Nyári öltözködési tanácsok állásinterjúra

by | máj 31, 2011 | Állásinterjú

Visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, ezt valószínűleg mindenki megtapasztalta már, elég csak megfigyelni az utcán a már reggel kézben tartott vagy táskából kikandikáló kardigánokat és kiskabátokat. A hosszú hideg és sötét napok után mindannyian örülünk a napsütésnek és a jó időnek. Akad azonban néhány olyan ember, aki nem felhőtlenül boldog a hirtelen jött meleg miatt – többek között azok, akik éppen álláskeresésben vannak és interjúkra járnak. Számukra alapos fejtörést okozhat, hogy miként jelenjenek meg az állásinterjún úgy, hogy miközben elegánsak maradnak, ne kapjanak hőgutát.

Elgondolkodtató a kérdés: hogyan öltözzünk fel a nagy melegben, mennyiben változnak ilyenkor az öltözködési szabályok, mik azok a „kilengések”, amik még elfogadhatóak?

Amivel a legtöbbet tehetünk saját kényelmünkért az anyagválasztás. Minél természetesebb anyagú ruházatot viselünk, annál jobban lélegzik bőrünk és kevésbé izzadunk meg. Kánikulában különösen ajánlott pl. a vékonyabb pamut anyagokból készült ruhákat választani; talán egyetlen hátrányuk, hogy vasalni kell őket, mivel könnyen gyűrődnek, azonban kevésbé lesz melegünk bennük, mint a műszálas textíliákban. Tartsuk szem előtt a legnagyobb hőségben is az üzleties megjelenést; különösen, ha pl. banki-pénzügyi szektorban szeretnénk elhelyezkedni. Ezeken a helyeken elvárt viselet férfiaknál az öltöny-nyakkendő párosítás, hölgyek esetében pedig a kosztüm – ami pl. lehet egy lengébb fazonú szoknyás összeállítás. Mindkét nem képviselői számára megengedett nagy meleg esetén a világosabb árnyalatú színek viselete, ebben a kérdésben a legtöbb munkáltató elnéző.

Ennél picit nehezebb kérdés a megfelelő lábbeli kiválasztása. Azon túl, hogy kényelmes legyen a cipőnk, sajnos vannak más szempontok is, ha állásinterjúra vagyunk hivatalosak. Alapszabály, hogy a legnagyobb melegben sem illik nyitott orrú szandálban, papucsban menni interjúra, illetve szintén nem ajánlott hölgyeknek harisnya nélküli szoknyás összeállításban megjelenni. (ezt a problémát könnyen lehet orvosolni pl. comb- vagy térdfix- szel, ami lényegesen kényelmesebb hőségben, mint a harisnyanadrág). A lábbeli színe lehetőleg legyen sötét, a hölgyek esetleg hátul nyitott cipőt vagy a kétoldalt kivágott, ún. szandálcipőt válasszák. Itt is érdemes a természetes, bőrből készült lábbeliket előnyben részesíteni, mert a műanyag cipőkben könnyen lehet gombás fertőzést kapni nagy meleg idején. A férfiak semmiképp ne felejtsék el a sötét színű zoknit, nagyon nem esztétikus látvány a nadrág alól kivillanó csupasz lábfej!

Ami szintén nem megengedett egy állásinterjún, az a spagettipántos, illetve ujjatlan felsőrész viselete, sajnos nagyon sok pályázó követi el ezt a hibát. Fontos, hogy a felkar legalább egy része fedve legyen, viseljünk inkább rövid ujjú felsőt, blúzt vagy inget lezserebb szabással, kerüljük a túl szűk, erősen testhezálló darabokat, mert egyrészt kényelmetlen a viseletük, másrészt igen kellemetlen, amikor már az interjúra érkezésünkkor izzadságfolt virít a felsőruházatunkon.

A hölgyek bánjanak óvatosan a sminkkel, elég kiábrándító tud lenni a szétkenődött szemfesték vagy a melegtől „kiszaladt” rúzs. Használjanak inkább világosabb, természetes színeket, kerüljék a sötét rúzsokat; a vastag alapozóréteg helyett inkább részesítsék előnyben a színezett hidratálókat, így elkerülhető az ún. „repedezett maszk”- hatás.

Bármilyen kényelmetlennek is érzünk minden ruhadarabot magunkon a hőségben, ne felejtsük el, hogy nem a strandra megyünk, hanem egy komoly üzleti tárgyalásra, amitől a jövőnk függhet – aminek érdekében igazán megéri kibírni azt a pár órát!

Sziller Viktória
Tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.