Álláskeresési tanácsok negyven felettieknek

by | szept 2, 2011 | Álláskeresési tippek

A negyven felettieknek sokkal tudatosabban kell felkészülniük az álláskeresésre, mint a fiatalabbaknak, mert nekik a munkaadók előítéleteivel is meg kell küzdeniük.

Negyven év felett munkanélkülivé válni – ez sokak rémálma. A rendszerváltás óta ugyanis ez a legkevésbé megbecsült korosztály a munkaerőpiacon, mert a piacgazdaság által felmagasztalt értékek a fiatalokra jellemzőek. Ez a tendencia nemcsak hazánkban érvényes, hanem az egész világon, bár itthon túlságosan elbillent a mérleg az ifjabbak javára.

Állást találni azonban ebben a korban sem lehetetlen. Csak alaposan fel kell készülni rá.

Tévhitek, amelyekkel meg kell küzdeni

A vállalati döntéshozók az új munkaerő felvételekor negatív előítéletekkel fordulnak az idősebb álláskeresők felé. Juhos Andrea, a Drake Beam Morin karriertanácsadója több éves tapasztalatai szerint a döntéshozók legtöbbször azt feltételezik a negyven felettiekről, hogy nem olyan hatékonyak, mint fiatalabb kollégáik, és már nem képesek kezelni a változásokat.

Szintén gyakori sztereotípia erről a korosztályról, hogy nem a jövőbe néz, hanem a múltba. Ezenkívül: a döntések meghozatalakor túl sokáig mérlegel, kevésbé dinamikus. Végül: a munkaadók szerint az idősebbek azt szeretnék, ha a cég a teljesítmény helyett a lojalitást díjazná. „Mint minden sztereotípia, így ezek is nehezítik a középkorúak álláskeresését, és erősítik azt a tévhitet, hogy bizonyos életkor felett lehetetlen elhelyezkedni – mondja Juhos Andrea. – Természetesen ez nincs így, de ezt először az érintetteknek maguknak kell elhinniük.”

Fontos az önismeret

A tévhiteket az tudja eloszlatni, aki kellő rugalmasságot, határozottságot, magabiztosságot és nyitottságot mutat az álláskeresés során. A középkorúak esetében különösen igaz, hogy az önismeretnek kiemelt szerepe van az új munkahely kereséskor.

Tisztában kell lenniük azokkal a tapasztalatokkal, képességekkel, készségekkel, melyeket karrierjük során szereztek, hiszen ezeket kell bemutatniuk az álláskeresés során. „Meg kell próbálniuk a hosszabb munkaviszony során szerzett hasznos és sokszor egyedülálló tapasztalataikból előnyt kovácsolni a munkaerőpiacon – ajánlja Juhos Andrea -, hisz az évek során szerzett bölcsesség nem pótolható a fiatalos dinamizmussal.”

Hasznos tanácsok

 A Drake Beam Morin (DBM) munkatársai munkaerőpiaci tapasztalataik alapján az alábbiakat javasolják középkorú álláskeresőknek:

  Legyen türelmes! Nemzetközi és hazai felmérések azt mutatják, hogy a középkorúaknak átlagosan kétszer olyan hosszú ideig tart a keresés, mint a fiataloknak. Ha ezzel tisztában vannak a keresés kezdetekor, akkor kevésbé viseli meg őket az idő előrehaladása és a sokszor elkerülhetetlen kudarcélmények sora.

 Legyen kreatív! Ez egyaránt vonatkozik a lehetséges karrieralternatívákra és a keresés módszereire is. Több felmérésből kiderült, Nyugat-Európában és a tengerentúlon a középkorúaknak csak 31 százaléka dönt úgy, hogy kényszerű álláskeresése eredményeképp újra teljes munkaidőben kíván elhelyezkedni. Sokan választanak projekt- vagy távmunkát, részmunkaidőt, vállalnak tanácsadást, illetve saját mikrovállalkozást indítanak. Remélhetőleg a jövőben hazánkban is egyre több középkorú munkavállalónak lesz lehetősége az ilyen alternatívák kihasználására.

  Használja hatékonyan kapcsolatrendszerét! A fejlett piacgazdaságokban a középkorúak több mint fele az évek során felhalmozott kapcsolati tőkéjének aktív felelevenítésével találja meg az új állását. A DBM szerint ez az arány Magyarországon még ennél is magasabb, mintegy 60-70 százalék. Itthon azonban sokan nem szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, szinte szégyellve azt, hogy információt, javaslatokat, ötleteket kérnek volt munkatársaiktól, főnökeiktől, ügyfeleiktől vagy akár családtagjaiktól, barátaiktól. Erre pedig nincs okuk, az állásvesztés nem stigmatizál, milliók keresnek folyamatosan állást az egész világon. Fontos tudniuk, hogy idősebb korban a kapcsolatrendszer aktív alkalmazása a leghatékonyabb álláskeresési módszer. A hirdetésre való pályázat, a fejvadászokkal való kapcsolatfelvétel vagy az internetes álláskeresés már jóval kevesebb lehetőséget rejt e korosztály számára.

 Fizetési elvárásai legyenek reálisak! A munkaerőpiac ma mindenhol a világon úgy működik, hogy a fizetések bizonyos életkorig emelkednek, majd beállnak egy szintre, és végül elkezdenek csökkenni. Mivel a tendencián az álláskeresők nem tudnak változtatni, érdemes ennek figyelembevételével dönteni a felmerülő álláslehetőségekről. Igaz, hogy a középkorú álláskeresőknek mintegy fele kénytelen az új munkahelyén kompromisszumot kötni a fizetésével és az egyéb juttatásaival kapcsolatban, de ezt nem szabad kudarcként megélni.

 Gondolja át, hogy tudna-e munkakört vagy iparágat váltani! Érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg más munkakörben vagy ágazatban helyezkedjen el. Ha a középkorú álláskereső tisztában van transzferálható képességeivel és készségeivel, képes lesz azokat hatékonyan eladni más iparágban működő vállalati döntéshozóknak.

 Fn.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.