Miért jobb pasiként dolgozni?

by | szept 6, 2011 | Hírek

Számtalan vicc látott már napvilágot arról, miért jobb férfinak születni. De vajon érezhető-e a munkaerőpiacon is az az előny, amit az egyessel kezdődő személyi szám jelent?

Állás után sóvárogsz? Akkor legyél keménykezű, vezető és versengő típus, ugyanakkor objektív, határozott, a gyors döntések embere. Hogy ezek főképp férfiakra jellemző karakterisztikák? Meglehet, nekik áll a munka világa is. Lássuk, miért jobb pasiként dolgozni?

Ha bírálják a munkáját, nem hiszi, hogy titokban az egész világ őt utálja

Tedd a szívedre a kezed, és mondd, vajon neked átfutna-e az agyadon egy ehhez hasonló gondolat? Képzeld magad elé a helyzetet: a munka hőseként keményen, verejték-csorgatva dolgozol a másnapi prezentációdon, hajlandó vagy késő éjszakába nyúlóan túlórázni, csak hogy az összes diagram a helyére kerüljön, minden illusztráció passzoljon a már jó előre kigondolt koncepciódhoz, sőt, még az előadásmódot is gyakoroltad kicsit.

Amikor pedig ott állsz az egész szakmai stáb előtt, érzed, ahogy hideg izzadságcseppek gördülnek lefelé a gerinced mellett, a torkodat szorítja egy láthatatlan kéz, a fellépésed sem az az igazán határozott domináé már, nem is szólva arról, hogy a vezetőség csak fanyalog a nagy gonddal összeszerkesztett prezid láttán. Meg vagy róla győződve, hogy az univerzum rontást küldött rád, vagy mert bal lábbal keltél fel az ágyból, vagy mert az irodába tipegve átment előtted egy fekete macska, vagy éppen annál az oknál fogva, hogy az igazgatónő szimplán csak féltékeny rád a fiatalon elért sikereid miatt, és itt a vég.

Ellenben ha mindez egy férfivel történne? Vállat ránt, hogy oké, ez most nem jött össze, elszúrta, de hát nem ég a ház, az állás még mindig az övé, legközelebb majd összekapja magát, és elkápráztatja a szigorú szemű főnökséget.

Egyik kollégája sem tudja könnyekre fakasztani

Friss húsként bekerülve egy összeszokott csapatba nem vagy könnyű helyzetben. Főleg akkor nem, ha “sikerül” rögtön az első héten tengelyt akasztanod az iroda legkeményebb kiskirályával, önjelölt vezetőjével, aki bár papír és munkaköri leírás szerint nem a főnököd, mégis rendszerint neked ad utasításokat.

Ha elromlott a kávéfőző, és szerelőt kell hívni, kinek a feladata? Ha elő kell készíteni ezernyi oldalt fénymásolva, szkennelve, lefűzve, vajon kit talál meg a nem túl hálás munka? Ha a kézbesítő fiú épp betegszabin van, ki lenne rá alkalmas, hogy kicsit beugorjon a helyére? Igen, előfordulhat, hogy egy nézeteltérés miatt egyik kollégád bosszúból akkor is rád testálja ezeket az elintéznivalókat, ha te épp nyakig ülsz a saját munkádban. Ilyenkor bizony nőként könnyebben görbül sírásra a szád, mintha egy férfi kollegádnak kellene hasonló tortúrán átesnie.

Mert ő miként fogná fel? Rendben, volt egy kis nézeteltérés a munkatársával, de ha keményen akarnak játszani, ám legyen: összeszorítja az állkapcsát, és csak azért is felküzdi magát a tisztelettel és megbecsüléssel övezett kollegiális szintre. Elvégre újoncként a szamárlétrát így vagy úgy, de végig kell járni, sarokba tehát a papír zsebkendővel!

Ugyanannyi munka, több fizetés

Amit azonban a legnehezebb feldolgozni, sőt, egyáltalán megérteni is, az az, hogy ha férfi vagy, akkor eleve megillet annak előjoga, hogy ugyanannyi elvégzett munka mellett nagyobb gázsit markolhass fel. Lehetsz akármennyire is elhivatott, érkezhetsz mindenkinél előbb a munkahelyedre, főzheted le csillogó szemmel a reggeli kávét, kattoghatsz egész nap szorgalmasan a feladataidon, mint egy lelkes, túlfeszített vekker, bizonyított tény, hogy a férfiak manapság is 10-12 %-kal többet visznek haza, mint női kollégáik. Ha másért nem is, hát ezért biztosan megéri pasiként dolgozni.

Holott azt is kár lenne tagadni, igenis létezik olyan állás, aminek a betöltése inkább megköveteli a nőkre jobban jellemző rugalmasság, fantáziadús megközelítési mód, empátia tulajdonság-együttest. Tanulni a másik nemtől pedig sosem késő, a lényeg úgyis az, hogy ki tudj teljesedni a számodra álomnak számító munka elvárásai között is.

mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.