Világszerte hiány van a képzett munkaerőből

by | máj 23, 2011 | Hírek

Nemzetközi munkaerő-piaci vizsgálat szerint a magas munkanélküliség ellenére számos vállalkozás nem tudja betölteni nyitott pozícióit, mivel az álláskeresői oldalról hiányzik a jól képzett, tapasztalt munkaerő. Japánban, Indiában, Brazíliában, Ausztráliában lenne a legnagyobb igény a munkavállalók képzettségére – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

A Manpower 39 országra kiterjedő felmérése szerint a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan egyre élesebb problémaként jelentkezik a keresleti és kínálati oldal egyensúlytalansága a munkaerőpiacon.

A 40 ezer munkaadó megkérdezésével készült felmérés szerint jelenleg ezek 34 százaléka nem tudja betölteni nyitott pozícióit a megfelelő jelentkező hiányában. Annak ellenére, hogy világszerte számos országban jelentős arányú a munkanélküliség, ez az arány három százalékos növekedést jelent a vizsgálatot végző cég előző évi felmérése során tapasztaltakhoz képest.

Egyes országokban tavaly óta drámaian nőtt a kereslet a képzett munkaerő iránt: Indiában például a cégek 50 százaléka állítja, hogy nem talál megfelelő munkaerőt, míg egy éve ez a szám csak 16 százalék volt. Az Egyesült Államokban 52 százalékos a munkaadói oldal igénye, míg tavaly ez csak 14 százalék volt. Japánban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban szintén növekedést mértek, de a vizsgált országok közül gyakorlatilag csak Kínában, Olaszországban és Franciaországban enyhült egy év alatt az egyenlőtlenség.

A kutatás adatai alapján a legnagyobb hiány a jól képzett műszaki szakemberek, az értékesítéssel foglalkozók és a kereskedelmi alkalmazottak körében mutatkozik. A munkaadók szerint a jelentkezőknek kevés vagy nincs tapasztalata, hiányos a képzettségük, és gyakran nagyobb a fizetési igényük, mint amit a munkaadó biztosítani tud. Ugyanakkor az sem ritka, hogy már eleve kevés a jelentkező a meghirdetett állásra, és így még nehezebb a kiválasztás. A tapasztalt és képzett munkaerő hiánya legélesebben Japán, India, Brazília, Ausztrália és Tajvan munkaerőpiacán jelentkezik. A legkevésbé egyenlőtlen a helyzet Lengyelországban, Írországban, Norvégiában, Peruban és Spanyolországban.

Az álláskeresői oldalon jelentkező hiányt, a betöltetlen pozíciók problémáját a munkaadók többféleképpen igyekeznek kezelni. Egyes cégek már meglévő alkalmazottaikat képzik tovább, mások felvételi rendszerüket módosítják, néhány százalék még a kezdő fizetés emelésére is hajlandó. Nem ritka ugyanakkor, hogy a betöltetlen pozíciót inkább üresen hagyják, és a kevesebb munkaerővel, túlóra mellett végeztetik el a feladatokat.

Forrás: HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.