Munkavállalás a nyári szezonban külföldön

by | máj 16, 2011 | Hírek

Nyáron sokan gondolkoznak abban, hogy útnak indulnak Európa nyugati, illetve déli országaiba a nyári idénymunkákra. A távolság, illetve a hely ismeretlensége miatt ez olykor buktatókkal járhat, és nem egyszer visszaélnek a dolgozni vágyó hiszékenységével, illetve hiányos nyelvtudásával.

10+1 tipp, hogyan szerezz állást külföldön!

  1. Első lépésként válaszd ki a várost, régiót, ahol szívesen dolgoznál.
  2. Nézd végig a cvonline.hu portálon kínált lehetőségeket!
  3. Az internet segítségével keress rá az adott ország nyelvén (akár a google fordító segítségével), illetve angolul, az EU hivatalos nyelvén azokra a vállalkozásokra, ahol el szeretnél helyezkedni – keresésként a várost, illetve a vállalkozás típusát megadva.

Például éttermi, felszolgálói munka esetén: restaurant London England

  1. Lépj kapcsolatba a kiválasztott lehetséges munkaadókkal – a legjobb, ha ezen a ponton elkészíted az önéletrajzodat és a motivációs leveled a következőkben megadott módon, és a kész önéletrajzod és motivációs levelet küldd el e-mailben a cégnek.
  2. Írd meg az önéletrajzodat angolul, vagy az adott ország nyelvén, illetve írj egy rövid motivációs levelet – melyben megjelölöd az adott pozíciót, írsz egy pár sort arról, miért szeretnél ott, illetve az adott cégnél dolgozni. Mindenképpen térj ki a nyelvtudásodra, és arra, hogy mikor tudnál kezdeni. Amennyiben nem beszéled a nyelvet, kérd meg egy idegen nyelvet beszélő barátodat, hogy segítsen neked, vagy fordíttasd le az életrajzodat gyakorlott szakemberrel.
  3. Fontos! Kérj adatokat a szállás lehetőségekről a közelben. Ha vendéglátásban illetve egészségügyben szeretnél elhelyezkedni, kérdezz rá, hogy bentlakást tudnak-e biztosítani. Érdeklődj a munkaidőről, a fizetésről, illetve a fizetés rendszerességéről, módjáról! Egyes helyeken heti, máshol havi fizetés van. Kérdezz rá, hogy megtarthatod-e a borravalót, vagy milyen formában osztják szét. Mielőtt kiutaznál, győződj meg róla, hogy rendelkezel elég tartalékkal a szállásod, étkezésed biztosítására az első fizetésedig. Emellett nem árt, ha ezen felül van pénzed a visszautazásra is.
  4. Ami mindenképpen kell: Munkaszerződés

Nem árt előre tisztáznod, hogy bejelentett munkáról van-e szó, és kérd el a munkaszerződést emailben. Ha nincs munkaszerződésed, akkor semmi garancia arra, hogy a megállapodást betartják, és a munkád után megkapod a pénzed. Ha a cég nem akarja elküldeni, akkor gyanakodj!

Emellett a Googlemaps segítségével meg tudod nézni a cég által megadott címet. Sokan töltenek fel videókat, fotókat a térképre, így ellenőrízheted a környéket is.

  1. Készülj fel az esetleges telefonos kapcsolatfelvételre! Előfordulhat, hogy a jövőbeli munkaadó, miután szimpatikusnak találta az önéletrajzodat, telefonon is felveszi veled a kapcsolatot. Azonban, ha nem készülsz fel rá, ezen a ponton  elszúrhatod.
  2. Tegyél szert előnyre! Add be akkor is a jelentkezésedet, ha a cég weboldalán nincs kifejezetten feltüntetve a karier lehetőség vagy nem szerepel álláshírdetés, hiszen sokszor a cégek a helyi munkaerő keresési lehetőségekre koncentrálnak, illetve anoním módon hírdetnek.
  3. Ahol mindig van felvétel! Ha minden előkészület ellenére mégsem jön össze az állás, érdemes átmenetileg elhelyezkedni a helyi gyorséttermekben vagy gyárakban, miközben tovább keresel számodra megfelelőbb munkahelyet. Ezeken a helyeken a szakképzetlen munkaerőre általában folyamatosan szükség van. Általában napi, illetve heti kifizetéssel dolgoznak, így hamar hozzájuthatsz a pénzedhez.

 

10+1. Keress helyileg!

  1. Ha van lehetőséged arra, hogy kiutazz – akár csak 2-3 napra is, érdemes megtenned ezt egy olcsó, fapados járattal, és személyesen felkeresned az előzetesen kiválasztott helyeket – így több információhoz jutsz, illetve téged is megismerhetnek a leendő munkaadók. Ilyenkor is vidd magaddal az önéletrajzodat, és készülj fel az interjúra!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.