Mivel tegyünk jó benyomást egy állásinterjún?

by | szept 15, 2011 | Állásinterjú

Az önéletrajz nem minden. Lehetnek a képességeink és iskoláink rangon felüliek, ha a papírt félretolva szemünkbe néznek, és nem látnak már minket olyan alkalmasnak az állásra. Mit tegyünk az állásinterjún, hogy minket válasszanak?

Az állásinterjú az a személyes megmérettetés, amikor már esélyt kaptunk a bemutatkozásra, de még messze vagyunk attól, hogy miénk legyen a szék és az asztal az irodában vagy éppen a céges autó kormányát érezzük kezünk alatt a piros lámpánál.

Ha eljutsz az állásinterjúig, mindent be kell vetned. Egy esélyed van, ott akarják ugyanis eldönteni, hogy ki a legalkalmasabb. De ne aggódj. Behívtak, ezért valószínűsíthető, hogy megfelelőnek tartanak az önéletrajzod alapján. Az álláshirdetésekben sokszor irreális elvárásokat támasztanak, így ha olyan helyről hívnak vissza, ahol tudod, hogy nem feleltél meg az összes elvárásnak, mégis adnak egy lehetőséget az elbeszélgetésre, akkor fordíts nagyobb figyelmet a hiányosságaidra.

Természetesen elsősorban mindig az erősségeid hangsúlyozd- milyen eredményeket értél el, milyen a szakmai tudásod, milyen projektekben vettél részt, milyen sikerek köthetők a nevedhez az előző munkahelyeden. Ha hasonló a munkakör, akkor akár hallhattak is valamelyik munkádról, ami nagyon pozitív.

Gyengeségből erősség az állásinterjú alatt

Fel kell készülnöd azonban a gyengeségeidből is, hiszen bármilyen kérdést feltehetnek. Ha középfokú nyelvtudást kérnek, de te éppen most jársz tanfolyamra, ne ülj kukán a nyelvre vonatkozó kérdésnél. Mondd, hogy eddigi munkáidban nem volt szükség rá, de felismerted, hogy nélkülözhetetlen, ezért iratkoztál be egy tanfolyamra.

Kovácsolj előnyt a gyengeségeidből! Ha látják, hogy fejlődőképes vagy, hogy felismered a hibáid, és próbálsz rajtuk változtatni, azt a benyomást kelted, hogy a munkádban is arra fogsz törekedni, hogy minél inkább szakemberré válj, és hajlandó vagy mindent megtenni azért, hogy a legjobban teljesíts a cégnél.

 Persze mindig légy őszinte! Ha meg sem tudsz szólalni németül, ne mondd, hogy fél éve tanulod. Ha ugyanis tényleg kell a munkához a tudásod, elég hamar lebukhatsz, és akkor oda a jó híred, de akár az elnyert állásod is.

Nem kell tökéletesnek lenned!

Az, hogy nem vagy túl beszédes, nem tudsz prezentációt készíteni vagy előadásokat tartani, ne feszélyezzen, ha számokkal fogsz dolgozni. Nem érthetsz mindenhez. Ha nem szükséges a meghirdetett pozíció elnyeréséhez a szómenés, nem ez lesz, ami alapján dönteni fognak.

Ennek ellenére azonban nem árt, ha határozott vagy, és pozitív benyomást keltesz magadról. Természetesen az öltözék lesz az első, amit megnéznek rajtad. De ha betartottad az állásinterjú öltözködési szabályait, nem lesz gond. Ezután már csak meg kell szólalnod. Nem mindegy azonban, hogy hogyan. Sokszor ugyanis fontosabb a hogyan, mint a mit.

Mosolyogj, ez azt sugallja leendő munkaadódnak, hogy ha egy olyan stresszhelyzetben, mint egy állásinterjú, magabiztosan és kedvesen tudsz beszélni, sokkal könnyebben oldod meg a munkahelyi feladataidat, éles helyzetben is jobban boldogulsz.

Próbálj az állásinterjúra esélyként tekinteni. A HR-esek is abban bíznak, hogy megtalálják a legjobbat. Mutasd a legjobb oldalad és ne izgulj, hogy mindenki számára pozitívan végződhessen az állásinterjú.

mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.