Ki, mit vár az új munkájától?

by | szept 19, 2011 | Hírek

A Figyelő 24 oldalas mellékletében megjelent Legvonzóbb Vállalatok listája az álláskeresők, valamint a munkaadók véleménye alapján rangsorolta a magyar cégeket. Többek között az is kiderül a kutatásból, hogy a pályakezdő férfiak számára fontosabb a fizetés, a karrier lehetősége és a szakmai fejlődés, emellett pedig szempont a feladatok kihívó jellege is. A nőkkel ellentétben azonban számukra kevésbé lényeges az emberközpontúság valamint a megbízhatóság.

Az álláskeresés és munkahelyválasztás szokásaival és preferenciáival kapcsolatban Aon Hewitt, az AIESEC Magyarország és a Figyelő legfrissebb kutatásában összesen 8000 diplomás pályakezdőt, közöttük 5 ezer nőt és 3 ezer férfit kérdeztek meg. a felmérésből kiderült, hogy a nők és a férfiak elképzelése a karrierükről több ponton is különbözik.

Működő sztereotípiák

A sztereotípiákat igazolta, hogy míg a férfiak az autóipari, az olajipari, a műszaki és az informatikai vállalatok iránt érdeklődnek, addig a nők a kozmetikai és háztartási cikkek, az élelmiszeripar és a lakberendezés területe felé orientálódnak.

A megkérdezett nők – akik egyébként némileg tudatosabbak az őket érdeklő szakmák kiválasztásánál – nagyobb arányban jelölték meg az adminisztratív és humán erőforrás menedzsment, illetve a marketing és PR szakmákat, és jóval kisebb arányban a műszaki és termelési területet. Férfi társaik azonban sokkal inkább informatikai és műszaki területeket részesítik előnyben álláskeresés közben, és jóval kevésbé tudják magukat elképzelni az adminisztráció, a HR valamint a vendéglátás területén.

A legvonzóbb cégek

A megkérdezett nők legszívesebben a Nestlé-nél, a L’Oreal-nál, az IKEA-nál, a dm-nél vagy a Coca-Cola-nál helyezkednének el, míg a férfiak az Audit, Mercedes-t, Bosch-t, a MOL-t és az IBM-et választanák első munkahelyüknek.
Kiderül a felmérésből az is, hogy a nőkkel ellentétben a férfiak számára nagyobb motivációt jelent a hosszútávú választásnál, hogy másokat vezethetnek. A fizetési elvárásoknál is megmutatkozik a nemenkénti különbözőség. A férfiak átlagosan 201 ezer forintot, míg a nők 164 ezer forintot szeretnének keresni.

Eltérő álláskeresési szokások

A nők az átlagosnál is jobban hagyatkoznak az internetes álláskereső portálokra, de leginkább a vállalatok karrieroldalait, álláshirdetéseket böngésznek, és jobban hagyatkoznak személyes ismeretségeikre. De jobban megfordul a fejükben az is, hogy az álláskereséshez segítségért a munkaügyi központhoz forduljanak, mint a férfiak.

Az erősebb nem képviselői az állásvadászat során sokkal inkább támaszkodnak az egyetemen vagy főiskolán hallottakra – legyen az egy professzor előadása, vagy céges prezentáció, de az állásbörzéket is jobban kedvelik, mint női végzős társaik.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.