Hány nő dolgozik ma teljes állásban?

by | aug 8, 2011 | Hírek

A Gallup nemzetközi felmérése szerint a nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen.

Nemek a munkaerőpiacon

A Gallup 130 országra kiterjedő felmérése szerint globálisan a felnőtt férfiak 33, a nők 18 százaléka dolgozik teljes állásban. A felmérés azokat a munkavállalókat definiálta teljes állású dolgozóknak, akik heti minimum 30 óra munkát végeznek ugyanannál a munkaadónál.

A teljes állású foglalkoztatottak aránya regionálisan változó, de a férfiak minden régióban nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők. A legjobb mutatókkal Észak-Amerika (USA és Kanada) rendelkezik, ahol a férfiak 52, a nők 37 százaléka dolgozik legkevesebb 30 órát egy héten. A FÁK országaiban 45 és 35 százalék a férfiak és a nők teljes állású foglalkoztatási mutatója. Európában a férfiak 38, a nők 23 százaléka van teljes állásban foglalkoztatva. A legrosszabb a helyzet a Szahara alatti afrikai országokban: a régióban a férfiak 16, a nők 9 százalékának van teljes állása. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a dél-ázsiai régióban a férfiak közel háromszor nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők.

A kutatás eredményei szerint a nők 51 százaléka egyáltalán nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis ennyien vannak, akik nem dolgoznak, nem munkaképesek, illetve nem is keresnek állást. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a tanulók és a háztartásbeliek is. A 15 évesnél idősebb nők munkaerőpiaci jelenléte globálisan 49, a férfiaké 76 százalékos. Ők azok, akik dolgoznak, munkaképesek, illetve aktívan keresnek munkahelyet. A nők munkaerőpiaci jelenléte Észak-Ázsiában (65%), Észak-Amerikában (64%), illetve Afrika szub-szaharai (60%) övezetében a legmagasabb, míg Dél-Ázsiában (23%) és a közel-keleti, észak-afrikai (24%) a legalacsonyabb. Európában 46 százalékos a nők munkaerőpiaci jelenlétének aránya, a férfiaké 64 százalék.

Az előbbi adatok alapján is egyértelmű, hogy a nők körében nemzetközi szinten nagyobb a munkanélküliek és az alulfoglalkoztatottak aránya, mint a férfiakéban. A kutatás definíciói szerint munkanélkülinek azok, akik nem dolgoznak, de munkaképesek és keresnek munkát, míg alulfoglalkoztatottak azok, akik nem dolgoznak vagy részmunkaidős állásuk van, viszont szeretnének teljes állásban munkát végezni. A Gallup szerint a 130 országban a férfiak 6, a nők 9 százaléka munkanélküli, míg a férfiak 16, a nők 23 százaléka alulfoglalkoztatott. A munkanélküli nők aránya a Közel-Kelet és Észak-Afrika (18%), valamint Latin-Amerika (16%) régiójában, a nők alulfoglalkoztatása a dél-afrikai és latin-amerikai (34-34%), valamint a közel-keleti és észak-afrikai (29%) országokban a legmagasabb. Európában a nők 10 százaléka munkanélküli és 23 százaléka alulfoglalkoztatott.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.