Ha nem sikerült a felvételi…

by | aug 31, 2011 | Hírek

Mire ezeket a sorokat olvasod, bizonyára már tudod a felvételi eredményeket, illetve néhányan a pótfelvételin is túl vannak már. (A pótfelvételik eredményét augusztus 29-én hozták nyilvánosságra). Akadnak azonban olyanok is, akiknek most nem sikerült bekerülniük a vágyott felsőoktatási intézménybe és emiatt esetleg tanácstalanok a jövőt illetően. Kétségbeesésre semmi ok, ha netán Te is az érintettek közé tartozol, van néhány ötletünk, mihez kezdj addig, amíg újrapróbálkozol a felvételivel – hiszen nyilván mindenre elszánt vagy és szeretnéd jövőre újra beadni a jelentkezésedet. Íme néhány lehetőség a nem várt szabadidő hasznos eltöltésére:

Nyelvtanulás

Az egyik legjobban megtérülő befektetés, ha a sikertelen felvételi után nyelvtanulásra adod a fejed. Ez több szempontból is hasznos lehet a számodra, hiszen amellett, hogy meglévő nyelvtudásodat fejleszteni tudod (amivel később az álláskeresésnél is javítod az esélyeidet), még a jövő évi felvételi pontszámaidat is növelheted vele. Ha van már középfokú nyelvvizsgád, érdemes megcélozni a felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsga elérését. Hasznos lehet egy újabb idegen nyelv elsajátítása is; jelenleg igen keresettek a munkaerőpiacon pl. a skandináv és a szláv nyelvek, ezek ismeretével számtalan kecsegtető állásajánlat várhat rád. Ha a körülményeid megengedik, nagyon hatékony módszer az anyanyelvi környezetben történő nyelvtanulás. Akár úgy is nekivághatsz a külföldi tanulásnak, hogy közben elvállalsz pl. au-pair jellegű munkákat – ezzel munkatapasztalatra és némi zsebpénzre is szert tehetsz. Ha ez jelenleg nem járható út, nézz körül a hazai nyelviskolák kínálatában, a rengetegféle lehetőség közül egész biztosan megtalálod azt a képzőintézményt (vagy magántanárt), aki minden szempontból ideális számodra.

Szakmai képzések

Szintén eredményes és hasznos időtöltés lehet, ha valamilyen OKJ-s képzésre iratkozol be. A legtöbb képzés általában 1 tanév alatt elvégezhető, és ha a főiskolai/egyetemi szakhoz kapcsolódik az OKJ tanfolyam, akkor a jövő évi felvételi pontjaidat gazdagíthatod a megszerzett képesítéssel. Igen népszerűek a pénzügyi és külkereskedelmi jellegű tanfolyamok, de ha hobbid pl. a fotózás, akár ezt a szakmát is elsajátíthatod. Mivel a hazai OKJ-s képzések modulrendszerben működnek, rutint szerezhetsz a vizsgázásból is, így mire bekerülsz a főiskolára/egyetemre, már könnyebben le tudod gyűrni a vizsgadrukkot, nem mellesleg pedig gazdagodsz egy államilag elismert képzéssel, aminek később még bármikor hasznát veheted. Általában az OKJ-s tanfolyamok is szeptember-októberben indulnak, így ha egy szakma megszerzése mellett döntöttél, siess, hogy elcsíphesd a legnívósabb képzőhelyeket!

Munkavállalás

Ha úgy érzed, hogy most egy időre eleged lett a tanulásból az is érthető, ebben az esetben marad a munkába állás megoldásként. Leginkább az interneten érdemes álláshirdetéseket böngészni, a legtöbb állásportálnál – így a CV Online-nál is – lehetőség van a végzettség, nyelvtudás, munkatapasztalat szintje szerint szűrni az állásajánlatok között, így be tudod állítani magadnak, hogy csak olyan hirdetéseket kelljen átnézned, amikre már a jelenlegi végzettséged alapján alkalmas lehetsz. Ne legyél elkenődve, számtalan álláslehetőség vár Rád középfokú végzettséggel is! Ha ügyes vagy, bekerülhetsz egy jó nevű céghez, ahol a tanulmányaid befejeztével magasabb szintű pozícióban is elhelyezkedhetsz, illetve ha szerencsés vagy, akár még a tanulmányaid finanszírozásában is segíthet leendő munkáltatód!

Bármelyik megoldást is választod a fentiek közül, mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy nincsen itt a világvége, legközelebb már biztosan jobban fog sikerülni a felvételi! Gondolj arra, hogy mennyit profitálhatsz az elkövetkező tanévben keletkező szabadidődből, hiszen sok új és értékes ismeretre tehetsz szert, amire főiskolán/egyetemen a vizsgákra készülés mellett nem sok esélyed lenne.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.