Hogyan készüljünk fel egy állásbörzére? Fortélyok a személyes álláskereséshez

by | szept 30, 2010 | Hírek

A börzén való hatékony részvétel egyik fontos eszköze a szervezők szerint, hogy tisztában legyünk azzal, mit szeretnénk, és azt hogyan tudjuk elérni. Az alábbiakban a szervezők tanácsai olvashatóak, melyek segítségével nem csak az állásbörzékre lehet hatékonyan felkészülni, hanem az álláskeresés során is támpontul szolgálhatnak.

Hogyan készüljünk fel? Mit vigyünk magunkkal? Milyen ruhát vegyünk fel? Az állásbörzén való hatékony megjelenés legfontosabb lépései.

1. Célkitűzés

Gondoljuk végig, milyen területen képzeljük el a jövőnket, milyen jellegű állást szeretnénk, és fogalmazzuk meg minél pontosabban szakmai célkitűzéseinket.

2. Piacfelmérés

Térképezzük fel, hogy melyek azok a munkaadók, akiknél a terveinkbe illeszkedő lehetőségek vannak. Állítsunk össze egy listát azokból a cégekből, akiknél a kialakult kép alapján el tudnánk képzelni a jövőt!

3. Információgyűjtés

Pontosítsuk annyira elképzeléseinket, hogy a végső listán legfeljebb 15-20 kiállító legyen. Gyűjtsünk össze róluk minél több információt, majd jegyezzük fel kérdéseinket.

Vessük össze a kiválasztott cégek elvárásait tudásunkkal, képességeinkkel. Ha hiányosságokat találunk, nézzünk utána, hogyan és mennyi idő alatt számolhatjuk fel ezeket.

4. Bemutatkozás

Az önéletrajzunk a névjegyünk. Vigyünk magunkkal legalább annyi fényképes önéletrajzot, ahány céget meg akarunk látogatni. Ha a cég munkanyelve nem magyar, fontos a nyelvtudást alátámasztó idegen nyelvű önéletrajz is.

5. Megjelenés

Öltözzünk az alkalomhoz illően, és legyünk ápoltak, hiszen az első benyomás nagyon fontos. Az állásbörzén még nem kell öltönyben vagy kosztümben megjelenni. Lányoknak a szoknya-blúz, fiúknak az ing-nadrág kombináció javasolt.

6. Érdeklődés

A felkészültséget alátámasztó kérdések nyitják a kapukat. Használjuk ki, hogy most mindent megtudhatunk, ami érdekel. Kérdezzünk bátran! Az alapján, amit mesélnek, könnyebben el tudjuk dönteni, hogy valóban nekünk való-e a munka vagy sem.

7. Visszacsatolás

Kérdezzük meg, mire számíthatunk, várhatóan mikor fognak értesíteni a pályázat eredményéről. Ajánljuk fel a cégnek, hogy néhány héten belül keressük őket. Ha utólag kérdéseink merülnek fel, vegyük fel a kapcsolatot a kiállítóval.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.