Munkavállalás a nyári szezonban külföldön

by | máj 16, 2011 | Hírek

Nyáron sokan gondolkoznak abban, hogy útnak indulnak Európa nyugati, illetve déli országaiba a nyári idénymunkákra. A távolság, illetve a hely ismeretlensége miatt ez olykor buktatókkal járhat, és nem egyszer visszaélnek a dolgozni vágyó hiszékenységével, illetve hiányos nyelvtudásával.

10+1 tipp, hogyan szerezz állást külföldön!

 1. Első lépésként válaszd ki a várost, régiót, ahol szívesen dolgoznál.
 2. Nézd végig a cvonline.hu portálon kínált lehetőségeket!
 3. Az internet segítségével keress rá az adott ország nyelvén (akár a google fordító segítségével), illetve angolul, az EU hivatalos nyelvén azokra a vállalkozásokra, ahol el szeretnél helyezkedni – keresésként a várost, illetve a vállalkozás típusát megadva.

Például éttermi, felszolgálói munka esetén: restaurant London England

 1. Lépj kapcsolatba a kiválasztott lehetséges munkaadókkal – a legjobb, ha ezen a ponton elkészíted az önéletrajzodat és a motivációs leveled a következőkben megadott módon, és a kész önéletrajzod és motivációs levelet küldd el e-mailben a cégnek.
 2. Írd meg az önéletrajzodat angolul, vagy az adott ország nyelvén, illetve írj egy rövid motivációs levelet – melyben megjelölöd az adott pozíciót, írsz egy pár sort arról, miért szeretnél ott, illetve az adott cégnél dolgozni. Mindenképpen térj ki a nyelvtudásodra, és arra, hogy mikor tudnál kezdeni. Amennyiben nem beszéled a nyelvet, kérd meg egy idegen nyelvet beszélő barátodat, hogy segítsen neked, vagy fordíttasd le az életrajzodat gyakorlott szakemberrel.
 3. Fontos! Kérj adatokat a szállás lehetőségekről a közelben. Ha vendéglátásban illetve egészségügyben szeretnél elhelyezkedni, kérdezz rá, hogy bentlakást tudnak-e biztosítani. Érdeklődj a munkaidőről, a fizetésről, illetve a fizetés rendszerességéről, módjáról! Egyes helyeken heti, máshol havi fizetés van. Kérdezz rá, hogy megtarthatod-e a borravalót, vagy milyen formában osztják szét. Mielőtt kiutaznál, győződj meg róla, hogy rendelkezel elég tartalékkal a szállásod, étkezésed biztosítására az első fizetésedig. Emellett nem árt, ha ezen felül van pénzed a visszautazásra is.
 4. Ami mindenképpen kell: Munkaszerződés

Nem árt előre tisztáznod, hogy bejelentett munkáról van-e szó, és kérd el a munkaszerződést emailben. Ha nincs munkaszerződésed, akkor semmi garancia arra, hogy a megállapodást betartják, és a munkád után megkapod a pénzed. Ha a cég nem akarja elküldeni, akkor gyanakodj!

Emellett a Googlemaps segítségével meg tudod nézni a cég által megadott címet. Sokan töltenek fel videókat, fotókat a térképre, így ellenőrízheted a környéket is.

 1. Készülj fel az esetleges telefonos kapcsolatfelvételre! Előfordulhat, hogy a jövőbeli munkaadó, miután szimpatikusnak találta az önéletrajzodat, telefonon is felveszi veled a kapcsolatot. Azonban, ha nem készülsz fel rá, ezen a ponton  elszúrhatod.
 2. Tegyél szert előnyre! Add be akkor is a jelentkezésedet, ha a cég weboldalán nincs kifejezetten feltüntetve a karier lehetőség vagy nem szerepel álláshírdetés, hiszen sokszor a cégek a helyi munkaerő keresési lehetőségekre koncentrálnak, illetve anoním módon hírdetnek.
 3. Ahol mindig van felvétel! Ha minden előkészület ellenére mégsem jön össze az állás, érdemes átmenetileg elhelyezkedni a helyi gyorséttermekben vagy gyárakban, miközben tovább keresel számodra megfelelőbb munkahelyet. Ezeken a helyeken a szakképzetlen munkaerőre általában folyamatosan szükség van. Általában napi, illetve heti kifizetéssel dolgoznak, így hamar hozzájuthatsz a pénzedhez.

 

10+1. Keress helyileg!

 1. Ha van lehetőséged arra, hogy kiutazz – akár csak 2-3 napra is, érdemes megtenned ezt egy olcsó, fapados járattal, és személyesen felkeresned az előzetesen kiválasztott helyeket – így több információhoz jutsz, illetve téged is megismerhetnek a leendő munkaadók. Ilyenkor is vidd magaddal az önéletrajzodat, és készülj fel az interjúra!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!