Kapunyitási pánik – az álláskeresés hátráltatója

by | nov 22, 2011 | Hírek

A munkakeresés soha nem könnyű. Az ember küldözgeti az önéletrajzát, ami legtöbbször szublimál a rendszerben, ezért  szinte alig kap visszajelzést, vagy ha igen, akkor az is legtöbbször nemleges. Telik az idő, és egyre inkább belefásulunk a helyzetünkbe. Lúzernek, tehetségtelennek érezzük magunkat és a kilátástalanság spirálja minden nappal egyre mélyebbre húz bennünket.  Hogy kaphatnánk vissza a hitünket, a lelkesedésünket? Mit kellene tennünk azért, hogy találjunk végre munkát? Rázzuk meg magunkat és folytassuk a keresést. Hiszen a harag és az elkeseredettség olyan, mintha szakadatlanul mérget innánk, és azt várnánk, hogy majd az ellenségünk hal bele. Inkább gondoljuk át újra, hogy mivel szeretnénk foglalkozni, mit várunk el leendő munkahelyünktől és ennek megfelelően álljunk neki újra az álláskeresésnek:

Az álláskeresés sokáig tarthat.  Ne ess kétségbe, ha nem egy-két napon belül szerzed meg álmaid állását.

Fogalmazd meg céljaid!

Első lépésként döntsd el, hogy mi a célod akár rövid, akár hosszú távon. Amikor elmész egy állásinterjúra, szinte mindenhol ez lesz az első kérdés, amivel találkozol. Ezért fontos, hogy határozott legyél, hiszen az, aki nem tudja, mihez akar kezdeni az életben, rossz benyomást fog kelteni, és egészen biztosan nem lesz sikeres az álláskeresése. Ne feledd, a magabiztosság és az elszántság már fél siker, ez alapján fog eldőlni az interjú további menete.

Küzdd le a pánikot!

Az álláskeresés nem könnyű feladat friss diplomásként, de akkor sem az, ha valaki komoly szakmai múlttal szeretne munkahelyet találni. Pályakezdők esetén ismert jelenség az úgynevezett kapunyitási pánik, ami leginkább az önbizalomhiányban és a jövőtől való félelemben keresendő. A sikeres álláskereséshez tehát elengedhetetlen, hogy ezeket a félelmeket leküzdd.

Miért ne lenne önbizalmad, hiszen egy diplomát már megszereztél? Ez azt jelenti, hogy a felvételi nehézségeit is leküzdötted már egyszer. Biztos, hogy akkor is voltak benned félelmek a jövőt illetően és ez természetes. Próbáld meg élvezni az álláskeresést, ne akarj egyik napról a másikra elhelyezkedni, mert nem fog sikerülni.

Tanulj meg válogatni!

Pályakezdőként a munkanélküliségtől való félelem miatt sokan esnek abba a hibába, hogy elfogadják az első állásajánlatot, még ha nem is igazán szeretnének az adott pozícióban dolgozni. Ezért tanulj meg válogatni mind az állásra való jelentkezés során, mind a konkrét elhelyezkedési lehetőség kapcsán. Előfordulhat, hogy jelentkezel egy állásra, ami a hirdetés alapján szimpatikus számodra, az interjú során azonban kiderül, hogy a leendő munka nem az elképzeléseidnek megfelelő. Ilyenkor merj nemet mondani, hiszen ellenkező esetben lehet, hogy elszalasztasz egy – talán már a következő héten, vagy éppen a következő hónapban érkező – sokkal megfelelőbb ajánlatot.

Kérdezz!

Kezdő álláskeresőkkel gyakran előfordul, hogy az első interjún nem mernek kérdezni, pedig jobb már az első körben tisztázni a feltételeket. Ellenkező esetben lehet, hogy elpazarolsz akár egy próbanapot is, és csak azután derül ki, hogy nem egészen ez az az pozíció, és nem olyanok a feltételek, mint amire számítottál. Tehát már az első találkozáskor bátran kérdezz rá a fizetésre és az egyéb juttatásokra, a munkakör minden egyes részletére, hiszen ha már az elején kiderül, hogy nem a neked megfelelő állásra jelentkeztél, megspórolhatod a következő kört. és folytatódhat az álláskeresés.

Óvári Enikő

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.