Van Isten az Interneten?

by | ápr 11, 2011 | Hírek

Kevesen hisznek Istenben, érzik a gazdasági válság hatásait, anyagi biztonságra vágynak, és nem érdekli őket sem a politika, sem a királyi család – ezek a legfontosabb megállapításai a BBC iskoláskorú gyerekeket vizsgáló kutatásának.

Vallás

Megközelítőleg 24 ezer, 11 és 16 éves kor közötti iskolást kérdeztek meg a BBC School Report kutatásában, amely a jövő generációjának világképét vizsgálta. A felmérés szerint a szekularizáció előretörését vetítheti előre, hogy a megkérdezett iskolások 34 százaléka állítja magáról, hogy nem vallásos. Bár 40 százalékuk Isten-hitéről számolt be, tízből háromnak mégsincs Isten-képe.

Technológia

Az adatok szerint a megkérdezett gyerekek 95 százalékának van otthon számítógépe, tízből hatan segítenek az idősebb családtagoknak internetezni, míg ők maguk leggyakrabban e- mailezésre és a közösségi oldalakon való kapcsolattartásra használják internet hozzáférésüket. Többségük (67%) nem csak számítógépen, de saját mobiltelefonján keresztül is rendelkezik internetkapcsolattal.

Pénz

A felmérés szerint a megkérdezett iskolások jelentős része érzi vagy tapasztalja a gazdasági válság hatásait. Mintegy harmaduk ismer valakit, aki az utóbbi időben veszítette el állását, és ehhez hasonló arányban számoltak be arról, hogy saját családjukban a korábbinál jobban megszorítják a kiadásokat. Tízből négyen úgy érzik, hogy ritkultak a házon kívüli programjaik, míg ötből egy gyerek szerint karácsonykor kevesebbet költött a család ajándékokra.

Biztonság

Kilenc felkínált válaszlehetőség közül a terrorizmust (58,6%) és a globális felmelegedést (48,8%) jelölték meg a legtöbben, mint a világot fenyegető legnagyobb veszélyt. Ugyanakkor jelentős számban érzik fenyegető veszélynek a nukleáris fegyverek esetleges bevetését, csakúgy, mint a fertőző betegségek terjedését.

Saját személyes biztonságát tekintve körülbelül minden második iskolás érzi jól magát saját lakókörnyezetében, míg ötből egy válaszadó nem mindig érzi magát biztonságban. A többség soha nem volt bűncselekmény áldozata, de hatból egy diákot már fosztottak ki zsebtolvajok vagy esett rablás áldozatául. Önnön világukra nézve a bűnözést (50%), az alkoholt és drogokat (50%) tekintik a legveszélyesebbnek, de többen tartanak a mindent megbénító közlekedési káosz és az internet veszélyeitől is.

Politika, monarchia

A tavalyi parlamenti választások alacsony részvételi hajlandóságát idézően a megkérdezetteknek csak 48 százaléka (a 16 évesek 56 százaléka) mondta, hogy elmenne szavazni, miután betöltötte 18. életévét. Tavaly a 18 és 25 év közötti választóknak csak 44 százaléka vett részt a voksoláson. A többség nem tudja, hogyan érvényesíthetné politikai jogait – csupán néhányan fogalmaztak úgy, miszerint talán írhatnak a parlamenti képviselőjüknek, elmehetnek tüntetni vagy a közösségi oldalakon fejthetnék ki elégedetlenségüket.

A fiatalok körében nem csak a politika, de az ország egységét megtestesítő királyi család sem túl népszerű. Tízből hárman mondták, hogy nem érdekli őket a monarchia, míg tízből egy válaszadó úgy vélte, nincs szükség a királyi családra. A válaszadók 22 százaléka állította, hogy kedveli a királyi család tagjait, és csak 11 százalékuk adott hangot büszkeségének a monarchiát illetően.

Szabadidő

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az 5 és 17 év közötti korosztálynak napi legalább egy óra mozgásra lenne szüksége, a brit fiatalok inkább nézni szeretik a sportot, mint végezni. A gyerekek fele kevesebb, mint két órát mozgott a lekérdezést megelőző héten, és csak 40 százalékuk állította, hogy ennél több intenzívebb testmozgást végzett. Az alacsony sportolási aktivitás ellenére a diákok kétharmada várja már a 2012- es londoni olimpiát.

Remények és célok

Jövőképüket tekintve a többség anyagi biztonságot remél: 30 évesen szeretnének saját otthonukban élni, dolgozni és jól keresni. Ennyi idősen már minden negyedik szeretne párkapcsolatban, házasságban élni, minden ötödik gyermeket is vállalna. A középiskolát követően 57 százalékuk szeretne egyetemre járni.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.