Ha nem sikerült a felvételi…

by | aug 31, 2011 | Hírek

Mire ezeket a sorokat olvasod, bizonyára már tudod a felvételi eredményeket, illetve néhányan a pótfelvételin is túl vannak már. (A pótfelvételik eredményét augusztus 29-én hozták nyilvánosságra). Akadnak azonban olyanok is, akiknek most nem sikerült bekerülniük a vágyott felsőoktatási intézménybe és emiatt esetleg tanácstalanok a jövőt illetően. Kétségbeesésre semmi ok, ha netán Te is az érintettek közé tartozol, van néhány ötletünk, mihez kezdj addig, amíg újrapróbálkozol a felvételivel – hiszen nyilván mindenre elszánt vagy és szeretnéd jövőre újra beadni a jelentkezésedet. Íme néhány lehetőség a nem várt szabadidő hasznos eltöltésére:

Nyelvtanulás

Az egyik legjobban megtérülő befektetés, ha a sikertelen felvételi után nyelvtanulásra adod a fejed. Ez több szempontból is hasznos lehet a számodra, hiszen amellett, hogy meglévő nyelvtudásodat fejleszteni tudod (amivel később az álláskeresésnél is javítod az esélyeidet), még a jövő évi felvételi pontszámaidat is növelheted vele. Ha van már középfokú nyelvvizsgád, érdemes megcélozni a felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsga elérését. Hasznos lehet egy újabb idegen nyelv elsajátítása is; jelenleg igen keresettek a munkaerőpiacon pl. a skandináv és a szláv nyelvek, ezek ismeretével számtalan kecsegtető állásajánlat várhat rád. Ha a körülményeid megengedik, nagyon hatékony módszer az anyanyelvi környezetben történő nyelvtanulás. Akár úgy is nekivághatsz a külföldi tanulásnak, hogy közben elvállalsz pl. au-pair jellegű munkákat – ezzel munkatapasztalatra és némi zsebpénzre is szert tehetsz. Ha ez jelenleg nem járható út, nézz körül a hazai nyelviskolák kínálatában, a rengetegféle lehetőség közül egész biztosan megtalálod azt a képzőintézményt (vagy magántanárt), aki minden szempontból ideális számodra.

Szakmai képzések

Szintén eredményes és hasznos időtöltés lehet, ha valamilyen OKJ-s képzésre iratkozol be. A legtöbb képzés általában 1 tanév alatt elvégezhető, és ha a főiskolai/egyetemi szakhoz kapcsolódik az OKJ tanfolyam, akkor a jövő évi felvételi pontjaidat gazdagíthatod a megszerzett képesítéssel. Igen népszerűek a pénzügyi és külkereskedelmi jellegű tanfolyamok, de ha hobbid pl. a fotózás, akár ezt a szakmát is elsajátíthatod. Mivel a hazai OKJ-s képzések modulrendszerben működnek, rutint szerezhetsz a vizsgázásból is, így mire bekerülsz a főiskolára/egyetemre, már könnyebben le tudod gyűrni a vizsgadrukkot, nem mellesleg pedig gazdagodsz egy államilag elismert képzéssel, aminek később még bármikor hasznát veheted. Általában az OKJ-s tanfolyamok is szeptember-októberben indulnak, így ha egy szakma megszerzése mellett döntöttél, siess, hogy elcsíphesd a legnívósabb képzőhelyeket!

Munkavállalás

Ha úgy érzed, hogy most egy időre eleged lett a tanulásból az is érthető, ebben az esetben marad a munkába állás megoldásként. Leginkább az interneten érdemes álláshirdetéseket böngészni, a legtöbb állásportálnál – így a CV Online-nál is – lehetőség van a végzettség, nyelvtudás, munkatapasztalat szintje szerint szűrni az állásajánlatok között, így be tudod állítani magadnak, hogy csak olyan hirdetéseket kelljen átnézned, amikre már a jelenlegi végzettséged alapján alkalmas lehetsz. Ne legyél elkenődve, számtalan álláslehetőség vár Rád középfokú végzettséggel is! Ha ügyes vagy, bekerülhetsz egy jó nevű céghez, ahol a tanulmányaid befejeztével magasabb szintű pozícióban is elhelyezkedhetsz, illetve ha szerencsés vagy, akár még a tanulmányaid finanszírozásában is segíthet leendő munkáltatód!

Bármelyik megoldást is választod a fentiek közül, mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy nincsen itt a világvége, legközelebb már biztosan jobban fog sikerülni a felvételi! Gondolj arra, hogy mennyit profitálhatsz az elkövetkező tanévben keletkező szabadidődből, hiszen sok új és értékes ismeretre tehetsz szert, amire főiskolán/egyetemen a vizsgákra készülés mellett nem sok esélyed lenne.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!