Menjek vagy maradjak?

by | jan 20, 2011 | Hírek

Váltanál, de nem vagy biztos magadban? Ötletek a döntés segítéséhez.

Nem vagy elégedett jelenlegi munkáddal és a váltáson gondolkozol? Ilyenkor gyakran sok szempont alapján kell dönteni, ami egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetet. Most összeszedtük azokat a tipikus szempontokat, amiket egy ilyen helyzetben a legtöbbünk számára problémát jelenthet egy váltásnál. Ugyanakkor igyekszünk tanácsokat is adni a jó öreg objektív nézőpontból, remélve, hogy ezzel segíthetünk a döntésben, hogy menj vagy maradj.

Probléma #1: Úgy érzem, cserbenhagyom a cégem
Vegyük a következő, manapság nem is túl ritka helyzetet: hosszú álláskeresés után felvettek és összetetted a két kezed, hogy végre nem kell kölcsönkérned, megállhatsz a saját lábadon és nem napról napra élsz, bár úgy érezted már az elején is, hogy nem ez az ideális állás számodra.

Idővel nagyobb felelősségre, elismerésre vársz, esetleg nagyobb fizetést szeretnél, de úgy érzed, hogy cserbenhagynád a céget, ha elmennél.

Menj vagy maradj? Menj, de előtte mindenképpen beszélj a főnököddel a benned felmerülő igényekről. Tégy említést arról, hogy mik a terveid, milyen területen szeretnéd még kipróbálni magad, esetleg szeretnél komolyabb munkákat is kapni vagy úgy érzed, hogy magasabb fizetésre tartanál igényt. Elsőre lehet, hogy úgy érzed, hogy az igényeid nem találkoznak majd a vezetőség elképzeléseivel, de ne döntsd el előre magadban, ugyanis könnyen meglepődhetsz. Amennyiben továbbra is úgy érzed, hogy nincs okod maradni, menj.

Ne feledkezz azonban el arról, hogy ne verd nagydobra az álláskeresésed. Amint találsz egy másikat, akkor viszont legyél partner abban, hogy a lehető legkevésbé legyen „fájdalmas” az elválás. Segítsd a céget például azzal, hogy körültekintően átadod a munkád.

Probléma #2: Félsz az ismeretlentől
Már évek óta ugyanazon a helyen vagy, ugyanabban a pozícióban, nyugtalan és elégedetlen vagy, de ugyanakkor félsz attól, hogy otthagyd a biztos állásod. Másrészt, pár év után már nehéz egy megszokott környezetet otthagyni az ismeretlenért, mert bizalmatlanná válik az ember.

Menj vagy maradj? Attól függ. Ebben az esetben minden szituáció más, így más és más döntést vonhat maga után. Megmaradni egy biztos pozícióban nem megvetendő döntés, ha éppen előtte vettél fel magas kölcsönt egy lakásra vagy gyermekvállalás előtt állsz. Másrészről olyan eset is fennállhat, hogy egy jobban fizető állást ajánlanak, ilyenkor érdemes fontolóra venni a döntést.

Probléma #3: Még bízol benne, hogy pozitív irányba változhatnak a dolgok jelenlegi munkahelyeden
Mindig akadnak olyan helyzetek az életben, hogy reménykedünk a fejlődésben, hogy az ígéretek nem csak ígéretek maradnak. Az ember ilyenkor több esélyt is ad, de amikor már sokadszorra futunk bele ugyanabba a problémába, elgondolkodunk: tényleg ezt akarjuk?

Menj vagy maradj? Menj. De, ugyanúgy, mint ahogy korábban tanácsoltuk, beszélj a feletteseddel, mielőtt végleges döntést hozol. Ilyenkor sok minden jár az ember fejében: kiégéstől való félelem, megbecsülés hiánya, nem kielégítő bérezés. Vannak esetek, amikor ezeket orvosolni lehet. Próbáld megbeszélni a főnököddel, hogy túlságosan leterhelt vagy, ehhez akár megoldási javaslatokat is adhatsz. Előfordulhat, hogy főnöködnek fel sem tűnt, hogy mennyire aránytalanul le vagy terhelve. Ha a panaszok ellenére a helyzet változatlan marad, akkor ideje fontolóra venned a váltást.

Akár mész akár maradsz, legyél biztos a döntésedben, gondolkozz hosszútávban, mert a karrierépítésnek pontosan ez az alapja. Végiggondolva a lehetőségeket, biztosabb lehetsz abban, hogy jó döntést hozol. Sok sikert!

Állást keresel? Irány a CV-Online!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.