Életen át tanulni: nem képzik magukat a magyarok

by | aug 19, 2010 | Hírek

A versenyképesség és nem utolsó sorban a szellemi frissesség megőrzésének egyik alapfeltétele lenne az egész életen át tartó tanulás. Szomorú tény azonban, hogy mi a lista legalján helyezkedünk el ebben a versenyben. Ha megnézzük a foglalkoztatási mutatókat, ott is jól láthatjuk a megfelelő képzések hiányát.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy korábbi felméréséből kiderül, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 6,8 százaléka vett részt valamilyen nem formális felnőttoktatásban vagy programban. Szembeállítva az EU-tagállamok lakosságának 33 százalékával, a különbség igen nagy.

Az iskolai képzés rendszere nem minden életkorban és helyzetben felel meg az új ismeretek elsajátításának, illetve nem minden esetben nyújt kellő gyakorlati tudást, ami a későbbiekben hasznosítható lenne a munka során. Ezért lettek fontosak az iskolarendszer keretein kívül megszerzett ismeretek, az alternatív képzési módok.

Szükséges lenne, hogy a nem formális felnőttoktatás nálunk is egyre inkább előtérbe kerüljön. Az oktatásban, képzésben való részvételben azonban a magyar felnőtt lakosság jelentős lemaradásban van az EU átlagától, és ez nem csupán ettől, hanem a térségben található közép-európai tagállamoktól is.
Érdemes tehát elgondolkozni a lehetőségeken, a tudás ugyanis sokféle módon bővíthető. Lehet az akár egy új nyelv elsajátítása, egy szakmához köthető képzés (ezek anyagi részét a munkahelyek ma már sok esetben állják) vagy az önkéntesség.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.