Mi a megoldás a munkahelyi konfliktusokra?

by | szept 9, 2011 | Hírek

A munkahelyeden a főnöködtől a beosztottakig a konfliktus mindenkit érint, a téma mindenhol mindennapos. Ki ne érezné néhanapján az irodában egyre gyülemlő feszültséget? A legtöbb cégnél ma már egy légterű irodákba zsúfolják össze a munkatársakat, ami néha nagyon megnehezíti a munkás hétköznapokat.

Képmutató mosolyok, kegyes hazugságok, félreértések is jellemezhetik a napi munkavégzést. Itt van tőlünk most pár tuti tipp, hogy hogyan kezeld a konfliktusokat, abban az esetben, ha már azokat semmiképpen sem tudod elkerülni.

Vállald!

Valljuk be őszintén a munkahelyi konfliktus minden érintett fél számára meglehetősen kellemetlen élmény. Van, hogy egy-egy felmerülő vitás kérdés után a konfliktusba keveredő felek hónapokig, sőt akár évekig is kerülgetik egymást a munkahelyi folyosón. Ezért nagyon fontos, hogy megtanuld kezelni, és akár megelőzni a vitákat!

Mindig nézz szembe a konfliktusokkal. Ne felejtsd el, hogy csak egyetlen életed van, amelynek jelentős részét a munkahelyeden töltöd, és ha itt sem tudsz őszinte lenni, akkor az életed nagy része hazugságban fog telni. Ha azt szeretnéd, hogy kollégáid egyenrangú partnerként kezeljenek, ahhoz elengedhetetlen, hogy felvállalj bizonyos konfliktusokat. Leginkább azokat, amiknek a középpontjában te állsz. Ha egyszer sikerült rajtuk józan érvekkel felülkerekedned, akkor többé garantáltan nem lesz gondod!

Türelem és határozottság

Viszont ügyelj arra, hogy ha egyesek szándékosan akarnak konfliktusokat kialakítani közöttetek, azokba ne menj bele. Vannak olyan emberek, akik ha már egy kicsit is felemelik a hangjukat, úgy tűnik, mintha hurrikán söpörne át az irodán, holott csupán arról van szó, hogy így szeretnének érvényt szerezni igazuknak. Ne hagyd magad ilyen helyzetekben! Ha egy kollégád felemeli a hangját, védd meg magad, légy határozott te is! Senki nem engedheti meg magának, hogy agresszíven viselkedjen veled szemben. Legyél határozott, de ne feledd, az udvariasság is elengedhetetlen!

Maradj a felszínen!

Bár nem egyértelműen az állásoddal játszol egy-egy ilyen vita során, de mindenképpen munkád rovására megy, ha energiáidat a viszálykodás köti le, és nem tudsz a munkádra koncentrálni 100%-osan. Elkerülhetetlen, hogy néha kialakuljanak konfliktusok, de érdemes időben észbe kapnod, és nem hagynod, hogy elmélyüljenek. Ehhez sok türelemre, empátiára lesz szükséged, és néha arra is, hogy alább adj a makacsságodból!

Csak okosan!

Ha sikerül megnyerned egy csatát, akkor semmi esetre se a kollégák orra előtt hencegj ezzel. Örvendezz magadban szolidan, majd munka után lepd meg magad egy új ruhával, egy kellemes koktéllal a barátnőid társaságában, vagy egy pihentető masszázzsal, ami pillanatok alatt elfeledteti veled a szürke hétköznapokat.

Otthon, édes otthon

Ha lehet, soha ne vidd haza magaddal a problémát, a stresszmentes, boldog otthon titka, ha az irodában hagyod az összes gondodat. Fontos, hogy partnereddel minden kérdésről nyíltan tudjatok beszélni, de egy hosszú, fárasztó nap után ne terheld a kapcsolatodat is a munkahelyi problémákkal, inkább vegyetek együtt egy lazító, forró fürdőt.

Jó konfliktus, rossz konfliktus

Egy közösségen, munkahelyen belül minél nagyobb az összezártság, a kollégák egymásra utaltsága, annál intenzívebben jelentkezhetnek a konfliktusok. Talán meglepő számodra, de léteznek jó konfliktusok is. A világ fejlődéséhez szükségesek a viták, az összeütközések, az érdekellentétek. Baj csaj akkor van, ha ezek elszaporodnak, elmérgesednek. Tanulj meg uralkodni magadon, fordítsd saját javadra a kialakult vitákat, és kezeld okosan a munkahelyi konfliktusaidat!

mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.