Válságban a nyolcvanasok?

by | febr 18, 2011 | Hírek

Az utóbbi időben számos platformon kezdtek el foglalkozni a rendszerváltás környékén, a 80-as években született generáció megfigyelésével. A képzőművészektől a szociológusokig, minden területen találkozunk ezzel a problémával. Merthogy problémáról lenne szó? Ezzel a generációval kapcsolatban alapvetően a késői felnőtté válás, a motiválatlanság, a kapcsolati és identitásbeli problémák merülnek fel kérdésként, ami erősen kihat a munkaerőpiacon mutatott jelenlétre is. A nyolcvanas években született generáció ugyanis most kezd el fontossá válni a munkaerőpiacon. A HR Portálon napokban megjelent cikk beszámol egy tanulmányról, amely szerint a fiatalok körében általános trend az egyre tovább húzódó tanulmányi idő, a motiválatlanság, és céltalanság.

A nyolcvanas években született generáció az első olyan nemzedék, amely úgy nőtt fel, hogy életében nem játszott meghatározó szerepet a szocializmus. Az erre a generációra jellemző élethelyzet a kutatók által sokféle új kifejezéssel leírt elhúzódó fiatalkor. Nevezik ezt Pán Péter vagy – az ösztöndíjprogramról – Erasmus-szindrómának, az így élőket ősdiákoknak vagy bumeránggyerekeknek. A lényeg ugyanaz: nem tudnak vagy nem akarnak szembenézni a felnőtté válás nehézségeivel, a felelősségvállalással, rövid távú célokat tűznek maguk elé, akár tíz éven át húzzák egyetemi, főiskolai tanulmányaikat.

A számok beszédesek: a 25 és 34 év közötti magyar nők csaknem 30, a férfiak több mint 40 százaléka még a szüleivel lakik. 1993-ban még a végzősök 98 százaléka szerzett diplomát, 2008-ban már csak 54 százaléka. A kilencvenes évek eleje óta felsőoktatásban részt vevő hallgatók száma három és félszeresére nőtt, de az oklevelet szerzők száma csak a kétszeresére.

Időközben a szülők hozzáállása is megváltozott: már nem várják el a korai önállósulást, nyugodt szívvel engedik vissza gyereküket egy jobb állás megszerzése érdekében az iskolapadba. Gazdaságosabb is, ha a gyerek otthon él, mint ha egy külön élő, de magát eltartani képtelen utódot kellene támogatni. De ez az egzisztenciális függés feszültséget is generál a nemzedékek között.

További nehézség, hogy ha valaki végez, nehezen lel munkára. Hamar rá kell döbbennie, hogy az, amit az iskolában tanult és amit a munkaerőpiac vár tőle, sok esetben távol áll egymástól. Az oktatás nem képes a jelen kihívásaira reagálni, a munkaerőpiac és az egyetemek nincsenek kapcsolatban egymással, egy régi, akadémikus, lexikális tudásfelfogású intézményrendszer próbál munkaerőt képezni egy gyorsan változó, kompetenciaalapú piacra. Akik pedig bekerültek a munka világába, azt tapasztalják, hogy teljesen más, mint amit gyerekkorukban láttak a szüleiken.

Ugyanakkor kevés azoknak a száma, akik tanulmányaik alatt már elkezdenének dolgozni, akár gyakornoki munkát vállalnának, hogy tapasztalatot szerezzenek egy munkahelyen.

Pályakezdők és szakmai gyakorlatot keresők számára is ajánljuk a cvonline.hu-t!

Forrás: HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.