben tüntetik el.

Nem az átlag munkavállalók járnak jól a módosításokkal

Leginkább a 350 ezer forintnál többet keresők járnak igazán jól, nem az átlagkeresők. A minimálbéren foglalkoztatottak is rosszabbul járhatnak.

Összességében az átlagnál jóval többet keresők jól járnak az adókulcs csökkentésével. Az egykulcsos lineáris adózás a LIGA Szakszervezetek szerint törli a rendszerből a szolidaritást és kizárólag a tehetősebbeknek nyújt kedvezményeket.

Ha kíváncsi rá, hogy bruttó keresetéhez képest hogyan változik majd a nettó összeg, kiszámíthatja azt a 2011-es bérkalkulátorral, mely többek között a HR Portál oldalán is az Önök rendelkezésére áll.

Forrás: HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!