Hogyan készíts jó fotót az önéletrajzodba?

by | júl 4, 2011 | Önéletrajz és motivációs levél

A fotó egyike az önéletrajzírás kényes kérdéseinek. Ha előnytelen fotót mellékelsz az önéletrajzodhoz, inkább hátráltat az állás megszerzésében.

Ugyanúgy, ahogy a megjelenésed, ápoltságod befolyásolja az állásinterjún befolyásolja a döntést, úgy a fotó az önéletrajzon. Ha ápolatlanul, nem megfelelő öltözékben jelensz meg az állásinterjún, majdnem biztos, hogy elutasítanak. Ilyenkor mindig jelentős hátrányból indulsz, mivel a HR-es elképzelhetően előítéletekkel veszi a mondandódat.
A fénykép is ugyanannyira fontos információt közöl rólad, mint maga az önéletrajz. Lehet nagyon pozitív, amennyiben alátámasztja az önéletrajzban foglaltakat, ellenkező esetben pedig hozzájárul a gyors kiszelektáláshoz.

Mivel az önéletrajz fő, és talán egyetlen célja, hogy behívjanak egy állásinterjúra, azt javaslom, hogy mindenképpen csatolj fényképet az önéletrajzodhoz, hacsak az nem teljesen előnytelen valamilyen oknál fogva. Kerüld az érettségi vagy tablóképek használatát, az nem illik egy önéletrajzhoz.
Ha olyan állásra pályázol, ahol ügyfelekkel kell tartanod a kapcsolatot, vagy személyesen kell képviselned a céget, mindenképpen mellékelj fényképet.
Az önéletrajz egy hirdetés, melynek fel kell keltenie a figyelmet. Fotóval sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy elolvassák azt.
Azonban ne feledd, hogy az állásinterjúra fénykép nélküli önéletrajzot vigyél magaddal!

Milyen a jó fotó?

A fénykép összhatásának pozitív benyomást kell keltenie.
A fénykép készüljön pasztell háttérrel. Állhatunk egy fal előtt, de a tapéta mintái ne látszódjanak a fényképen. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor a viseletünktől elütő háttér elé álljunk, így a fényképet ingyenes képszerkesztőkkel (pl. gimp) szerkesztve eltávolíthatjuk a nem kívánt hátteret és egy semlegeset helyezhetünk be.
Fényképezkedéskor viseljünk megfelelő öltözetet, lehetőleg olyat, amit az állásinterjúra felvennénk. Férfiaknak kötelező az ing, pályázott munkakörtől függően zakó és nyakkendő. Nőknek egy elegáns blúz vagy blézer az elfogadott. Ne viseljünk rikító színű felsőrészt, mert elvonja a figyelmet, negatív benyomást kelt. Ha világos bőröd van, olyan felsőrészt válassz, melyben nem tűnsz sápadtnak.


A hajunk legyen frissen mosott, ápolt. A nők használjanak nappali sminket, vagy a szemüket, vagy a szájukat hangsúlyozva. Érdemes púderezni is, így megakadályozva azt, hogy az arcbőrünk fényes legyen a fényképen.
Jó fényviszonyok mellett, világos helyen készítsük el a fotót. Lehetőség szerint olyan szögben, hogy ne essen arcunk egyik oldalára sem árnyék.
Figyelj arra, hogy jó felbontású képet készíts. Lehet, hogy lekicsinyítve kell mellékelned, ám a kis felbontású fénykép könnyen pixelesedik.
Gondolj pozitív dologra, mikor a fényképet készíted. A megfelelő kisugárzás, egy visszafogott mosoly, kontrasztos háttér együtt jó benyomást kelt.
www.angol-allasinterju.eu
Kövess minket a facebookon: http://www.facebook.com/allasinterjuangolul

CV feltöltés gomb

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.