Igaz, hogy egyre kevesebb a szabadidőnk?

by | aug 25, 2011 | Hírek

Egy felmérés szerint kevesebb mint öt óra szabadidővel rendelkezünk egy átlagos hétköznap, és folyamatosan csökken a pihenéssel eltöltött idő. Hogy lehet, hogy a motorizált háztartás mellett is egyre kevesebb jut a kikapcsolódásra?
Felmérések szerint kevesebb mint öt óra szabad idővel rendelkezünk egy átlagos hétköznap. Tényleg így van-e vagy csak nehezen gazdálkodunk vele?

Egy kétezer fős, a 15-69 éves korosztályt vizsgáló reprezentatív kutatás megerősítette azt a szubjektív érzést, hogy a rendelkezésünkre álló szabadidő folyamatosan csökken, és nem is számíthatunk kedvező változásra a jövőben – mondta a Napközben című műsorban Szilágyi Ákos kutatásvezető. A megkérdezettek egyharmada érezte úgy, hogy jelentősen csökkent a szabadideje, és csak minden ötödik válaszadó nyilatkozott kedvezően.

Szilágyi Ákos szerint az eredményben fontos szerepet játszhat a 2008-ban hazánkat is elérő gazdasági válság. Ha a klasszikus háromszor nyolc órás napi felosztásból indulunk ki, a hétvégével együtt 72 órányi szabadidőnek kellene kijönnie, de a válaszok alapján ez mindössze 36-38 óra – tette hozzá a kutatásvezető.

A legfontosabb kérdés, hogy miként definiáljuk a szabadidőt. Szabadidőnek minősül-e például az a fél-egy óra, amíg munkába megyünk, de közben olvasunk vagy zenét hallgatunk.
A szakemberek egyetértettek abban, hogy a mi döntésünk, mit értünk szabad idő alatt. Sokat számít például, ha a szorosan vett munkaidőn túl végzett tevékenységeinket szeretettel, örömmel végezzük, mert ez is valamilyen módon gazdagít, felfrissít, pihentet.
Miközben a televíziózás gyakran számít kikapcsolódási formának, sokkal nehezebben vesszük rá magunkat a mozgással járó tevékenységekre. A kutatás szerint az emberek legnagyobb arányban a barátokkal töltött időt nevezték szabadidős tevékenységnek, a rokonlátogatásokat azonban már inkább kötelezettségnek tekintették.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.