5 dolog, aminek soha ne dőlj be egy munkahelyen

by | aug 11, 2011 | Hírek

A munkahely a metakommunikáció fellegvára. Aki nem járatos a témában, vagy netán zöldfülűként kerül be egy már összeszokott társaságba, könnyen félreérti a megjegyzéseket, vagy ami még rosszabb, készpénznek veszi azokat. A legritkább esetben megy gördülékenyen a beilleszkedés, de talán ez a kis “kijelentés-szedet” segít abban, hogy legalább ne legyenek rossz napjaink a folyamatos beszólások miatt.

1. “Úgy hallottam hatalmas tapasztalattal rendelkezel, neked ez gyerekjáték lesz.”

Kollégánk nem akar segíteni, mi több, szilárd elhatározása, hogy a katonaéletben elhíresült kopaszok szívatásának analógiájára téged is bedob a mélyvízbe. És még örülhetsz, ha nem a legnehezebb feladatot sózza rád. Ez esetben nem kell komolyan venni a dicséretet, és célszerűbb, ha kivágod magad: „Még nem is merem az itteni rendszert, szeretném, ha elsőre együtt mennénk végig minden folyamaton lépésről lépésre, hogy biztos lehessek a dolgomban”.

2. “Ma van a leadási határidő, kérlek igyekezz!”

Hacsak nem a főnököd mondja neked, jobb, ha leellenőrzöd a határidőket. A kolléga ugyanis szeretne még a nap folyamán az adott munkafolyamat végére érni, ezért téged sürget, hogy csináld meg a saját részed minél előbb. Ha van fontosabb dolgod, akkor ne stresszelj a felszólításon. Bizonyított, hogy 10 esetből mindössze 4 a fontos, a többinél csak „farkast kiáltanak” nehogy már belazulj az elején.

3. “Á, az új kolléga! Ebben a hónapban már a harmadik próbálkozónk. Sok sikert!”

Egy kiábrándult kollégával van dolgod, aki már az első körben azt akarja, hogy elbizonytalanodj. Amolyan munkahelyi vámpír, aki mások nyomorából virágzik. Lehet, hogy igazat mond és te vagy a harmadik, de nagyon valószínű, hogy a másik kettő teljesen más munkakörből távozott, és nem a tiédből. Nyugodtan rendelj írószereket és éves naptárt a személyzetistől. És rendezkedj be hosszútávra. Főleg, ha tetszik a munka!

4. “Ezt csináltad egész nap? Miért nem szóltál? Segítettem volna.”

Soha nem segített volna és nem is fog. Ha legközelebb megkéred, épp sürgős dolga lesz és sajnálkozások közepette menti ki magát. De nem kell vele foglalkozni. Hamarosan észre fogod venni, hogy másnak is ugyanúgy utólag ajánlja fel a szolgálatait. Amúgy meg nem is ért ahhoz, amiben sajnálattal „nem segített”.

5. “Engem nem érdekel a karrier, ez csak egy munka.”

Bullshit. Vagy csalódott a kolléga, mert a vezetőség nem vette észre a briliáns képességeit, vagy már nyugdíj előtt áll, és vajmi kevés esélye maradt a ranglétrán feljebb kapaszkodni. Mindenkinek jólesik az elismerés. Az ilyen kijelentések mögött a csalódottságon kívül még az is lehet, hogy az illető nem akarja, hogy konkurenst láss benne, mert így nyugisabb marad a légkör köztetek. Pókeres megoldás, de sokszor célravezetőbb, mint nyíltan törtetni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.