Milyen munkalehetőségek vannak Svédországban?

by | nov 9, 2011 | Álláskeresési tippek

Milyen a munka világa Svédországban? Kiket keresnek, mennyit pénz kínálnak? Nem szeretem, ha ilyen írások íróasztal mögül a google keresőjének segítségével születnek. Ezért örülök, hogy sikerült egy Svédországban élő magyar munkavállalási tanácsadót találnom. Illetve ő talált meg engem. Néhány érdekes info első kézből.

Két héttel ezelőtt az EURES nemzetközi állásbörzéjén jártam Budapesten, amelyből cikket is írtam.  Többek figyelmét felkeltette a cikkben nyilatkozó svéd építőipari munkaadó kínálata (nettó 500 ezer forintnak megfelelő fizetés, ingyenes szállás stb.). Néhány nappal ezelőtt egészen véletlenül megtalált a Svédkalauz című oldal készítője, aki Svédországban él huzamosanóbb ideje és akivel skype-on hosszan beszélgettem a svéd álláspiacról. Úgy gondoltam, néhány hasznos tippet, gondolatot leírok mindazoknak, akiket érdekel az ottani munkavállalás. És persze a szerkesztő, Dragos Erzsébet felhatalmazott arra, hogy megadjam az ő mailcímét, így őt is lehet kérdésekkel keresni. A poszt végére írom a kontaktinfót. Hogy könnyen fogyasztható legyen a poszt, kérdés-válasz formájában írom le a hallottakat.

Kiket keresnek a munkaadók?
Keresettek az építőipari szakmunkások (festő, ács, kőműves, burkoló stb.), a vendéglátóiparban (pincérek, szakácsok), a szépségiparban (kozmetikus fodrász), az idősgondozásban dolgozók.

A diplomások közül informatikusként, telekommunikációs szakemberként. A tanárok közül elsősorban matematikát oktatóként.

A magyar médiában Svédország gyakran a magyar orvosok paradicsomaként jelenik meg. Dragos Erzsébet szerint ez kicsit illúzió. Részben azért, mert a svédek növelik az orvosképzésben résztvevők számát, másrészt azért a Magyarországról érkező orvosok nem a legjobb állásokat kapják; gyakran a nagyobb városoktól távol kell szolgálatot teljesíteniük. Ám annyi bizonyos, még így is jobban élnek (kevesebbet dolgoznak, többet megtakarítanak), mintha Magyarországon dolgoznának.

Milyen nyelvtudás kell?
Lehet állást kapni angoltudással, de a hosszú távú ottmaradáshoz ez nem elégséges, hanem kell a svéd. Aki nem tanul meg svédül, képtelen lesz beilleszkedni a munkahelyen és a helyi közösségben. Dragos Erzsébet szerint fél év alatt kommunikációs szinten el lehet sajátítani a nyelvet, és a helyiek nagyon értékelik még a kisebb fejlődést is.

Milyen a svéd munkahely? Milyenek a svéd munkavállalók?
A svédek közösségi emberek, akik nem kedvelik a hierarchiát. Nem az elszigetelt egyéni munkában, hanem a csapat erejében hisznek és eszerint élik az életüket. A főnök nem felsőbbrendű, hanem az első az egyenlők között. Minden munkatárstól elvárják, vegyen részt a céges közösségi megmozdulásokban.

Milyen a svéd önéletrajz?
A munkaadók kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyenek diszkriminatívak. Ezért nem kérnek fotót az önéletrajzhoz, a néven, a lakcímen és az elérhetőségen kívül pedig más személyes adatot (pl. életkor, családi állapot, gyermekek) nem kell feltüntetni és állásinterjún sem kérdeznek rá. Dragos Erzsébet szerint maximum 1 oldal a cv hossza és a legfontosabb tulajdonsága, hogy lényegretörő. A svédek álláskeresési szokása, hogy intenzíven keresnek, és hajlandóak költözni is ezért.

Milyen tévhiteket lát a magyarok körében?
Gyakori tévhit, hogy rossz az időjárás. Stockholmban, Malmőben és Göteborgban semmivel sincs rosszabb idő, mint Budapesten. Nyáron nincs kánikula, de például télen egyáltalán nincs hidegebb, mint Magyarországon. Az ország északi részén más a helyzet, igaz, az állások is nagy részét délen hirdetik meg.

Szintén tévhit, hogy a svédek hidegek és távolságtartóak. Sokkal inkább befogadóak, kíváncsiak, óvatosan fogalmaznak, nem szeretik a konfliktusokat. Azt akarják, hogy zökkenőmentes legyen az életük.


Mennyit lehet keresni?
A svéd statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben így alakultak a havi bruttó átlagfizetések szakmánként (svéd koronában, 1 svéd korona 33,6 forint), az adó 30% körüli.

kávézói felszolgáló – 18.800 korona – (be lehet szorozni, ebben az esetben 631 000 forint)
állatgondozó – 19.000
taxisofőr – 21.500
recepciós – 22.200
segédápoló – 23.500
óvónő – 23.900
bolti pénztáros – 24.100
tanító – 26.000
ács – 27.200
gimnaziumi tanár – 28.100
informatikus – 30.300
szülésznő – 30.500
műtőasszisztens – 30.800
gépésztechnikus – 37.300
ügyvéd, ügyész – 49.000
reklám szakember – 53.000
orvos, pilóta – 55.700
politikus, főtisztviselő – 61.200
bróker – 83.900
a miniszterelnök – 135.000

Dragos Erzsébet weboldala: Svédkalauz e-mail címe: elizabet.dragos@delisa.se

Ha pedig tőlem szeretne valaki kérdezni vagy témát javasolni, a karacsony_zoltan@freemail.hu címre írjon.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.