Állásinterjú egy HR-es szemszögéből

by | máj 30, 2011 | Állásinterjú

Informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó amerikai cégem számára keresek szakképzett/tapasztalt kollégákat. Ha szakképzett, a tapasztalatáról fogom kérdezni (a papír mint tudjuk, önmagában nem sokat ér). Ha tapasztalt, előny a papír is, bár többnyire nem előfeltétel. A jelentkezők között akad nem egy furcsa eset:

Ha például 8 év fejlesztői tapasztalattal keresünk anyanyelvi (vagy legalábbis nagyon folyékony angol nyelvtudással) webfelület-programozókat, jelentkezik valaki, akinek jóformán semmi tapasztalata nincs (1 év vagy kevesebb), de “kipróbálná magát ebben a szektorban, mert a haverjai szerint érdekes”. Angolul sajnos nem igazán tud (oroszul tanult általános iskolában), de “gyorsan tanul”.

Windows szervereket üzemeltető kollégát keresünk 3-4 év nagyvállalati adminisztrátori tapasztalattal. Az egyik jelentkező most olvasott először Windows szerverekről, de mindenképp bele tudna rázódni, hiszen a Windows XP-t már évek óta használja, most már a Windows 7-es is egész jól megy (a felhasználói és az adminisztrátori funkciók között nem tud különbséget tenni, de “nem is nagyon van, ugye”).

Szintén Windows szerverek, üzemeltetés: Mi a teendő, ha az előző adminisztrátort fegyelmi okokból eltávolították állásából, de személyes jelszavával belépve lekódoltt egyes merevlemezeket (ez a művelet jelenlegi erőforrásokkal nem visszafordítható, illetve több száz év kellene hozzá)? A válasz: “Megkeresem a rendszergazdát és kiverem belőle a jelszót”.

Hálózatüzemeltetés: Mi a teendő, ha a (szakmai) főnöke hosszabb időre elutazott, telefonon nem elérhető és sürgős döntést kell hozni egy olyan ügyben, amihez az ő bólintása szükséges? A válasz: “Keresek egy új főnököt. Az előző alkalmatlan.”

Rendszerüzemeltetés: A jelölt 4 év rendszertervezési, megoldástervezési tapasztalatot tüntet fel az önéletrajzában. Kérdés: milyen rendszereket tervezett? “Semmilyet, tervező mérnökök munkáját irányítottam.”

Hálózatfelügyelet: tíznél több applikáció magasfokú ismerete szerepel a CV-ben. Mikor belekérdezek, (ahogy szokásom), a legtöbbre közli: “Az egy érdekes, hasznos program. Olvastam róla egy training-anyagban. A kollégák szerint tök jó”. Mire gondolt vajh, a CV-je egy az egyben felvételt jelent, nincs további szűrés? Ha felveszem, mennyi ideig váratott volna magára az első kínos hasraesés? Mit mondott volna?

Varga L. Péter

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.