Nyelvtudás és szaktudás nélkül nem megyünk külföldre

by | júl 21, 2011 | Hírek

Szakképzettség és nyelvtudás nélkül nem indulnak külföldre a magyar munkavállalók – derül ki abból a felmérésből, amelyet az áprilisi nemzetközi állásbörze résztvevőinek körében készített az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar szervezete.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt felmérés eredményei szerint a látogatók egyre képzettebbek és egyre tudatosabban készülnek a külföldi munkavállalásra. Az európai uniós országokban dolgozni szándékozók ma már elfogadják, hogy a sikeres elhelyezkedés alapfeltétele a szakképesítés és a nyelvtudás.

Az EURES Magyarország immár hatodik alkalommal rendezte meg nemzetközi állásbörzéjét , a szervezők ez alkalommal is végeztek kérdőíves felmérést a börze látogatói, a kiállítók, a munkáltatók és az Európai Foglalkoztatási Szolgálat külföldi tanácsadói körében. A kérdőívek szerint a külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka a 35 év alattiak körébe tartozott. Mindemellett azonban továbbra is jelen voltak az 50 évesnél idősebb generáció tagjai, akik az érdeklődők több mint tizedét adták. A látogatók 45 százalékának volt diplomája, de magas – 28 százalék – volt a különféle szakmával rendelkezők aránya is.

A börzére ellátogatók 91,5 százalék beszélt idegen nyelvet. Első helyen az angol állt (75 százalék), amelyet a német követett. Mindkét nyelv esetében emelkedett a nyelvismeret átlagos szintje is. “E két adatból úgy tűnik, ma már elfogadott az a tény, hogy a sikeres külföldi munkavállalás alapfeltétele a szakképesítés és a biztos nyelvtudás” – olvasható a közleményben.

A börze résztvevőinek kétharmada még nem dolgozott külföldön, de 87 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretnének valamely uniós országban munkát vállalni, átlagosan 1––3 éves időtartamra. A legnépszerűbb célországok továbbra is az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország, mindhárom országot a megkérdezettek megközelítően 40 százaléka említette. A válaszolók közül a legtöbben –– hasonlóan a korábbi évekhez –– a szálloda- és vendéglátóipar területén (57,4 százalék), számítástechnikai, műszaki, természettudományi területen (24,7 százalék) valamint építőipari, bányászati (18,2 százalék) területen vállalnának külföldi munkát.

Forrás: HR Portal

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.