A testsúly befolyásolja a fizetést?

by | aug 19, 2011 | Hírek

Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a média által közvetített, a divatmagazinok által sugallt ideális női testalkat, mely szinte az anorexia határait súrolja, távol áll az átlagostól. Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy a nők számára milyen előnyökkel járhat a vékonyság – például a fizetésük szempontjából.

Az elhízott nők hatvan százaléka, az elhízott férfiaknak pedig negyven százaléka bevallottan kirekesztve érzi magát testsúlya miatt a munkahelyén. Timothy Judge és Daniel Cable új kutatása bebizonyítja, hogy kapcsolat van a nemek, az elhízottság, és a fizetések között. 12000 amerikait vizsgáltak meg egy 25 éves perióduson keresztül, 15 féle szempontból – olvashatjuk a fórumon.

Az egyik legérdekesebb eredmény szerint a nehezebb testsúlyú férfiak többet keresnek, mint a vékonyabb társaik, míg a nőknél pont fordított a helyzet: a kövérebb nők fizetése a kevesebb.

A súlyváltozás és a fizetések közötti összefüggés még érdekesebb. A férfiaknál a testsúly növekedése a kereset gyarapodásával járt együtt, így számukra kifizetődőnek bizonyult az elhízás. A tendencia a másik nemnél azonban ismét fordítottan működött: a nőknél a zsírpárnák növekedését kevesebb fizetés kísérte.

Ez a felmérés is azt bizonyítja, hogy nem szabad lebecsülnünk a súly szerinti diszrkimináció létezését a munkahelyeken. A felmérésben részt vevő nők 81 százaléka, a férfiaknak pedig 65 százaléka támogatja, hogy a súlydiszkrimináció ellen törvényekkel védjék a munkavállalókat a jövőben.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!