10 tanács, hogy sikeres legyen a karriered

by | okt 19, 2011 | Karriertanácsok

A sikeres karrierhez nem elegendő kijárni az iskolát, elvégezni egy szakképzőt vagy valamilyen híres egyetemet. A sikeres karrierhez állandóan tanulnod kell, fejlődni, új ismereteket szerezni, még akkor is, ha nem pályázol előléptetésre.

Ez az állandó tanulás, fejlődés, nem egy kötelezően elvégzendő házi feladat. Nem unalmas matekpélda, amit a padtársad füzetéből is lemásolhatsz a szünetben. Ezt szívvel–lélekkel kell csinálnod. Nem másokért, hanem önmagadért.

Íme, 10 jó tanács, hogy 2011-ben is sikeres legyen a karriered:

1. Tűzz ki célokat

Minden évben legalább egyszer elmegyünk egy teljes orvosi kivizsgálásra, ellátogatunk a fogorvoshoz vagy felújítjuk a lakást. Miért ne foglalkoznál legalább egyszer egy évben a karriered alakulásával is?! Válassz egy nyugodt napot az évben, amikor senki nem zavar, és van időd végiggondolni a lehetőségeket, a terveidet, a jövővel kapcsolatos céljaidat. Ez növeli az önbizalmadat, ami által könnyebben elérheted a céljaidat, és jobban helyt tudsz állni a válságos időkben is.

2. Mik a terveid a karriered jövendőbeli alakulását illetően

Jegyezd fel egy papírra azokat a változásokat, amelyek egy év alatt a karrieredben történtek: az összes betöltött munkahelyedet, azt, hogy melyikben voltál sikeres, és melyikben nem. Jegyezd fel az eredményeidet, a teljesítményeidet és a hibáidat. Gondolkozz el azon, hogy szereted-e azt, amit csinálsz, szereted-e a jelenlegi munkahelyedet, és mi az, amit 2011-ben másként szeretnél csinálni.

3. Készíts két táblázatot

Oszd két oszlopra mindkettőt: az egyikbe jegyezd be mindazt, ami téged boldoggá tesz, a másikba pedig azt, ami elszomorít. A második táblázatba jegyezd fel azt, amit a karrieredtől vársz. Nézd át amiket leírtál, hogy ezáltal többet megtudhass magadról. Ha a jelenlegi munkahelyed a rossz dolgok közé tartozik, és úgy érzed, hogy a szakmai terveidet sem tudod megvalósítani, ez intőjel arra, hogy ideje új állást keresni.

4. Mik a hobbijaid?

Gondolkozz el azon mit szeretsz a szabadidődben csinálni. Ebből megtudhatod, hogy milyen típusú állás illene hozzád. Ha szívesen festegetsz, énekelsz vagy írsz, itt az ideje, hogy elkezdj komolyabban foglalkozni ezekkel, ugyanis a kemény munka a sikeres karrier előfeltétele.

5. Összpontosíts arra, amiben sikeres vagy

Lehet, hogy nagyképűségnek tűnik, de nem az. Önéletrajz-írásnál a legtöbben hajlamosak az egészet gyorsan összecsapni anélkül, hogy feltüntetnék benne mindazt, amit valójában elértek. Ilyenkor mindenről írnak, éppen csak önmagukról nem. Pedig a lakcímed és a telefonszámod nem árul el semmit rólad. A céljaid, a sikereid sokkal többet jelentenek a munkaadók szemében. Készíts listát ezekről a dolgokról is, és mindarról, ami téged boldoggá tesz. Ne csak azért, hogy legyen mivel kitölteni az önéletrajzodat, hanem főleg azért, hogy növeld az önbizalmadat.

6. Ne ragaszkodj a címekhez

A rang önmagában nem mond el semmit az emberről. Attól, hogy valaki sikeres főszerkesztő vagy egyetemi tanár, még rendelkezhet más olyan képességekkel is, amelyeket más területeken is jól tud kamatoztatni. Ilyen például a csapatszellem, a tudásszomj, jó szövegírói- és kommunikációs készség, a tárgyalókészség stb.

7. Legyél nyitott az újra

Sohasem tudhatod, hogy mit hoz a jövő. Lehet, hogy a munkahelyedet véglegesnek érzed, holnap azonban lehet, hogy új állás után kell nézned. Mindig legyél jól értesült a munkapiacon fellépő újdonságokról, olvasd el az álláshirdetéseket, érdeklődj, hogy a munkaadók milyen munkásokat keresnek, hogyan fizetnek stb. Állíts össze egy profi önéletrajzot, amelyben feltünteted a  tanulmányaidat, a szakmai céljaidat, és ha találsz egy számodra megfelelő állásajánlatot, jelentkezz, még akkor is, ha úgy érzed, nem valószínű, hogy felvesznek. Nincs veszítenivalód!

8. Legyél sikeres menedzser

Egy sikeres menedzser íróasztalán mindig három lista van: az elsőn a legfőbb álmai szerepelnek, a másodikon az idei tennivalók, amelyek által közelebb kerülhet az álmaihoz, a harmadikon pedig a napi teendői vannak, amelyek közelebb viszik a céljához. Nem árthat, ha te is tanulsz tőlük néhány fogást, hogy ezáltal is sikeres legyél.

9. Fejleszd a meglevő képességeidet

Függetlenül attól, hogy mennyire vagy sikeres, sosem szabad megelégedned annyival, amennyit tudsz. Új ismereteket kell elsajátítanod, tovább kell fejleszd a képességeidet. Főként akkor, ha meg szeretnéd változtatni munkahelyedet. Olvass utána, böngéssz az interneten, végezz el valamilyen tanfolyamot, tanulj meg új dolgokat, képezd magad, mert soha nem tudhatod, hogy mikor veszed hasznát.

10. Tedd magasabbra a mércét

A leggyakoribb interjúkérdések egyike az, hogy hol látod magad 5 év múlva? Mit válaszolnál, ha tőled is megkérdeznék? Általában valami olyasmit szoktunk válaszolni erre, amiről tudjuk, hogy képesek vagyunk elérni, és aminek érdekében mozgósítani is tudunk valamit. Pedig nem biztos, hogy a munkaadók ezt szeretnék hallani tőlünk. Ne szabj határt a sikeres karrierről szóló álmaidnak  –  ezek nem kerülnek semmibe.
mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.