Dolgozó nő: választani kell a karrier és a család között?

by | máj 17, 2011 | Hírek

Sokszor alacsonyabb bért kapnak, és alig jutnak felsővezetői vagy irányítói pozíciókba Magyarországon a nők. A kedvezőtlen jelenségek ellenére azonban, némi kitartással minden területen át tudnak törni, sokkal nagyobb kérdés, hogy a karriert vagy a családot részesítsék előnyben – írja a Work Force kedden kiadott elemzése.

A munkaerőpiac több területén ugyanazért a munkáért többet fizetnek a férfiaknak, és jellemző adat, hogy amíg a diplomások nagyobbik része nő, a felsővezetők között unió-szerte mégis alig 6 százalék körüli az arányuk. A hölgyeket erősen érinti az üvegplafon-jelenség, amikor bár minden adottság megvan, egy láthatatlan falon túl nem jutnak a vezetői ranglistán.

A tapasztalat szerint a nők némi kitartással minden területen képesek áttörni az előítéleteken. Sokkal nagyobb dilemma számukra azonban, hogy a családra vagy a karrierre áldozzanak-e több időt. Egy felsővezetővel szemben például manapság olyan erős elvárások vannak, amik mellett kevés idő jut a családra – írja Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója.

Személyzeti tanácsadó egyik vezető női munkatársa szerint a kedvezőtlen jelenségek ellenére egy nő bármit képes elérni ma Magyarországon. Mester L. Viktória szerint a kérdés inkább az, személyesen mi jelent boldogságot a nőknek. Ha egy nő szembenéz korlátaival és elvárásaival, akkor megtalálhatja a helyét. Ha valaki boldog, mindegy, hogy főállású családanyaként vagy éppen igazgatónőként boldog – mondta a cég business coach-a, aki a többi között női felsővezetők személyre szabott tréningjével is foglalkozik.

Magyarországon az Alkotmány és a Munka Törvénykönyve is kizárja a nők diszkriminációját

Az elemzés emlékeztet, hogy Magyarországon az Alkotmány és a Munka Törvénykönyve is kizárja a nők diszkriminációját, ugyanakkor pozitív megkülönböztetésben nem részesítik őket hazánkban, bár az Európai Unió lehetővé teszi pozitív kampányok és felvételi kvóták alkalmazását számukra.

A tanulmány rámutat, hogy Magyarországon az elmúlt hetven évben radikális változásokon ment keresztül a nők munkában betöltött szerepének felfogása: a második világháború előtt a magyar társadalom a családi élet kézbentartását és igazgatását várta el tőlük, munkavállalásukat pedig nem nézte jó szemmel, majd a háborútól a rendszerváltásig terjedő időszakban kifejezetten a munkába járás lett az elvárás. A KSH 1986-ban végzett felmérése szerint a dolgozó nők 81 százaléka tartotta fontosnak a munkavállalást. A rendszerváltás után, 1995-ben megismételt kutatás továbbra is azt mutatta, hogy a döntő többség szerint kiemelt szerepe van a nők életében munkának. Mindkét felmérésben a nők túlnyomó része a részmunkaidős vagy otthon végezhető munkát részesítené előnyben, ami ma sem jellemző foglalkoztatási forma – írja a személyzeti tanácsadó.
– Független Hírügynökség –

Mon.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.