Love me tender – avagy mi a helyzet a munkahelyi szerelemmel?

by | szept 1, 2011 | Hírek

A minap olvastam egyik HR-es szaklapban, hogy egy amerikai felmérés szerint a kapcsolatok több mint 80%- a munkahelyeken realizálódik. Kezdetben persze csupán a munka közös. Aztán a feladatok, az ebédek, végül a fénymásoló, vagy a főzőkonyha is – alkalmasint, ágy helyett. Ez egy részről érthető, hisz ha valaki napi 12 órát dolgozik, az már statisztikailag is a munkahelyén él, nem otthon.
A kollégáival pedig többet tudnak egymásról, mint a házastársak. Innen már csak egy ugrás a kapcsolat. Hisz nincs zsákbamacska, mivel volt módjuk alaposan kiismerni egymást. A „passion” ugyan legtöbbször kimarad, – mert nem a metrón, vagy egy koncerten jött az ismeretség, hanem a közös feladatokból, beszélgetésekből alakult a kapcsolat, szerelem – de ez soha nem gond.

A felmérések szerint a férfiak többsége pártolja a munkahelyi kapcsolatot. Gondolom, kényelmi szempontból. A kedves hasonló foglalkozást űz, nem kell azon agyalni, mit csinál ebédidőben, miért dolgozik olyan sokáig. Állítólag a kórházakban és a telefontársaságoknál szövődik a legtöbb munkahelyi szerelem. (A tv-sorozatok szerint is:) Sőt, mi több, eljutottunk odáig, hogy  a kutatók felmérésekkel alátámasztották: a dolgozó párok sokkal jobban teljesítenek, mivel partnerük tempójához igazítják a munkájukat.  Emellett jót tesz a cégnek, ha a dolgozók megértik egymást, és magánemberként is összetartoznak. A házaspároknak körülbelül az ötöde a munkahelyen ismeri meg egymást! Ezért a munkatársak közötti házassággal is ugyanilyen pozitív a helyzet, mivel így férjnek és feleségnek a munkahelyen és azon kívül is közös a célja. Hozzá kell tenni azonban, hogy az ilyen párok a magánéletükben egész problémahalmokat kénytelenek felszámolni,   nap mint nap, nyolctól négyig.
A pletykák, és a „viselkedés” miatt. Hisz bármi történt otthon, azt nem vihetjük be a munkahelyre, palástolni kell a csalódást, haragot, vagy duzzogást. És ez nem mindig megy tökéletesen. A szórványos perlekedést leszámítva még mindig pozitív a mérleg, és ha a kapcsolat erős, akkor fennmarad a munkahelyi hullámok ellenére is.
Azt is jól tudjuk – legalábbis látjuk, ha huzamosabb ideig dolgozunk egy vállalatnál – hogy ül az statisztikai adat, miszerint a dolgozó nőknek több mint a fele volt már szerelmes valamelyik kollégájába, és hogy a férfiak minimum háromnegyede vágyik egy habkönnyű liezonra valamelyik kolléganőjével.

Kétség kívül a flört a jó munkahelyi légkör egyik alappillére lehet. Akik részt vesznek a játékban, azok tevékenyebbek és optimistábbak, hiszen a bizsergés miatt nagyobb a lelkesedésük a munkahelyük iránt is. Minden főnök örül ennek. Így aztán a munkahelyi vezetők ma már egyre ritkábban üldözik az a szerelmes kollégákat.

De mi a helyzet akkor, ha vége a munkahelyi mézesheteknek?

Erre is kapunk statisztikát. A már meggyűrűzött kollégák egyharmada az új munkahelyi kapcsolat miatt bontja fel a házasságát, de a kapcsolatok több mint fele elhamvad még azelőtt, hogy szárba szökkenhetett volna.  Amikor ugyanis eljön az a pont, hogy dönteni kell, nyilvánosan is felvállalják-e egymást, akkor a párok többsége már dilemmában van: Bridzsitdzsonszosan titkolóznak tovább, vagy közös asztali naptárt rendelnek? Legtöbbször az előbbi megoldás lesz a befutó.  Egész addig, amíg a tűz alábbhagy, és a szerelmünk tárgya vissza nem avanzsál egyszerű kollégává. A céges bulikon összegabalyodott, alkohol által is erősen befolyásolt párok a legritkább esetben alkotnak később egy párt. Egy ilyen buli után sokszor még az is sanszos, hogy egyáltalán valaha megbeszélik-e a történteket.

Egy biztos: ahogy letesszük a voksunkat munkahelyi szerelmünk mellett, meg kell próbálnunk “csak” munkatársakként együtt dolgozni. Sem a hely légköre, sem a kollégák nem veszik jó néven a békítő és a villámhárító szerepköröket. Egyensúlyba kell hozni a két szerepkört. Otthon kapcsolat, munkahelyen kolléga. Ez természetesen mértéktartást igényel. Felejtős a forró jelenet az irodai konyhában, szerverszobában, vagy a garázsban. Amennyiben „olaszosabb” a kapcsolat, ami sok vitával és nagyjelenettel jár, nos, akkor jobb, ha az egyik főhős elmegy, mielőtt a munkahely átalakul egy rossz realitisóvá, és a kollektíva mindkettőt kiszavazza a pozíciójából.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.