Mekkora ma a diákmunka piac hazánkban?

by | nov 8, 2011 | Hírek

A diákmunka-piac túl van a válság utáni mélyponton. Idén már 26-30 százalék közötti forgalomnövekedésről számoltak be az iskolaszövetkezetek. Bár hivatalos adat hiányában nem tudni pontosan, hol helyezkednek el a diákok és mennyien dolgoznak ilyen formában, körülbelül kétszázezer lehet a kiközvetített hallgatók száma. Cikkünkből kiderül, milyen munkák várják év végén a fiatalokat, és milyen hiányosságokat tárt fel egy felmérés az iskolaszövetkezetek munkájában.

Év végén is sok diák találhat munkát

Általában gyorséttermi munkával, pultfeltöltéssel, szórólapozással, borítékolással azonosítják a diákmunkát, pedig nemcsak ilyen jellegű munkák várnak a fiatalokra. A Schönherz Iskolaszövetkezet legnagyobb megrendelői például a telekommunikációs és IT szektor vállalatai közül kerülnek ki. – Partnereink jelentős létszámban foglalkoztatnak szoftverfejlesztő, help-desk és dekstop support területen diákokat, akik rugalmas feltételek mellett látják el a magas színvonalú szolgáltatásokat – jelezte Varga Ferenc. Nagy a szórás a munkák terén a Fürge Diáknál is. Náluk jelenleg a telefonkönyvterjesztés az egyik legnagyobb munka. Hazánkban egyébként a feldolgozó- és előállító iparba, kereskedelembe és mezőgazdaságba keresik a cégek a diákmunkásokat – mondta Simon Balázs

A következő tévhit, hogy csak nyáron nyer teret ez a foglalkoztatási forma, pedig az év végén is jócskán akad munka – tudtuk meg a diákokat közvetítő cégektől. A Fürge Diáknál például négy-hatezer fő között mozog a cégek munkaerő-igénye ebben az időszakban, többek között az év végi leltároknak köszönhetően, ami tíz százalékos forgalomnövekedésnek felel meg az év többi időszakához képest. November környékén a szolgáltató szektorba és kereskedelembe keresik a legtöbb diákot, elsősorban adminisztratív teendők ellátására. Leltári munkára például kétezer fiatalt várnak. – Decemberben azonban hiába több a munka az ünnepek miatt, a kieső hat-nyolc nap visszaveti a forgalmat – tapasztalja a Fürge Diák Iskolaszövetkezet.

KSH: kevés nappali tagozatos dolgozik

A KSH a fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről, 2010 negyedik negyedévében készített felmérése alapján a nappali tagozatos tanulmányok melletti munkavégzés nem igazán gyakori hazánkban. A 907 ezer 15-29 éves, nappali tagozaton tanulók 20,9 százaléka, azaz 189 ezer fő nyilatkozott úgy, hogy tanulmányai mellett az elmúlt egy évben valamikor dolgozott.

Többségük (87,1 százalék) a 15-24 éves korosztályból került ki. A magasabb arányú foglalkoztatás az egyáltalán nem, illetve a nem nappali tagozaton tanulókat jellemezte – állapítja meg a kutatás. Közülük a 15-29 éves, korcsoportban 100 fiatalból 68 végzett jövedelemszerző tevékenységet, míg a nappali tagozaton tanulók esetében mindössze 5 fő. A diákmunkát végzők közel fele (43,5 százalék) tanév közben és a szünidőben egyaránt végzett valamiféle munkát. További 25,4 százalék csak tanév közben, míg 31,1 százalék csak a szünidőben dolgozott.

A nappali tagozatos tanulmányok mellett az év egészében munkát végző fiatalok (mintegy 82 ezer fő) 35,4 százaléka rendszeresen, 45,9 százalékuk ugyancsak kizárólag alkalmanként vállalt munkát. Önálló kereset, illetve jövedelemszerzésre irányuló diákszövetkezet által közvetített munkákban, illetve egyéb munkákban egész évben 56,1 százalék, illetve 47,4 százalék dolgozott, csak szünidőben további 36,7 százalék, illetve 48,4 százalék, míg kizárólag a szorgalmi időszakban 7,1 százalék, illetve 4,2 százalék dolgozott.

 HR Portál

Gyimóthy Éva

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.