Milyen az érdeklődésed? – Ettől függ a munkád

by | okt 14, 2011 | Hírek, Karriertanácsok

Szép számmal vannak olyan emberek, akik nehezen tudják megmondani, hogy milyen munka érdekli őket, abban viszont szinte biztosak, hogy mi nem jöhet szóba. De ha jobban belegondolsz, akkor hamar kiderül, hogy ennek a jelenségnek érthető okai vannak. Életvitelünk a tanulás és fejlődés időszakában nem sok lehetőséget teremt arra, hogy különböző munkakörökkel közvetlen kapcsolatba kerüljünk.
Több ezer foglalkozás létezik, és nem kell mindegyiket kipróbálni ahhoz, hogy jó pályatervet készíts. De amit nem ismerünk, az iránt nemigen tudunk érdeklődni sem. Máskor éppen fordítva történik a dolog, téves elképzeléseink alakulhatnak ki bizonyos munkákról. Addig nincs nagy baj, amíg erőfeszítést teszünk azért, hogy megtaláljuk azt a munkát, amelyet kedvvel tudunk végezni. A kutatások azt mutatják, hogy azok elégedettek a munkájukkal és érzik magukat sikeresnek, akik az érdeklődésüknek megfelelő területeken dolgoznak.

Több elmélet is létezik arra nézve, hogy milyen mélyebb érdeklődési típusok léteznek és ezek milyen foglalkozásokkal vannak összefüggésben. Az egyik szerint a következő jellegzetes érdeklődés mintázatok jöhetnek létre:

Irányító:

Akkor érzi jól magát, ha irányít, utasít és ellenőriz, nem futamodik meg a felelősség elől. Azt sokkal rosszabbul viseli el, ha mások őt utasítják. Keresi azokat a helyzeteket, ahol hamar átveheti a vezetést.

Újító:

Mindig felteszi a kérdést – legalább önmagának – hogy nem lehetne másképp? Az ismert megoldásokat megkérdőjelezi, újakat keres, igényli a kihívásokat. Könnyen alkalmazkodik, és könnyen viselik el a változásokat is.

Módszeres:

Akkor érzi jól magát, ha megadott, a világos szabályok szerint dolgozhat, érthetőek az utasítások és nem kell túl gyakran alkalmazkodnia a változásokhoz. Kedveli a rutin-feladatokat.

Tárgyias:

Szívesen dolgozik szerszámokkal, tárgyakkal. A hibakeresési folyamatokat szívesen végzi, szeret létrehozni, javítani. Fontos számára, hogy értse, hogyan működnek az eszközök, amelyekkel dolgoznak.

Szociális:

A legszívesebben emberekkel foglalkozik, szereti a mások ügyeit intézni, szívesen segít, és inkább csoportban szeret dolgozni, mintsem egyedül.

Mindegyik területen megtalálhatjuk ezeket a típusokat, legyen az például egészségügy vagy gyári környezet. Vagyis, ha az autók érdekelnek, lehetsz tervező, ez újító típust feltételez. Ha autószalon tulajdonossá válsz, akkor valószínűleg az érdeklődésed irányító, szociális és tárgyias jellegére egyaránt építhetsz. A tiszta típus eléggé ritka. Többnyire keverékei vagyunk a különböző típusoknak. Ha az érdeklődésed már kikristályosodott, akkor világosan látod, mi az, amit szívesen választanál. Gyakran ezzel van a legnagyobb gond.

frissdiplomas.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.