Igaz, hogy egyre kevesebb a szabadidőnk?

by | aug 25, 2011 | Hírek

Egy felmérés szerint kevesebb mint öt óra szabadidővel rendelkezünk egy átlagos hétköznap, és folyamatosan csökken a pihenéssel eltöltött idő. Hogy lehet, hogy a motorizált háztartás mellett is egyre kevesebb jut a kikapcsolódásra?
Felmérések szerint kevesebb mint öt óra szabad idővel rendelkezünk egy átlagos hétköznap. Tényleg így van-e vagy csak nehezen gazdálkodunk vele?

Egy kétezer fős, a 15-69 éves korosztályt vizsgáló reprezentatív kutatás megerősítette azt a szubjektív érzést, hogy a rendelkezésünkre álló szabadidő folyamatosan csökken, és nem is számíthatunk kedvező változásra a jövőben – mondta a Napközben című műsorban Szilágyi Ákos kutatásvezető. A megkérdezettek egyharmada érezte úgy, hogy jelentősen csökkent a szabadideje, és csak minden ötödik válaszadó nyilatkozott kedvezően.

Szilágyi Ákos szerint az eredményben fontos szerepet játszhat a 2008-ban hazánkat is elérő gazdasági válság. Ha a klasszikus háromszor nyolc órás napi felosztásból indulunk ki, a hétvégével együtt 72 órányi szabadidőnek kellene kijönnie, de a válaszok alapján ez mindössze 36-38 óra – tette hozzá a kutatásvezető.

A legfontosabb kérdés, hogy miként definiáljuk a szabadidőt. Szabadidőnek minősül-e például az a fél-egy óra, amíg munkába megyünk, de közben olvasunk vagy zenét hallgatunk.
A szakemberek egyetértettek abban, hogy a mi döntésünk, mit értünk szabad idő alatt. Sokat számít például, ha a szorosan vett munkaidőn túl végzett tevékenységeinket szeretettel, örömmel végezzük, mert ez is valamilyen módon gazdagít, felfrissít, pihentet.
Miközben a televíziózás gyakran számít kikapcsolódási formának, sokkal nehezebben vesszük rá magunkat a mozgással járó tevékenységekre. A kutatás szerint az emberek legnagyobb arányban a barátokkal töltött időt nevezték szabadidős tevékenységnek, a rokonlátogatásokat azonban már inkább kötelezettségnek tekintették.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!