Fiatal, egyedülálló, elvándorolna… De hová?

by | júl 19, 2011 | Hírek

A Gallup nemzetközi felmérése szerint a fiatal, egyedülálló, iskolázott és anyagilag jobb helyzetben álló személyek azok, akik nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy külföldre költözzenek. Magas az elvándorlási kedv az alulfoglalkoztatottak körében is.

2008 és 2010 között végezte az adatfelvételt a Gallup 146 országra kiterjedő nemzetközi felméréséhez, amelynek során több mint 400 ezer felnőttet kérdeztek meg elvándorlási hajlandóságukról. A vizsgálat szerint nemzetközi szinten jellemző, hogy azok mutatnak nagyobb migrációs késztetést, akik fiatalok, egyedülállóak, magasabban iskolázottak, anyagi helyzetűek kedvezőbb, továbbá a helyi munkaerő-piacon alulfoglalkoztatottak. A kutatócég szerint világszerte mintegy 630 millió fő költözne külföldre.

Az eredmények szerint a 15-24 éves korcsoport tagjai közül 23 százalék, a 25-44 évesek körében már csak 15 százalék települne külföldre, a legidősebb korcsoportban ez az érték 10 százalék alatti. A közép- és felsőfokú végzettségűek esetében tízből kettő, az alapfokú vagy ennél alacsonyabb iskolai végezettséggel rendelkezők esetében tízből egy fő mutat migrációs hajlandóságot. A családi állapotot tekintve a házasok, elváltak, különélők mintegy 10 százaléka költözne, az egyedülállók viszont 25 százalékos arányban tennék ugyanezt. Anyagi helyzet tekintetében a jövedelemmel arányosan csökken a migrációs hajlandóság. Az alkalmazásban állók 13, az alulfoglalkoztatottak 20 százaléka gondol a kitelepülésre.

A fenti minta két kategóriát és egy országot kivéve minden régióban kimutatható. Észak-Amerika az egyetlen olyan földrajzi terület, ahol a Föld más régióival ellentétben az alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve a rosszabb anyagi helyzetűek mutatnak nagyobb költözési hajlandóságot az iskolázottabbakkal és tehetősebbekkel szemben.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.